Ministrul Sănătăţii evaluează Institutul Cantacuzino şi vrea să revizuiască lista de compensate şi gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul Cantacuzino, în atenţia autorităţilor FOTO Adevărul
Institutul Cantacuzino, în atenţia autorităţilor FOTO Adevărul

Institutul Cantacuzino va fi evaluat începând de săptămâna viitoare, după care va fi pregătită strategia de funcţionare a acestuia, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la Forumul Asociaţiilor de Pacienţi. În cadrul aceluiaşi eveniment, ministrul a arătat că va fi reevaluată şi lista de medicamente compensate, pe motiv că o singură persoană a analizat toate cele 167 de molecule noi.

Concret, Bănicioiu a spus că raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), privind vaccinul contaminat de la Institutul Cantacuzino, a fost trimis de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)Parchetului instanţei supreme şi Curţii Constituţionale.

„Raportul este în acord cu viziunea pe care şi eu o am pe acest subiect, de săptămâna viitoare facem evaluarea şi punem la cale strategia de funcţionare a Institutului Cantacuzino, astfel încât din toamnă să începem producţia de vaccin gripal fără probleme”, a precizat ministrul Sănătăţii, potrivit Mediafax.

Bănicioiu: Nu se confirmă un sabotaj la Institutul Cantacuzino 

Întrebat dacă fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu este de vină pentru ceea ce s-a întâmplat la Cantacuzino, Bănicioiu a spus că raportul OMS este foarte clar.

„Cred că raportul prezentat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este foarte clar, nu confirmă supoziţia privind sabotajul şi nici alte probleme enunţate public, ci mai degrabă denotă tratare superficială. Cred că lucrurile au fost privite politic, de asumare a unei fapte pe care s-o pună neapărat în practică într-un termen cât mai scurt, cu obiective cât mai neclare. Nici măcar echipa care a manageriat acest fapt de la MS nu a avut clar ceea ce trebuie să se întâmple acolo”, a declarat Bănicioiu.

Ministrul a mai spus că, în ceea ce s-a întâmplat la Institutul Cantacuzino, a fost vorba de management defectuos şi presiune exercitată în mod nejustificat, ducând la realizarea a 400.000 de doze de vaccin neconform.

Întrebat din nou dacă este de vină ministrul Nicolăescu, Bănicioiu a evitat un răspuns, spunând că cel mai bine este să fie aşteptate concluziile Parchetului. „Haideţi să aşteptăm concluziile de la Parchet, nu vreau să mă substitui eu nici Parchetului şi nici altui organism”, a spus acesta, cu ocazia Forumului Pacienţilor.

Lista de molecule noi, reevaluată 

Nicolae Bănicioiu a declarat că ministerul lucrează la o nouă listă de medicamente compensate, după ce proiectul acestei liste a fost alcătuit din 167 de molecule evaluate de o singură persoană, potrivit Mediafax

"De şase ani pacienţii aşteaptă introducerea unei noi liste de medicamente compensate, sper că o putem rezolva în cel mai scurt timp posibil, dar trebuie să facem nişte reguli. Acum încercăm să vedem dacă moleculele noi pe care vrem să le introduce în listă pot fi luate la preţuri mai mici", a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la Forumul Asociaţiilor de Pacienţi.

El a mai spus că nu este momentul să fie cheltuiţi banii pe molecule care nu sunt eficiente.

"Să nu ne mai facem că nu înţelegem că lista veche de medicamente compensate nu este folositoare. Trebuie să dăm pacienţilor ceea ce au nevoie. Trebuie să spun răspicat că în compartimentul de evaluare din MS există o singură persoană care a evaluat toate cele 167 de molecule noi. Am dubii în ceea ce priveşte modul în care o persoană a putut evalua toate aceste dosare", a mai spus Bănicioiu.

El a mai spus că în prezent există deficienţe majore şi în cadrul programelor naţionale de sănătate, de aceea este necesară o strategie clară pentru a elimina disfuncţiile în aprovizionarea cu medicamente.

"În prezent noi suntem doar pompierii de serviciu care, atunci când pacienţii dau alarma că nu mai sunt medicamente, încercăm să rezolvăm această problemă. A aduce medicamentele heirupist nu este nici sigur nici eficient pentru bolnav, este nevoie de o politică coerentă şi transparentă în ceea ce priveşte asigurarea finanţării programelor naţionale", a mai spus Bănicioiu.

Pe aceeaşi temă: 

Serviciul Român de Informaţii, pe urma vaccinului toxic

Institutul Cantacuzino a intrat în atenţia tuturor organelor de verificare şi control ale statului, după ce întreaga producţie de vaccin antigripal românesc a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care poate provoca, în condiţii extreme, şoc anafilactic.

Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu

Toată nebunia cu vaccinul antigripal se reduce la o singură întrebare: „Cine a ordonat producerea în serie a unui vaccin pentru care nu se obţinuseră autorizaţiile necesare din partea Agenţiei Medicamentului?”

Replica Ministerului Sănătăţii la blogul „Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu” al medicului Sorin Paveliu

Ca urmare a postării de blog „Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu”, semnat de expertul Societăţii Academice Române, medicul Sorin Paveliu, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu face o serie de precizări.

Ministrul Nicolăescu a sesizat SRI în cazul posibilei contaminări intenţionate a vaccinului antigripal

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări privind o posibilă contaminare intenţionată a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, că a primit astfel de informaţii şi sesizat SRI.

Institutul Cantacuzino, luat „la puricat” de Corpul de control al premierului Ponta. Vina pentru dozele de vaccin interzise pe piaţă, pasată între oficiali

Directoarea Institutului Cantacuzino, Aurelia Drăghici, a fost demisă, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în locul acesteia revenind Radu Iordăchel, după ce ordinul prin care a fost demis de Eugen Nicolăescu, în iulie 2013, pentru deficienţe manageriale a fost suspendat de instanţă. Iordăchel susţine că va analiza situaţia de la institut, unde în depozite stau nu mai puţin de 400.000 de doze neconforme, care nu vor ajunge totuşi la populaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite