Medlife: Încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu Omicron. România ar putea ajunge la 50.000 de cazuri pe zi în condiţiile unei testări adecvate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Specialiştii MedLife au anunţat sâmbătă încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu Omicron din 175 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR, transmite Hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, în doar o săptămână procentul cazurilor pozitive de Omicron pe loturile studiate a crescut de la 35% la 78%. 

Dată fiind dinamica extrem de abruptă, există posinilitatea ca România să ajungă la 50.000 de cazuri pe zi în următoarele două săptămâni în condiţiile unei testări adecvate.

Pe lotul analizat săptămâna trecută au fost identificate 30 de cazuri cu probabilitate de infectare cu Omicron, dintre acestea 28 fiind confirmate cu noua tulpina în urma secvenţierii.

Probele suspecte provin din: Cluj – 68, Bucureşti – 37, Timiş - 22 şi Braşov -10. Acestea urmează să fie secvenţiate în cursul săptămânii viitoare pentru o confirmare fermă, transmite Hotnews.ro.

Reprezentanţii companiei estimează că numărul infectărilor cu Omicron va continua să crească accelerat, aceasta

nouă tulpină urmând să devină dominantă în mai puţin de două săptămâni. 

Dat fiind faptul că tulpina Omicron afectează şi copiii, iar în câteva zile se va intensifica activitatea şcolară, reprezentanţii MedLife atrag atenţia asupra nevoii de a implementa noi măsuri restrictive pentru a tempera dinamica răspândirii noii tulpini de Covid 19.

„Vaccinarea şi respectarea măsurilor de protecţie rămân singurele arme împotriva noului val al pandemiei.”, tranmit reprezentanţii Medlife.

Aceasta este a şasea săptămână consecutivă în care MedLife analizează prin metoda pre-screening PCR probe positive de Covid 19 în vederea detectării cazurilor de Omicron. Până în acest moment compania a evaluat aproape 500 de cazuri, probele suspecte de Omicron fiind supuse procesului de secvenţiere pentru o confirmare fermă.

„Acum două săptămâni nu aveam nicio suspiciune de infectare cu tulpina Omicron pe lotul analizat la momentul respectiv, săptămâna trecută mai mult de o treime dintre probe au fost suspecte şi ulterior confirmate prin secvenţiere, iar acum am ajuns la aproape 80% dintre probe cu probabilitate de Omicron. 

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că această tulpină este de până la 5 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta şi atinge un număr mare de oameni într-un timp foarte scurt. Nu e deloc suprinzător că începem să avem transmitere comunitară a acestei tulpini pe teritoriul României şi ne aşteptăm ca în perioada următoare ritmul să fie unul susţinut în această direcţie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonator ştiinţific al studiului de secveţiere desfăşurat de MedLife.

Reprezentanţii MedLife anticipează că în perioada imediat următoare numărul infectărilor raportate zilnic va creşte alarmant din cauza contagiozităţii ridicate a noii tulpini, putând să ajungă chiar la 50.000 de cazuri/zi în două săptâmâni în condiţiile unei testări adecvate.

„Aşa cum am anticipat încă de anul trecut, valul 5 al pandemiei va lovi România la jumătatea lunii ianuarie, când ne vom confrunta, din nou, cu zeci de mii de infectări zilnic. Practic creşterea pe care o raportăm astăzi este rezultatul direct al interacţiunilor de Crăciun şi a numărului mare de români care s-au întors acasă de sărbători. 

Urmează să vedem o creştere şi mai accelerată determinată de petrecerilor organizate în noaptea dintre ani, creştere care va fi potenţată şi de intensificarea activităţii şcolare. Având în vedere evoluţia extrem de dinamică pe care o înregistrăm deja în ceea ce priveşte prevalenţa tulpinii Omicron pe loturile evaluate pre-screening este foarte probabil să ajungem la 50.000 de cazuri raportate zilnic în următoarele două săptămâni, în condiţiile unei testări adecvate. 

Şi atenţie, dat fiind faptul că cifrele raportate oficial sunt de cel puţin 5 ori mai mici (aspect pe care l-a demonstrat şi studiul nostru privind evaluarea gradului de imunizare la nivel urban) sunt şanse mari să înregistrăm în mod real 250.000 cazuri pe zi în următoarele 2 săptămâni. În acest fel, se produce o imunizare în masă accelerată, iar la începutul lunii februarie numărul cazurilor ar putea începe să scadă.

Însă, important este cum se face această imunizare în masă şi care vor fi efectele: cât de mare va fi presiunea pe sistemul de sănătate, câte cazuri grave se vor înregistra, câte decese. Iar aici schema de vaccinare completă şi mai ales, booster-ul, vor face diferenţa. E clar că şansele ca fiecare dintre noi să intre în contact cu această tulpină sunt foarte mari, depinde, însă, cât de pregătiţi suntem pentru această întâlnire şi cum vom ieşi din ea”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife Group.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite