Medicii de familie nu vor lua parte la acţiunile în stradă anunţate de profesioniştii din sistemul sanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de familie nu sunt de acord să îşi rezilieze contractele cu Casele de Sănătate FOTO Adevărul
Medicii de familie nu sunt de acord să îşi rezilieze contractele cu Casele de Sănătate FOTO Adevărul

Reprezentanţii medicilor de familie nu sunt de acord să participe la greva profesioniştilor din sistemul de sănătate, anunţată pentru luna noiembrie. Astfel, dacă medicii din spitale sunt dispuşi să renunţe la stetoscop, pacienţii vor putea beneficia în continuare de consultaţii oferite de medicii de familie. Aceştia au declarat că nu vor să îşi rezilieze contractele cu Casele de Sănătate şi că speră să nu se ajungă la astfel de măsuri extreme.

„Întotdeauna am precizat că ne interesează exclusiv politica sănătăţii şi problemele sistemului medical, nedorind să fim implicaţi în alte tipuri de acţiuni”, consideră Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizaţiile profesionale ale medicilor de familie. 

„Susţinem în general acţiunile Colegiului Medicilor din România (CMR), ca organism al tuturor medicilor din România, dar nu putem accepta decizii ale Coaliţiei, decizii care fac referire la medicii de familie, fără a fi consultaţi. În acelaşi timp, menţionăm că suntem angajatori, NU salariaţi şi nu putem avea acţiuni pur sindicale, urmând a decide împreună căile prin care vom acţiona pentru realizarea aceste solicitări ale tuturor medicilor”, se arată într-un comunicat emis de cele două organizaţii.

Potrivit acestora, în şedinţa Consiliului Naţional al CMR nu a fost nicidecum vorba şi nu s-a discutat de „anularea contractelor medicilor de familie cu casele de asigurări”.

„Aceste măsuri extreme, de nesemnare sau de reziliere a contractelor noastre au fost folosite de medicii de familie în situaţii limită, când toate căile de comunicare şi toate argumentele nu au mai folosit la nimic. În acest moment NU este vorba de aşa ceva”, mai spun reprezentanţii medicilor de familie. 

Medicii ies în stradă în 18 septembrie 

Coaliţia profesioniştilor din sănătate, reunită vineri, va picheta ministerele Sănătăţii şi Finanţelor Publice începând cu 18 septembrie, acestea fiind urmate de marşuri şi, în final, de abandonul sistemului de sănătate.

„Spre asta ne îndreptăm. Vom vedea care va fi răspunsul Guvernului, nu ne putem baza pe ce au făcut alte ţări atunci când s-au confruntat cu astfel de crize în Sănătate. Partea bună este că, în momentul de faţă, există o solidaritate între profesionişti aşa cum n-a mai fost de 20 de ani încoace. Nu revendicăm doar bani, ci şi independenţa profesională. În plus, avem alături de noi pacienţii”, a completat medicul.

Astărăstoae: locul medicilor nu e în stradă

Acesta a explicat că profesioniştilor din sănătate li se oferă venituri mici, muncă epuizantă, lipsă de respect şi, în final, recomandarea de a-şi lăsa familia şi a pleca în străinătate.

„În această toamnă, începem o bătălie lungă şi grea. Se va spune că într-o perioadă de criză solicitările noastre sunt exagerate, omiţându-se faptul că tot în aceeaşi perioadă de criză guvernanţii găsesc fonduri pentru instituţiile de forţă cu ajutorul cărora doresc să îşi impună punctul de vedere. Ştim că locul nostru este lângă pacienţi, şi nu în stradă”, mai spune Astărăstoae.

Solicitările medicilor şi asistenţilor medicali

Profesioniştii din sănătate solicită minim 6% din PIB, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, dar şi o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate.

De asemenea, aceştia mai cer apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrare profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii promte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Pe aceeaşi temă:

Nu doar medicii pleacă din România. Peste 20.000 de asistenţi medicali au părăsit ţara în ultimii cinci ani

Nu doar medicii au plecat în masă din sistemul de sănătate românesc în ultimii ani. Exodul se simte şi în rândul asistenţilor medicali, atraşi de salariile mult mai mari pe care le pot obţine în celelalte state ale Uniunii Europene. România a pierdut nu mai puţin de 23.000 de asistenţi medicali în cinci ani, potrivit statisticilor Institutului Naţional de Statistică (INS).

STUDIU Va rămâne România fără medici? Cum poate fi stopat exodul halatelor albe

Un studiu realizat de către Federaţia Europeană a Serviciilor Publice ca parte a unui proiect european extins a arătat că aproximativ 3% dintre doctorii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an. Destinaţiile favorite sunt Italia, Franţa, Spania, UK şi Scandinavia.

ADMITERE FACULTATE 2013 De ce a redevenit Medicina un magnet pentru absolvenţi

Peste 4.500 de absolvenţi de liceu dau azi admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, cifră care nu au mai fost înregistrată de câţiva ani. Studenţi, profesori, medici şi candidaţi la examen au discutat azi, la Adevărul Live, motivele creşterii atracţiei pentru Medicină, de la pasiunea pentru nobila meserie de doctor până la visul emigrării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite