Litoralul românesc, noul "El Dorado" pentru industria energiei eoliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litoralul românesc devine noul "El Dorado" pentru industria energiei eoliene, atrăgând companii precum grupul ceh CEZ, care instalează în Fântânele, un sat mic situat la câteva zeci de kilometri de mare, cel mai mare complex eolian terestru din Europa.

Litoralul românesc, cu regiuni izolate în care sărăcia sare în ochi, iar vântul este singura certitudine, devine noul "El Dorado" pentru industria energiei eoliene. În urmă cu 2.000 de ani, poetul roman Ovidiu, exilat pe litoralul Mării Negre, a făcut cunoştinţă cu puternicele vânturi care lovesc frontierele estice ale Imperiului Roman. În prezent, forţa lor se face simţită până în Fântânele, un sat mic situat la câteva zeci de kilometri de mare, titrează publicaţia Le Monde.

De-aia se cheamă Marea Negră. Este agitată, iar când se înfurie, ceea ce se întâmplă foarte des, suflarea ei se simte până aici, spune un locuitor din Fântânele.

În aceste zone izolate, vântul este singura cerititudine. Relieful este uşor deluros, clima aridă, iar solul pietros limitează culturile. Soarele este la fel de puternic precum vântul, aşa cum o arată tenul ţăranilor. Sărăcia sare în ochi, iar populaţia s-a resemnat în faţa forţei vântului, scrie Le Monde.

În prezent, însă, vântul istoriei bate în favoarea lor, vechiul duşman devenind aliat. Grupul ceh CEZ instalează la Fântânele, din noiembrie 2008, cel mai mare complex eolian terestru din Europa. Proiectul vine ca o binecuvântare pentru ţărani, care au pus la dispoziţia grupului terenul, pentru care primesc până la 3.000 de euro pe an.

Este o adevărată mană cerească. Primim 1.800 de euro pe an, iar în curând vom ajunge la 3.000 de euro, explică Filofteia Stanciu, soţia lui Constantin.

Aceşti bani sunt foarte importanţi pentru localnici, în condiţiile în care Filofteia, angajată la primărie, munceşte pentru un salariu de 150 de euro.

Eoliene cu o putere egală cu cea a reactorului nuclear de la Cernavodă

Anul acesta, proiectul CEZ a trecut de prima etapă, respectiv instalarea a 115 eoliene, dintr-un total de 139, la Fântânele. Grupul intenţionează ca până în 2011 să construiască încă 101 eoliene în satul vecin Cogealac. În total, cele 240 de instalaţii vor avea o putere de 600 de MW, cantitate echivalentă cu cea generată de reactorul nuclear de la Cernavodă.

Vrem să asigurăm 10% din producţia totală de energie verde din România", a declarat Cosmina Marin, responsabilă cu comunicarea la CEZ. Pentru atingerea acestui obiectiv, grupul va investi 1,1 miliarde de euro, a adăugat ea.

România s-a angajat în faţa CE să producă 20% din energie din resurse regenerabile, pentru a respecta obiectivele Uniunii pentru 2020, a mai spus Marin.

100 de noi locuri de muncă şi un sprijin de 1,5 milioane euro

Aproximativ 100 de locuitori ai satului Fântânele sunt angajaţi la complexul CEZ, alături de 400 de salariaţi veniţi din toată Europă. Regiunea beneficiază de o nouă reţea de drumuri şi poduri, care permite instalarea structurilor eoliene. Totodată, populaţia are acces la apă potabilă, iar autorităţile locale au primit un sprijin financiar de 1,5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru construirea canalizării satului.

Treptat, Fântânele se desparte de imaginea de sat sărac şi rupt de lume. Povestea de succes a eolienelor de aici a atras atenţia altor investitori în căutarea vântului care aduce bani.

Grupul spaniol Iberdrola, numărul unu în lume pe piaţa de profil, a deschis un birou la Bucureşti şi a anunţat că este pregătit să investească circa două miliarde de euro într-un parc eolian amplasat în apropierea Mării Negre. Compelxul va deveni cel mai mare din lume, potrivit Le Monde.

Terenurile aride călcate de Ovidiu, exasperat de vânturile Mării Negre, au şanse mari să devină noul "El Dorado" al energiei eoliene europene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite