Ministrul Sănătăţii: Printre priorităţile acestui an se numără şi Legea veniturilor personalului medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii vrea să crească veniturile personalului medical
Ministerul Sănătăţii vrea să crească veniturile personalului medical

Proiectul de lege privind veniturile personalului medical, prin care medicii îşi vor permite să folosească infrastructura spitalelor publice contra-cost, reprezintă una dintre priorităţile acestui an. Asta potrivit unor declaraţii ale ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

„Principiile care stau la baza proiectului sunt consolidarea statutului spitalelor publice (nu este pus în pericol statutul spitalelor publice, dimpotrivă, prin măsurile promovate se oferă posibilitatea dezvoltării acestora şi eficientizării manageriale), asigurarea condiţiilor legale pentru creşterea veniturilor personalului medical în funcţie de excelenţă şi competenţă. Modelul este unul european. Acum este momentul. Nu cred că mai trebuie prelungită aşteptarea. Contribuabilii vor putea dirija procentajul din impozitul pe venit prevăzut de lege şi către spitale, în vederea creşterii venitului personalului medical. Se elimină plăţile informale. Se aduce totul la lumină”, a declarat, sâmbătă, ministrul Bănicioiu.

Acesta a precizat că un alt proiect important pentru sistemul medical, care se va derula de la 1 mai, este cardul de sănătate, care va permite controlul fondurilor, reducerea fraudelor, cu beneficiu direct şi pentru pacienţi.

De asemenea, Legea malpraxisului va permite soluţionarea, dar şi responsabilizarea medicilor, a spus el.

„Va fi lansat programul naţional de radioterapie şi vor fi construite între 3 şi 5 unităţi noi în ţară cu sprijinul Băncii Mondiale. Va începe pentru prima dată după 1989 construcţia a trei spitale regionale la Iaşi, Craiova şi Cluj", a afirmat demnitarul.

Ministerul Sănătăţii vrea să creeze un Centru Naţional de Stroke

Alte proiecte din funduri europene sau parţial cu finanţare europeană pe care Ministerul Sănătăţii le are în vedere sunt crearea unui Centru Naţional de Stroke, dotarea a 70 de maternităţi cu aparate necesare screeningului auditiv şi instruirea personalului medical din 150 de maternităţi (sunt 70 de maternităţi implicate în 2015, iar instruirea se va face în toate cele 173 de maternităţi în 2016).

„În ceea ce priveşte proiectul de cardiologie pediatrică, se are în vedere achiziţia unui număr de 17 de angiografe. De asemenea, dezvoltarea radioterapiei prin finanţare cu Banca Mondială şi cu sprijinul Comisiei Europene pe partea de instruire de personal”, a precizat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Bănicioiu a povestit că, printre realizările Ministerului Sănătăţii, se enumeră reluarea plăţii burselor pentru rezidenţi, majorarea salariilor cu până la 100 de lei pentru tot sistemul medical, deblocarea a 3.500 de posturi din sistem.

„România este pe primul loc la creşterea procedurilor de transplant şi la numărul de donatori din Europa”, a spus Nicolae Bănicioiu, care a amintit şi de redeschiderea a 26 de spitale (printre care Bicaz, Târgu Frumos, Urlaţi, Buftea) din cele 69 închise de Guvernul Boc.

Totodată, ministrul Sănătăţii a vorbit şi de actualizarea listei cu 40 de noi medicamente, medicamente inovatoare pentru forme grave ale unor boli, pentru diabet, HIV, cancer.

„A fost lansat şi programul de acţiuni prioritare pentru pacientul critic. Astfel, dacă în 2009 România se situa pe ultimele două locuri în Europa la prevenirea mortalităţii intraspitaliceşti prin boli cardiace, în prezent, prin introducerea acestor programe, ne plasăm undeva la mijlocul clasamentului, iar în centrele de excelenţă în Infarct Miocardic Acut în partea superioară a acestuia”, a spus ministrul Bănicioiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite