Perioada vacanţelor, sezonul fierbinte al hoţilor din locuinţe. Află ce-i atrage la casa ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spărgătorii de case preferă şi acum metodele tradiţionale de intrare prin efracţie
Spărgătorii de case preferă şi acum metodele tradiţionale de intrare prin efracţie

În prima jumătate a acestui an, furturile din locuinţe au crescut cu aproximativ 17% faţă de perioada similară din anul trecut. Hoţii din locuinţe preferă sezonul concediilor pentru că pot opera fără a risca să fie descoperiţi de proprietari. Pregătirea spargerii este bazată pe o largă muncă de documentare.

Rapoartele Poliţiei Române arată că anul trecut au fost înregistrate 28.280 de furturi din locuinţe, cu 8,27 % mai multe decât în 2009, când s-au comis 25.914 de astfel de infracţiuni. În prima jumătate a acestui an, hoţiile de acest gen sunt în creştere.

Hoț atacat de câinele proprietarilor. A ajuns în spital și are de plătit și distrugerile provocate la un BMW

Bijuterii și telefoane de 9.000 de lei. Atât a furat cu o undiță un hoț. Vezi aici tehnica folosită

Cele mai multe furturi s-au înregistrat în Capitală. Aproximativ 5.000 de autori au fost prinşi anul trecut şi cercetaţi pentru furt din locuinţe. În primele cinci luni ale acestui an, peste 1.000 de hoţi au fost anchetaţi pentru astfel de fapte. Înmulţirea acestor infracţiuni au, în opinia anchetatorilor, două cauze. Una ar fi scăderea puterii de cumpărare a românilor, care nu mai investesc în sisteme de siguranţă şi alarmare. În al doilea caz, după ce ies din închisoare, infractorii îşi continuă activitatea.

Cum să ne ferim de hoţii de buzunare



Hoţi inteligenţi

Potrivit comisarului-şef Aurel Călin, şeful Serviciului Infracţiuni contra Patrimoniului din cadrul IGPR, „hoţii din locuinţe fac parte din categoria infractorilor inteligenţi. În majoritatea cazurilor se acţionează la pont sau după o documentare temeinică. Hoţii sunt agili şi  au putere de convingere, pentru a „scoate" de la diverse persoane, informaţii importante despre proprietarii caselor ce urmează să fie sparte".

Spune si tu

Pe timp de criză, hoţii s-au specializat pe furturi din locuinţe

Anchetatorii spun că această categorie de hoţi acţionează la distanţă mare de zona în care locuiesc, uneori la sute de kilometri. Fac schimburi de ponturi. „Autorii acţionează o anumită perioadă pe o anumită zonă, pentru că ei se expun foarte mult şi există posibilitatea să fie identificaţi. Victimele îi pot recunoaşte mai ales că aceştia nu acţionează mascaţi", a mai spus Aurel Călin. Unii culeg informaţii de la vecini, unii urmăresc victimele, iar alţii fură.

Banii, cel mai greu de recuperat

Poliţiştii îi avertizează pe cei care-şi ţin bani în casă că, în cazul furturilor, aceştia sunt greu de recuperat. „Unele persoane nu au încredere în sistemul bancar şi îşi ascund diverse sume de bani în interiorul locuinţei, crezând că acolo sunt în siguranţă. Ei bine, dacă se laudă cuiva că au aceşti bani, sunt victime sigure", a explicat şeful de la Serviciul Infracţiuni contra Patrimoniului.

Prejudiciile în bani sunt foarte greu de recuperat, spun anchetatorii. Păgubiţii spun că nu au încredere decât în ei dar, pe de altă parte nici nu se gândesc să investească în sisteme de alarmă sau, în cazul în care ţin valori mari, să aibă un seif.  Anchetatorii spun că sunt destule cazuri de furt de bani, care sunt de fapt înscenări. Unii declară sume mai mari decât s-a furat în realitate, alţii declară furt de bani pentru a scoate diverse sume din evidenţele contabile.

Metode de operare

Escaladarea zidurilor, forţarea uşilor şi a ferestrelor, chiar şi a celor termopan, deschiderea cu chei potrivite, uneori chiar cu chei originale, spargerea butucului, împrietenirea şi folosirea a diverse pretexte de a intra în locuinţe, atribuirea de calităţi false au rămas cele mai folosite moduri de operare ale hoţilor din locuinţe. Poliţiştii spun că spargerea butucului uşilor a rămas principala metodă de operare, în România. Îşi schimbă des modul de operare astfel că spargerile nu prea seamănă între ele. În ultima perioadă folosesc un fel de ghiară cu ajutorul căreia, în câteva secunde, extrag pur şi simplu butucul uşii. De obicei, spargerile de locuinţe au loc în acele perioade ale zilei când toţi ai casei sunt plecaţi.

Spargeri în lanţ la vilele de lux aflate în construcţie

Aproximativ 15% din cazurile de furt din locuinţe se produc ca urmare a „împrietenirii". Hoţii sunt foarte politicoşi şi sunt îmbrăcaţi decent. Sună la uşă chiar dacă ştiu că nu e nimeni acasă. În cazul în care răspunde cineva, întreabă repede despre o anumită adresă. Poliţiştii ne sfătuiesc să ne gândim de două ori înainte de a intra în vorbă cu vreun splicuit care ne întreabă de vreun vecin sau de o anumită adresă ori să îi lăsăm în casă pe toţi cei care spun că sunt de la vreo firmă de cablu sau au venit să citească contorul.

„Sunt multe cazuri în care diverse persoane au rămas fără bani sau bijuterii după ce au primit în casă falşi angajaţi ai primăriilor, ai societăţilor de gaze, de furnizare a curentului electric ori de curăţenie. Vânzătorii ambulanţi intră, câte doi-trei, în locuinţele oamenilor. Unul se ocupă de distragerea atenţiei, iar celălalt, sub pretextul că vrea să meargă la toaletă, cotrobăie prin casă şi fură banii şi bijuteriile Cele mai multe victime ale metodei împrietenirii sunt persoanele în vârstă", a explicat comisarul-şef.

Ce-i atrage pe hoţi

Infractorii pierd zile bune să adune informaţii despre anumite persoane, ale căror locuinţe urmează să fie prădate. „În perioada precedentă crizei economice, mulţi români au reuşit să strângă adevărate averi. Acum, ei încearcă să-şi etaleze valorile dar fără a le asigura în vreun fel împotriva hoţilor", a explicat şeful Serviciului Infracţiuni contra Patrimoniului din cadrul IGPR.  Spărgătorii de locuinţe sunt atraşi de plasmele de pe pereţi, mobilele scumpe, oglinzile din cristal  sau de maşina de lux din curte, chiar dacă nu acestea sunt ţintele furtului. Aceste bunuri dau însă detalii preţioase despre cât de bogaţi sunt cei care locuiesc acolo.

Recomandări

Poliţiştii recomandă ca primă metodă de descurajare a furtului încuierea porţilor şi limitarea accesului în blocurile de locuinţe. În funcţie de posibilităţi, un câine de pază, un radio pornit, o lumină difuză care dă impresia că este cineva în casă. Pentru cazurile în care proprietarii sunt plecaţi mai multe zile de acasă, ar fi bine să fie lăsată o cheie la o persoană de încredere care să mai treacă din când în când prin locuinţă şi, dacă este posibil, la ore diferite.

"Hoţii din locuinţe fac parte din categoria infractorilor inteligenţi. În majoritatea cazurilor se acţionează la pont sau după o documentare temeinică."
Aurel Călin
şef serviciu IGPR

PROTECŢIE

Cele mai eficiente metode de a scăpa de hoţi sunt, achiziţionarea unui sistem de protecţie şi alarmare, sau încheierea unui contract cu o firmă specializată în servicii de securitate şi pază.

Cele mai furate bunuri

Obiectele mici şi de valoare sunt cele mai râvnite de hoţi în ultima perioadă. Pentru că hoţii trebuie să fie foarte rapizi, ei nu au timp să care un televizor sau alte electrocasnice mari. Bijuteriile, tablourile, ceasurile, sumele de bani găsite în locuinţe şi în unele cazuri laptopuri, iPad-uri, telefoane fac parte din categoria obiectelor vizate de infractori.  Aceste bunuri sunt foarte repede valorificate. De obicei ajung la casele de amanet, în general departe de zona în care s-a comis fapta. Banii obţinuţi se împart între membrii grupului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite