Noi măsuri anti-COVID de la Ministerul Sănătăţii: Redirecţionarea urgenţelor non-COVID către spitale de boli cronice, suplimentarea paturilor ATI în unităţi neimplicate până acum VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a transmis, duminică după-amiază, o serie de noi măsuri luate în contextul creşterii numărului de pacienţi cu COVID din spitale şi de creştere a numărului de infectări. Totodată, ministrul face apel la populaţie să respecte normele sanitare pentru a reduce presiunea pe spitale.

Principala măsură anunţată duminică este suplimentarea paturilor de Terapie Intensivă în spitale la care Ministerul Sănătăţii nu a apelat până acum, iar Voiculescu a dat exemplul Fundeni, Institutul Oncologic, Colţea, Gerota şi Spitalul Colentina.

„Am mers către spitale la care ne-ar fi plăcut să nu trebuiască să apelăm pentru astăzi, pentru suplimentarea paturilor. Am mers la Spitalul Fundeni, avem acolo un număr de 70 de paturi cu oxigen şi 14 paturi de ATI. Institutul Oncologic Bucureşti – 5 paturi ATI şi 5 paturi terapie acută (Spitalul Coletina, Spitalul Gerota, Spitalul Colţea, alte spitale unde vor fi suplimentate paturile pentru tratarea pacienţilor COVID-19 care au nevoie de ATI, n.red.). De asemenea, avem o creştere a numărului de paturi în unităţi mobile, precum Nasta, Victor Babeş. Şi vorbim de asemenea o creştere a paturilor la Spitalul Pantelimon. Aceasta este prima măsură pe care am luat-o în ultimele 48 de ore“, a declarat Vlad Voiculescu.

Pentru a reduce presiunea pe unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor, ministerul a decis redirecţionarea cazurilor care necesită intervenţii rapide către spitalele care nu au oferit până acum servicii de urgenţă, dar au capacitatea tehnică să o poată face. De asemenea, Voiculescu a transmis că solicită o implicare mai mare a spitalelor Ministerului Afacerilor de Interne, ale Serviciului Român de Informaţii, ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului Transporturilor, care au oferă deja suport sistemului sanitar în lupta cu Covid-19.

„Regândirea şi optimizarea fluxurilor medicale prin: 1. Reducerea presiunilor de pe UPU. Vom încerca lărgirea centrelor de evaluare şi deschiderea altora pentru forme non-severe (Monza, Caraiman etc), 2. Redirecţionarea urgenţelor de patologie non-COVID către alte spitale care nu au oferit servicii de urgenţe, cu alte cuvinte spitalele pentru boli cronice. Solicităm un efort din partea acestor spitale pentru ortopedie, ORL, Chirurgie etc. Ne uităm la Bucureşti dar nu numai. Solicităm de asemenea o implicare mai puternică a spitalelor MAI, SRI. O bună parte dintre ei s-au implicat deja cât se poate de serios în gestionarea pandemiei“, a precizat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că există de asemenea posibilitatea amânării anumitor operaţii, pentru că „toate eforturile trebuie concentrate spre tratarea pacienţilor COVID-19“.

„Concentrarea tuturor forţelor în perioada următoare pe ceea ce este exigenţa momentului: îngrijiarea pacienţilor de COVID-19. Ar putea să însemne amânarea anumitor operaţii. Anumite resurse umane vor fi concentrate spre tratarea pacienţilor COVID-19. Evident că toate vin cu un cost.“, a subliniat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a făcut un apel la populaţie să respecte măsurile anunţate şi binecunoscute - purtarea măştii, distanţare sociale, spălarea pe mâini - pentru a reduce presiunea pe sistemul medical, în condiţiile în care medicii şi tot personalul medical implicat sunt foarte obosiţi şi fac cu greu faţă numărului mare de pacienţi.

Sistemul medical nu poate duce pe umerii săi singur toată povara pandemiei. La fel ca celelalte ţări care au fost copleşite de explozia numărului de cazuri grave, ne confruntăm cu limite şi limitele ţin nu atât de investiţii, nu atât de resursa financiară cât, în special, de resursa umană. Mai pe româneşte, nu putem trage la infinit de aceiaşi oameni, mai pe româneşte avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre dumneavoastră, avem nevoie să evitaţi aglomerările, avem nevoie să purtaţi masca, avem nevoie să rămâneţi în casă dacă nu este esenţial să ieşiţi şi mai presus de toate avem nevoie ca oamenii să se vaccineze

a conchis ministrul.

Citeşte şi:

Ministrul Sănătăţii: Sunt 167 de copii cu COVID internaţi, dintre care 16 la Terapie Intensivă. Persoane sănătoase dezvoltă forme grave ale bolii VIDEO

Medicul Bogdan Opriţa: Se constată o creştere a pacienţilor cu COVID-19 care trebuie duşi la spital, dar şi o creştere cu 50% a cazurilor non-COVID

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite