Medici: Bebeluşul „Sărmăluţă” din Feteşti va face terapie cel puţin două săptămâni/Încă doi bebeluşi din Teleorman, transportaţi în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă doi bebeluşi, de data aceasta din Teleorman, vor fi aduşi la Spitalul Marie Curie din Capitală fiind suspectaţi că ar avea sindrom hemolitic uremic. Cât îi priveşte pe micuţii internaţi în weekend la spitalul bucureştean, medicii spun că bebeluşul care a mâncat sarmale -„Sărmăluţă”, va avea nevoie de terapie cel puţin două săptămâni.

UPDATE Un copil în vârstă de şapte luni şi un copil în vârstă de un an şi nouă luni vor fi transferaţi luni din Teleroman la spitalul „Marie Curie” din Capitală, arată Agerpres.

Aceştia sunt suspectaţi că ar avea sindrom hemolitic uremic, însă vor fi duşi în Bucureşti pentru a fi consultaţi de specialişti.

„Unul dintre copii are şapte luni. Este vorba despre un copil născut prematur. Se pare, din informaţiile noastre, că este suspect de boală SHU. Al doilea este din Alexandria, are un an şi două luni. Nu ştiu cât de grav este, are diaree sanghinolentă”, a declarat Mihaela Bălgrădean de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş - Cadariu, a anunţat că a fost demarată o anchetă epidemiologică în cazul celor doi bebeluşi din Feteşti care au fost internaţi la Spitalul „Marie Curie”. 

„Avem în continuare probe care se analizează. Colegii de la Centrul European pentru Control al Bolilor au avut o teleconferinţă şi progresăm, dar trebuie să punem cap la cap toate informaţiile şi să avem o imagine completă şi complexă a întregului caz. Acum se continuă ancheta epidemiologică aşa cum se procedează în fiecare situaţie", a spus ministrul, citat de Mediafax.

De asemenea, acesta a mai precizat că astfel de cazuri de îmbolnăviri cu sindromul hemolitic uremic apar sporadic. Concret, el a precizat că într-un an, în fiecare spital mare de copii sunt înregistrate circa 10 cazuri de acest fel.

Luni dimineaţă, reprezentanţii Spitalului „Marie Curie” au precizat că bebeluşul starea bebeluşului în vârstă de 6 luni, care a primit supă din „picioare de pui”, este mai bună.

„Copilul care a mâncat supă de pui se simte ceva mai bine, evoluează bine şi nu va avea nevoie de o procedură de dializă peritoneală”, a declarat luni dimineaţă medicul Mihaela Bălgrădean de la Spitalul „Marie Curie”.

Situaţia nu este la fel pentru copilul în vârstă de 7 luni care a mâncat sarmale.

„«Sărmăluţă» nu se simte la fel de bine. Boala lui este în plină desfăşurare. S-a instituit această procedură de dializă peritoneală, însă este un copil la începutul bolii care va avea nevoie de terapie susţinută în continuare o perioadă de cel puţin două săptămâni de acum înainte”, a mai adăugat Bălgrădean.

De asemenea, medicul a precizat că nu este indicat ca în alimentaţia unui bebeluş în vârstă de 7 luni să fie introdusă carnea.

„În noile scheme de diversificaţie a alimentaţiei, carnea se introduce la vârsta de 10 luni şi nu se face oricum, precum carnea de procesată de genul sărmălute, chifteluţe. Nu au voie niciun fel de carne înaintea acestei vârste, iar când se introduce carnea în alimentaţie, sigur că începem cu carnea de pasăre şi de vită”, a mai explicat Mihaela Bălgrădean.

Aceasta a precizat că este posibil ca acea carne pe care au mâncat-o bebeluşii să nu aibă e.coli, iar virusul să fi apărut din cauza faptului că organismul celor mici nu putea digera carnea.

36 de copii sunt internaţi în judeţul Argeş

Totodată, în spitalele din judeţul Argeş sunt internaţi 36 de copii care prezintă scaune diareice. Dintre aceştia, 28 sunt mai mici de doi ani.

La Spitalul de Pediatrie Piteşti sunt internaţi 28 de copii, dintre care 21 mai mici de doi ani, alţi doi copii, dintre care unul mai mic de doi ani, aflându-se la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. La secţia de pediatrie a Spitalului Municipal Câmpulung Muscel sunt internaţi cinci copii, toţi având mai puţin de doi ani, iar la Spitalul Municipal Curtea de Argeş un copil mai mic de doi ani, arată Agerpres.

În ultimele 24 de ore nu au mai fost cazuri direcţionate către unităţi medicale din Bucureşti, după ce la sfârşitul săptămânii trecute doi bebeluşi au fost transferaţi la Spitalul Matei Balş, unul cu sindrom de vărsături şi boală diareică acută, iar celălalt cu enterocolita cu germeni neprecizaţi.

Ministrul Sănătăţii: „Ancheta e departe de a fi finalizată”

Recent, reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi cei ai Ministerului Sănătăţii le-au prezentat experţilor de la Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile toate rezultatele anchetelor efectuate de fiecare instituţie în parte, într-o videoconferinţă. 

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a explicat că ancheta în cazul copiilor infectaţi cu bacteria E-coli nu este finalizată. 

„În acest moment, avem numeroase probe recoltate din lanţuri de magazine etc., iar rezultatul care a fost dat publicităţii de către Institutul Cantacuzino reprezintă o mică fotografie din tot acest proces.  În acest moment, mi se pare precoce şi chiar greşit să interpretăm din nou fragmenţele dintr-un întreg care este mult, mult mai vast”, a declarat şeful de la Sănătate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite