Pericol: bolile infecţioase eradicate ar putea reveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a înregistrat cea mai mare scădere a ratei vaccinării FOTO Shutterstock
România a înregistrat cea mai mare scădere a ratei vaccinării FOTO Shutterstock

Ţara noastră a înregistrat cea mai mare scădere a ratei vaccinării din 190 de ţări incluse într-un studiu al epidemiologilor europeni. Asta ar putea duce la reapariţia unor boli pe care România, prin vaccinare, reuşise să le stârpească.

Sunt şanse mari ca boli infecţioase pe care am reuşit să le eradicăm să apară în viitorul apropiat în România. Asta pentru că cel mai recent studiu făcut de epidemiologii europeni plasează ţara noastră pe primul loc într-un top al ţărilor care s-au confruntat în perioada 2009 - 2013 cu o scădere drastică a ratei vaccinării. Ampla cercetare, publicată recent în revista britanică „The Lancet“, a analizat situaţia imunizărilor obligatorii din 190 de ţări, iar pe locurile doi şi trei s-au situat San Marino şi Letonia.

„E o situaţie îngrijorătoare, nu face altceva decât să ne confirme temerile din ultimii ani şi tendinţele observate de noi. Vaccinarea a fost într-un trend descrescător din 2010 încoace şi cauzele sunt multiple. Pentru că nu au mai apărut boli precum poliomielita şi difteria, părinţii au considerat că nu mai este cazul să-şi vaccineze copiii. Ce nu ştiu ei este că în realitate au existat decese în alte ţări europene cauzate de aceste patologii care erau eradicate. De asemenea, rubeola, rujeola şi oreionul – care fac parte dintr-un alt vaccin aşa-zis obligatoriu – nu sunt boli care se rezolvă de la sine, ci sunt patologii care dau complicaţii foarte grave“, a declarat, pentru „Adevărul“, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

„O altă cauză pentru care rata vaccinării a scăzut drastic o reprezintă şi aprovizionarea cu vaccinuri sau, mai exact, lipsa de aprovizionare constantă“, a punctat specialistul, adăugând că ţara noastră se situează mult sub pragul de siguranţă de 95%, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Mai exact, în acest moment, puţin peste 80% din bebeluşi sunt vaccinaţi.

Părinte: „E grav că statul nu-şi face minima datorie faţă de copii“

Despre lipsa vaccinurilor se plâng însă şi părinţii. „Aceste crize se adâncesc în special vara. E foarte grav că statul nu-şi face minima datorie de a aproviziona Direcţiile de Sănătate Publică cu serul necesar. Este inacceptabil ca părinţii care vor să îşi imunizeze copiii să nu găsească vaccinurile la medicii de familie şi nici măcar în farmacii“, a declarat şi Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

O contribuţie la scăderea ratei vaccinării o au şi campaniile antivaccin duse pe internet, apreciază experţii. Tocmai din acest motiv, este nevoie ca Ministerul Sănătăţii să scoată din sertar proiectul legii vaccinării şi să îşi asume demararea unor campanii de informare reale, completează profesorul Rafila.

„Trebuie găsită o soluţie administrativă. Pe lângă aprovizionarea constantă cu vaccin avem nevoie de campanii de informare, nu doar din când în când, ci constant. Soluţia constă în aprovizionare şi informare corectă“, a mai spus Rafila, precizând că acestea au fost şi soluţiile identificate de ţările în care rata vaccinării s-a îmbunătăţit.

Potrivit studiului publicat în „The Lancet“, la polul opus României se află ţări precum Malta, Marea Britanie şi Zimbabwe, unde rata vaccinării împotriva unor boli precum difteria, tetanosul şi tuberculoza s-au îmbunătăţit considerabil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite