Patriciu Achimaş-Cadariu: Maternităţile vor primi 597 de incubatoare, în valoare de peste şapte milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
597 de incubatoare pentru nou născuţi vor fi primite de maternităţi FOTO Eduard Enea
597 de incubatoare pentru nou născuţi vor fi primite de maternităţi FOTO Eduard Enea

Maternităţile vor primi, în acest an, 597 de incubatoare pentru nou-născuţi, în valoare de peste şapte milioane de euro, autorităţile locale fiind obligate să contribuie cu 10% din valoarea investiţiei, pentru unităţile sanitare pe care le au în subordine, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu.

Am făcut un pas important, respectiv acoperirea necesarului total de incubatoare pentru toate spitalele din România. Am avut un proces minuţios de colectare de date, de la toate unităţile cu secţii de neonatologie şi obstetrică-gincologie din România, atât din subordinea Ministerului Sănătăţii, cât şi a autorităţilor locale. Astfel, cele 123 de unităţi la nivel naţional au raportat un necesar de 597 de incubatoare. Dintre acestea, 132 de incubatoare sunt pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii şi 465 pentru cele 114 spitale din subordinea autorităilor locale", a spus ministrul Patriciu Achimaş Cadariu.

Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sănătăţii a alocat un buget de 33 milioane de lei, echivalentul a peste şapte milioane de euro. În cazul în care spitalele publice sunt în subordinea autorităţilor locale, conform prevederilor legale, acestea sunt obligate să contribuie la achiziţia de aparatură medicală cu minimum 10 la sută din valoarea totală a achiziţiei.

„Ministerul Sănătăţii va aloca 90 la sută din valoarea achiziţiei incubatoarelor pentru spitalele din reţeaua publică locală, iar consiliile judeţene şi locale, 10 la sută, venind astfel în sprijinul cetăţenilor pe care îi deservesc. După alocarea acestor bani, Ministerul Sănătăţii completează acel 10 la sută cu 90 la sută. Fac apel la autorităţile locale să dea dovadă de solidaritate şi de susţinere a acestui demers de rezolvare a problemei incubatoarelor pentru nouă-născuţi, să răspundă pozitiv nevoilor cetăţenilor" a mai spus Patriciu Achimaş Cadariu.  

Ministrul Sănătăţii a mai spus că până în 1 iunie vrea să finalizeze un plan de acţiune bazat pe Strategia 2014-2020.  
 
„Ne dorim ca până în 1 iunie, când sperăm să ne reîntâlnim în aceeaşi formulă, să putem finaliza elaborarea unui plan de acţiune bazat pe Strategia 2014-2020, un plan de acţiune realist şi eficient care să identifice, să acopere principalele nevoi în domeniu. Vom organiza o serie de întâlniri strategice la nivelul centrelor universitare, ele vor concentra toate judeţele arondate, cu scopul colectării de informaţii şi propuneri, dar şi al promovării acestui program. Calendarul este 18 martie - Constanţa, 25 martie - Târgu Mureş, 8 aprilie - Cluj-Napoca, 15 aprilie - Timişoara, 13 mai - Iaşi, 20 mai - Craiova. Din această serie de întâlniri-dezbateri ne dorim să coagulăm sprijinul tuturor specialiştilor implicaţi - ginecologi-neonatologi, medici de familie, pediatri -, dar şi societate civilă implicată. Putem identifica soluţiile optime pentru realizarea acestui plan dedicat mamei şi copilului", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite