Paşapoartele COVID generate copiilor nu expiră. Ce se întâmplă cu cele pentru adulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Certificatele verzi pentru copii au termen de valabilitate nelimitat FOTO Shutterstock
Certificatele verzi pentru copii au termen de valabilitate nelimitat FOTO Shutterstock

Comisia Europeană a adoptat noi norme privind certificatul digital de vaccinare împotriva COVID-19. În consecinţă, certificatele minorilor au termen nelimitat de valabilitate.

Comisia Europeană a modificat Regulamentul privind certificatul digital al UE privind COVID. În baza noilor norme, paşapoartele verzi ale persoanelor până în 18 ani care s-au vaccinat împotriva noului coronavirus îşi păstrează valabilitatea, chiar dacă minorii nu au făcut şi cea de-a treia doză. 

„Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanţe. În urma discuţiilor cu experţi din domeniul sănătăţii publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire. Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară”, a afirmat comisarul pentru Justiţie Didier Reynders. 

„Vaccinarea rămâne o măsură vitală”

Deşi rapelul a fost autorizat în urma unei recomandări din partea EMA, nu toate statele au trecut la administrarea acestei doze. „Pandemia nu a dispărut, iar vaccinarea rămâne o măsură vitală. Mesajul nostru nu s-a schimbat: vaccinaţi-vă inclusiv cu dozele de rapel cât mai curând posibil. Vaccinarea salvează vieţi şi este esenţială pentru noi toţi.” Excepţia pentru persoanele cu vârste sub 18 ani se va pune în aplicare în etapa de verificare, prin adaptarea aplicaţiilor mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale ale UE privind COVID. Până la 6 aprilie 2022, statele membre trebuie să efectueze adaptările tehnice necesare pentru aplicarea acestei derogări”, a spus şi comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară Stella Kyriakides.

Pentru persoanele peste 18 ani, în lipsa rapelului, aceste certificate îşi pierd valabilitatea după trecerea a 270 de zile de la încheierea schemei de vaccinare.  

EMA autorizează un tratament preventiv

În acelaşi timp, Agenţia Europeană a Medicamentului, EMA, a anunţat joi că a recomandat introducerea pe piaţă, pentru persoanele peste 12 ani, a tratamentului preventiv Evusheld de la AstraZeneca. Medicamentul este destinat persoanelor al căror sistem imunitar este prea slăbit pentru a răspunde la vaccinare şi care au peste 40 de kilograme. 

Cocktailul terapeutic Evusheld combină două tipuri de anticorpi de sinteză – Tixagevimab şi Cilgavimab – şi se administrează sub forma a două injecţii intramusculare. Aceşti anticorpi ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusului atunci când îl întâlneşte, ţintind proteina sa Spike, care îi permite să intre în celule pentru a le infecta. Autoritatea de reglementare europeană a declarat că a luat această decizie după ce a analizat rezultatele unui studiu efectuat pe un număr de peste 5.000 de persoane. Tratamentul este considerat eficient şi împotriva variantei Omicron a noului coronavirus. 

„Profilul de siguranţă al Evusheld a fost favorabil, iar efectele secundare au fost în general uşoare, cu un număr mic de persoane care au avut reacţii”, potrivit unui comunicat EMA.

Evusheld este autorizat pentru utilizare de urgenţă pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19 în SUA şi a primit autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată de către Agenţia de Reglementare a Medicamentului şi a Produselor de Sănătate (MHRA) din Marea Britanie pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19.  

Peste 3.500 de cazuri noi de COVID-19, în România

Ministerul Sănătăţii a anunţat miercuri înregistrarea a 3.583 de cazuri noi de COVID-19 – din circa 32.000 de teste efectuate – cu 693 de cazuri mai puţin decât în urmă cu o zi. Au fost raportate 36 de decese, 22 fiind din perioada anterioară.

În Bucureşti au fost raportate 1.264 de cazuri noi de COVID-19, în Cluj - 341, Timiş - 272, Hunedoara - 186, Ilfov - 158, Iaşi - 120, Braşov - 116, Dolj - 112, Prahova - 105. 

În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 2.587, cu 115 mai puţin faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 395 persoane, cu trei mai puţin decât în ziua anterioară. Dintre cei 395 pacienţi internaţi la ATI, 344 sunt nevaccinaţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 175 sunt minori, 174 fiind internaţi în secţii, cu 9 mai puţin decât în ziua anterioară, şi 1 în ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.

Certificatele verzi sunt acceptate de statele UE pentru o perioadă de 9 luni de la data administrării ultimei doze de vaccin

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite