METEO Capitala şi 12 judeţe din ţară, sub atenţionare de Cod galben de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capitala şi 12 judeţe din ţară sunt sub atenţionare de Cod galben de caniculă FOTO Shutterstock
Capitala şi 12 judeţe din ţară sunt sub atenţionare de Cod galben de caniculă FOTO Shutterstock

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis joi o atenţionare de Cod galben de caniculă valabilă până vineri la ora 19.00. Specialiştii au anunţat că temperaturile vor fi de 35-36 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Potrivit atenţionării de Cod galben de caniculă şi instabilitate atmosferică, valul de căldură va persista în sudul şi în sud-estul ţării, unde vremea va fi călduroasă. În judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti), Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi Constanţa va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35-36 de grade, iar disconfortul termic accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Această atenţionare va expira vineri seara la ora 19.00.

Specialiştii spuneau ieri că până vineri instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Banat, Crişana, Maramureş şi în vestul şi nord-vestul Transilvaniei. 

În judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Mureş, Sălaj, Cluj, Alba şi Hunedoara vor fi intervale cu averse torenţiale, vânt cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi pe arii restrânse căderi de grindină. 

Cantităţile de apă vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.

harta cod galben

.

Recomandări în caz de caniculă

Specialiştii spun că hidratarea este esenţială în această perioadă caniculară, astfel că ne recomandă să bem doi litri de apă pe zi. De asemenea, în măsura în care este posibil, doctorii spun că nu ar trebui să ieşim pe stradă între orele 11-17 şi, dacă o facem, să purtăm haine corespunzătoare. Consumul de fructe este obligatoriu pe caniculă, mai spun doctorii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO Cum va fi vremea în acest weekend: va fi cald, însă de duminică se întorc ploile în toată ţara

Va fi weekendul extremelor în ceea ce priveşte condiţiile atmosferice. Specialiştii au anunţat că de vineri vremea se va răci în nordul ţării, însă în sud, izolat, temperaturile vor depăşi 35 de grade Celsius. Ziua de sâmbătă poate fi catalogată drept o zi de tranzit, producându-se o răcire uşoară, urmând ca duminică maximele să nu mai depăşească 30 de grade.

METEO Vremea pentru următoarele două săptămâni. Caniculă, dar şi ploi de scurtă durată

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni (11 – 24 august) potrivit căreia vor urma câteva zile caniculare după care vom avea parte de o răcire a vremii. În perioada 15-18 august sunt aşteptate precipitaţii în aproape toată ţara.

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Cum va fi vremea în ţară în perioada august-octombrie

Vine vara. Din august vremea se va încălzi şi va deveni secetoasă. Şi în luna septembrie vom avea temperaturi peste medie. Meteorologii spun că nici în octombrie nu va fi frig, însă va plua ceva mai mult. Aşa arată prognoza Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite