Pagina cititorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Ţandără (33 ani), din Focşani, spune că articolele din ziar, volumele lui Jules Verne, DVD-urile şi cărţile din colecţia „Adevărul" l-au determinat să-şi facă abonament pe un an de zile la ziar.

Mereu la curent cu noutăţile

 Pasionat de lectură şi dornic să fie la curent cu noutăţile din diverse domenii, profesorul de limba franceză, Ionuţ Ţandără nu a ezitat să colecţioneze toate produsele editoriale oferite de „Adevărul". „M-am abonat şi la colecţia «100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă» şi sunt fericit că am intrat în posesia lor. Sunt cu adevărat cărţi de căpătâi", mărturiseşte profesorul focşănean. „În plus, citesc cu mare plăcere ziarul. Este complet şi îmi oferă şansa de a fi la curent cu noutăţile din toate domeniile. La un preţ foarte mic mi-am completat biblioteca cu volume pe care nu le-am putut cumpăra până acum", recunoaşte Ionuţ Ţandără.

A fost înţeleasă autobiografia lui Ceauşescu?

Am vizionat recent filmul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu". Mi-a placut foarte mult. Un film bine construit, care a plăcut publicului, fiind răsplătit cu multe aplauze. Cu toate acestea, eu cred că regizorul, care a iscălit şi scenariul, a permis ca anumite momente, pe care aş vrea sa le prezint în continuare, să poată fi interpretate greşit. Se prezintă două vizite ale fostului dictator la două alimentare. Şi, evident, toate rafturile erau pline de produse apetisante, după care se trece la alte scene. Cei care nu au trăit în acele vremuri şi străinii care vor vedea filmul vor rămâne cu sentimentul că în acea perioadă totul era perfect şi nu vor înţelege ce greu au dus-o oamenii, cel puţin în legătură cu aspectul hranei. Trebuia ca scenaristul să insereze şi câteva scene de film sau măcar fotografii care să prezinte cum arătau alimentarele cu rafturi goale şi cârlige, precum şi cu cozile mari de la magazinele cu alimente. O altă „scăpare" se referă la prezentarea vizitelor tovarăşului pe şantiere şi în fabrici, cu mii de oameni care îl aclamau îndelung.

Unii ar putea conchide de aici că poprul era mulţumit şi încântat de modul de trai în comunism. Dacă aceste secvenţe ar fi fost continuate de scene de la revoluţie, când zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi au stigat „Jos comunismul" şi „Jos Ceauşescu". Cei care nu au trăit acele timpuri şi străinii şi-ar putea forma o altă imagine asupra poporului român care a înlăturat un regim odios. Pentru că nu a existat o contrapondere certă, iar secvenţele prezentate au fost prea subtile, putea rămâne sentimentul că poporul îşi iubea conducătorul şi totul era perfect.  Cazacu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite