Patriarhul Daniel cere Consiliilor Judeţene tribut pentru Catedrala Neamului

Patriarhul Daniel cere Consiliilor Judeţene tribut pentru Catedrala Neamului

Patriarhul Daniel, în viziunea graficianului „Adevărul” Vali Ivan

Patriarhia Română a trimis luna trecută către administraţiile locale o scrisoare semnată de Preafericitul Daniel prin care solicită câte 300.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Patriarhia Română a trimis la mijlocul lunii noiembrie o scrisoare către mai multe Consilii Judeţene (CJ) şi Locale din ţară prin care solicită, în bază legală, un ajutor pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului din Capitală, cel mai mare lăcaş de cult din ţară. 
 
„Constatăm cu îngrijorare că, în contextul crizei actuale economice, rezultatele colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au diminuat îngrijorător (...). În aceste condiţii, vă rugăm să acordaţi un sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei (...) pentru plata materialelor şi a manoperei necesare lucrărilor la suprastructură în această fază esenţială pentru bunul mers al întregii lucrări“, se arată în scrisoarea menţionată.
 
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a explicat că acest demers respectă Ordonanţa nr. 19 din 2005 care reglementează construirea edificiului. „Potrivit legii Catedralei, pot fi
oferiţi bani de la bugetul central şi de la bugetele locale, la solicitarea Patriarhiei Române. Catedrala nu este doar a bucureştenilor, ci a tuturor românilor din ţară şi din străinătate“, a declarat Constantin
Stoica.
 
 

Proiect megalomanic

Catedrala Mântuirii Neamului, situată pe Dealul Arsenalului din Bucureşti, în spatele Casei Poporului, este cel mai mare lăcaş de cult din România. Va avea 20 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 de metri înălţime, capacitatea maximă fiind de 5.000 de persoane. Lucrările au început de la jumătatea anului 2010 şi se estimează a fi finalizate în 2015.

Surse de finanţare
 
Costul estimat de proiectant pentru terminarea fazei roşugri a Catedralei Mântuirii Neamului este de 100 de milioane de euro, din care până în prezent Patriarhia a adunat suma de 25 de milioane de euro. Potrivit lui Constantin Stoica, banii vin de la bugetul de stat (circa 2,2 milioane de euro), de la primăriile de sector, cu excepţia sectorului 4, de la Consiliul Judeţean Prahova, dar şi din donaţii individuale. 
 
„În biserici se face colectă naţională de peste doi ani. Apoi, se adaugă şi sponsorizări din partea unor persoane juridice. Se primesc bani de la comunităţile bisericeşti din străinătate, cum este Episcopia ortodoxă a Italiei sau a Spaniei, sau Mitropolia Europei Centrale. Se adaugă şi donaţiile online şi cele prin sms“, a mai explicat Stoica.
 
În prezent, Patriarhia Română mai are nevoie de aproximativ 75 de milioane de euro  pentru terminarea edificiului, fără finisaje.
 
Ce răspuns primeşte Patriarhul României
 
Majoritatea Consiliilor Judeţene (CJ) şi Locale care au primit scrisoarea refuză să dea curs solicitării Patriarhiei, motivând că ridicarea catedralei este o problemă a aparatului central, iar administraţiile locale fac donaţii către bisericile din judeţ.
 
 
Scrisoarea a ajuns şi la CJ Bistriţa-Năsăud pe 11 noiembrie. La doar o lună, aleşii au găsit o parte din suma solicitată, mai exact 100.000 de lei. Deşi consilierii vor discuta acordarea donaţiei pe 19 decembrie, democrat- liberalii deja au anunţat că vor vota împotrivă. Şi primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, susţine că a primit o astfel de scrisoare prin care i se cere suma de 200.000 de lei. Anul trecut, i s-a cerut suma de 500.000 de lei. „Dacă Consiliul Localva vota, atunci vom sprijini Catedrala“, a declarat Creţu. (Bianca Sara)
 
BUCUREŞTI
 
Cele mai generoase donaţii au fost făcute de administraţiile locale din Capitală în perioada 2011-2012. Primăria Sectorului 6 a donat anul trecut trei milioane de lei, însă niciun leu în 2013. În 2011, Patriarhia Română a solicitat Primăriei Sectorului 3 aproape 120 de milioane de lei, din care a primit doar cinci milioane de lei. Aceasta fiind prima şi singura donaţie a Primăriei Sectorului 3. Primăria  Generală a Capitalei a donat, în 2011, suma de2,5 milioane de euro. La polul opus, deşi a primit  solicitări, Primăria Sectorului 4 nu a donat niciodată vreun ban. 
 
SIBIU
 
O solicitare de acest tip a ajuns şi la Sibiu, nefiind prima dată. Cu toate acestea, CJ nu a alocat până acum bani pentru edificiul din Bucureşti.
 
MARAMUREŞ
 
CJ Maramureş a răspuns pozitiv solicitării Patriarhiei,din luna noiembrie, şi a alocat suma de 300.000 de lei. Deşi Patriarhul a trimis scrisoarea şi la Consiliul Local Baia Mare, aici s-a ales cu un refuz.
 
BUZĂU
 
Aleşii judeţeni din Buzău spun că au primit solicitarea Patriarhului, însă nu vor aloca niciun ban, întrucât nu pot finanţa obiective naţionale. O scrisoare similară, fără a preciza o sumă, a ajuns şi la
Primăria Buzău. Primarul Constantin Boşcodeală spune că a luat act de solicitare şi va hotărî anul viitor.
 
ALBA
 
Aceeaşi solicitare a ajuns şi anul acesta la CJ Alba. Consilierii spun că niciuna dintre cereri nu a fost onorată, pentru că CJ susţine activitatea bisericii la nivel judeţean.
 
SĂLAJ
 
Nici CJ Sălaj nu va aloca, cel puţin deocamdată, fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului, deşi a primit o solicitare în noiembrie. Şi Primăria Zalău a primit o astfel de solicitare, însă administratorul public Radu Nistorescu spune că răspunsul a fost unul negativ. (Corespondenţi „Adevărul“)

 

 

Citeşte şi:
 
 
Multe momente-cheie din istoria Bucureştiului au fost şi continuă să fie legate de prezenţa clădirilor de cult: fie că au fost construite, fie că au fost demolate, secularizate, mutate, ascunse sau ridicate din nou, bisericile vorbesc despre un Bucureşti real. Plin de contraste, de zbuciumări şi de excese, dar real.
 
 
Ecourile controverselor din jurul construirii Catedralei Neamului i-au determinat pe britanicii de la BBC să realizeze un amplu material difuzat sâmbătă, despre importanţa Bisericii Ortodoxe în societatea românească, precum şi implicaţiile financiare ale susţinerii oferite de statul român.
 
 
Patriarhia Română a trimis o reacţie oficială la adresa reportajului publicat, sâmbătă, de televiziunea BBC cu titlul ”Deşi este cea mai săracă ţară din UE, în România la fiecare trei zile se mai construieşte o biserică” în care acuză postul de manipulare. Prin comunicatul emis, reprezentanţii BOR arată că enoriaşii au nevoie de biserici, dar şi că banii investiţi inclusiv în Catedrala Mântuirii Neamului nu se cheltuie în derizoriu.
 
 
Agenţia de ştiri a Patriarhiei Române, Basilica, a anunţat că în următoarea perioadă vor fi reluate lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului. Reprezentanţii agenţiei au scris că în urma unei licitaţii a fost selectat un alt constructor care va continua suprastructura.
 
 
Un reportaj făcut pe 17 aprilie prezintă primele imagini de la şantierul clădirii care va deveni cel mai mare lăcaş de cult din România. Fundaţia Catedralei Mântuirii Neamului este aproape gata, muncitorii lucrând deja la decopertarea cofrajului.
 

Locul în care a fost demarată contrucția Catedralei Mântuirii Neamului FOTO Adevărul

Imagini din aceeasi galerie
 • Locul în care a fost demarată contrucția Catedralei Mântuirii Neamului FOTO Adevărul
 • Amplasarea Catedralei și arhitectura ei, astfel cum ar trebui să arate după finalizarea construcției FOTO Adevărul
 • Panoul cu specificațiile construcției, la intrarea în șantierul Catedralei FOTO Adevărul
 • Interiorul Catedralei Mântuirii Neamului FOTO basilica.ro    
 • Interiorul Catedralei Mântuirii Neamului FOTO basilica.ro
 • Interiorul Catedralei Mântuirii Neamului FOTO basilica.ro
 • Șantierul de consctruții al Catedralei FOTO basilica.ro
 • Catedrala Mântuirii Neamului din București, în construcție FOTO Mediafax
 • Catedrala Mântuirii Neamului din București, în construcție FOTO Mediafax
 • Catedrala Mântuirii Neamului din București, în construcție FOTO Mediafax
 • Catedrala Mântuirii Neamului din București, în construcție FOTO Mediafax
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: