Ministrul Educaţiei: Avem fonduri pentru plata salariilor profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei are fondurile necesare pentru a acorda salariile profesorilor, conform legii salarizării unitare, a declarat, astăzi, ministrul de resort, Daniel Funeriu.

UPDATE FSLI a decis calendarul grevelor: din 15 martie încep protestele

FSLI a hotărât organizarea de mitinguri, pichetări şi greve de avertisment la nivel teritorial în 15 martie-2 aprilie, pichete la sediile MECTS şi Guvern în 12-30 aprilie, miting de protest în 1-15 mai în Bucureşti, grevă de avertisment 15-31 mai şi grevă generală înaintea finalizării anului şcolar, a anunţat preşedintele feredaţiei, Aurel Cornea.

"MECTS are fondurile necesare pentru a acorda salariile profesorilor conform legii salarizării unice, cu toate prevederile legale în vigoare. Aceşti bani există. Nu există nicio problemă din acest punct de vedere în bugetul anului 2010", a declarat Funeriu.

În ceea ce priveşte problemele legate de salariile profesorilor din mai multe judeţe, Funeriu a calificat aceste aspecte drept exagerări ale presei. Funeriu a afirmat că acestea s-au referit la plata celui de-al 13-lea salariu, dar care nu au ţinut cont de prevederile legale, la încadrările făcute cu acordarea unor sporuri care însă nu ar avea acoperire legală, precum şi la faptul că s-au pus în executare hotărâri judecătoreşti privind plata către profesori, deşi procesele nu erau finalizate.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu s-a întâlnit, miercuri, cu liderii celor patru federaţii sindicale din învăţământ.

La sfârşitul întâlnirii, ministru a afirmat că a arătat deschidere faţă de liderii sindicali în problema salariilor, dar şi a celor legate de legea salarizării unice.

"Am stabilit peste două săptămâni o întâlnire cu liderii sindicatelor la care să participe şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii pentru a coerentiza tot ce ţine de sporuri şi de biletele de odihnă", a susţinut Funeriu.

Sindicaliştii au fost mulţumiţi că în sfârşit au fost primiţi de ministrul Educaţiei, dar total nemulţumiţi de rezultatul întâlnirii.

Sindicatele din educaţie sunt hotărâte să continue protestele şi spun că ar putea merge până la blocarea anului şcolar şi a examenelor naţionale dacă Ministerul Educaţiei nu va găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor salariale şi a disponibilizărilor din sistem.

Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, a declarat, la finalul întâlnirii, că este nevoie de un program de protecţie socială pentru cei care vor fi disponibilizaţi la 1 septembrie, aşa cum se întâmplă la CFR.

"Sistemul va pierde 30-35 la sută din salariţi de la 1 septembrie şi de aceea avem nevoie ca aceştia să primească plăţi compensatorii", a spus Ciosu, citat de Mediafax.

De asemenea, liderul FEN a precizat că a cerut ministrului Educaţiei elaborarea unei hotărâri de urgenţă prin care toţi profesorii să primească majorările salariale prevăzute de Legea 221/2008, nu doar cei care au câştigat în instanţă acest drept.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite