O echipă de elevi români a câştigat un premiu internaţional pentru dezvoltarea unor algoritmi care prezic evoluţia bolii Alzheimer

O echipă de elevi români a câştigat un premiu internaţional pentru dezvoltarea unor algoritmi care prezic evoluţia bolii Alzheimer

FOTO Shutterstock

O echipă de elevi români din Baia Mare a câştigat premiul doi la competiţia internaţională TADPOLE, care a constat în dezvoltarea unor algoritmi ce prezic evoluţia bolii Alzheimer. Tinerii au concurat cu alte 32 de echipe din întreaga lume. Premiul obţinut este în valoare de 2500 de lire, aproximativ 13.000 de lei.

„Rezultatele competiţiei evidenţiază algoritmii de ultimă generaţie în prezicerea progresiei bolii Alzheimer”, spune co-organizatorul de la University College London, Daniel Alexander. „Tehnologia curentă poate prezice cu acurateţe diagnosticul sau volumul ventriculelor cu cel puţin un an înainte. Pentru alte task-uri, precum prezicerea scorurilor cognitive, metodele curente nu funcţionează încă asa cum ar trebui”, a mai precizat acesta.

„A fost o experienţă unică să organizăm competiţia şi să coordonam cele 33 de echipe din toată lumea”, a mărturisit co-organizatorul competiţiei, în prezent cercetător postdoctoral la MIT, Răzvan Marinescu. „Participanţii au fost foarte entuziasmaţi, le-a plăcut mult faptul că au lucrat la o problemă reală, cu impact foarte mare. Numai în România sunt aproximativ 270,000 de oameni care suferă de Alzheimer sau boli similare, iar acest număr se va tripla în următorii 30 de ani. Identificarea bolii din faze incipiente este importantă pentru a administra medicamente înainte ca celulele nervoase să înceapă să degenereze, şi pentru a identifica persoanele care vor beneficia cel mai mult de tratamente”, a precizat Marinescu.

Deşi marea majoritate a echipelor au constat în cercetători din întreaga lume, la competiţie au participat inclusiv echipe de studenţi de la facultate sau elevi ai liceelor de pe întreg mapamondul. „Pentru mine competiţia a fost şi o oportunitate de dezvoltare personală, şi în urma căreia mi-am dat seama ca îmi place informatica”, a transmis unul dintre câştigători. „Dacă am avea ocazia şi timpul necesar, am fi dispuşi să continuăm lucrul în acest domeniu”  a mai spus elevul. Echipa lui Ionuţ plănuieşte să folosească banii câştigaţi pentru a putea participa la conferinţe din domeniu.

„Pe viitor, vom publica rezultatele obţinute într-un articol ştiinţific şi plănuim să organizăm o sesiune ştiinţifică la conferinţa internaţională a Alzheimer’s Association (AAIC) în Amsterdam anul viitor, unde vom invita echipele câştigătoare să-şi prezinte rezultatele obţinute”, conchide Razvan Marinescu.   

Echipa din Baia Mare a fost alcătuită de 6 elevi ai colegiului Vasile Lucaciu din Baia Mare: Ionut Buciuman, Alex Kelner, Raluca Pop, Denisa Rimocea şi Kruk Zsolt.

Rezultatele au fost anunţate de curând pe site-ul oficial: https://tadpole.grand-challenge.org/Results.

Anunţată în iunie 2017, competiţia TADPOLE a constat în prezicerea diagnosticului a 800 de persoane cu risc de dezvoltare a bolii Alzheimer, precum şi a scorului unui test cognitiv (ADAS) şi a volumului ventriculelor, nişte structuri din creier care se măresc odată cu apariţia bolii Alzheimer. TADPOLE a fost organizată de o echipa de cercetători condusă de profesorul Daniel Alexander de la University College London, si este prima competiţie de acest fel care evaluează abilitatea algoritmilor de a prezice evoluţia viitoare a bolii Alzheimer. Competiţia a fost susţinută de trei dintre principalele ONG-uri care se ocupă cu boala Alzheimer: Alzheimer’s Association, Alzheimer’s Society şi Alzheimer’s Research UK, care au contribuit împreună la un fond de premii de £30,000, adică aproape 160.000 lei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: