Lista managerilor care vor la şefia Autostrăzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marinel Burduja (stânga sus), Alexandra Gâtej(dreapta sus), Dragoş Cabat(stânga jos), Gabriel Biriş(dreapta jos)
Marinel Burduja (stânga sus), Alexandra Gâtej(dreapta sus), Dragoş Cabat(stânga jos), Gabriel Biriş(dreapta jos)

Ziarul „Adevărul“ vă prezintă portretul managerilor care sunt dispuşi să renunţe la cariera din mediul privat pentru a face parte din Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Autostrăzi.

Posturile de director şi de membru în Consiliul de Administraţie (CA) la Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR) sunt printre cele mai vânate de managerii privaţi, în condiţiile în care compania de stat administrează, numai în acest an, un buget de aproape două miliarde de euro. Nume grele din lumea bancară, piaţa telecom sau domeniul energetic sunt dispuse să renunţe la funcţiile lor în privat pentru a se înhăma la stat.

Aproape 1.000 de candidaţi au trimis CV-uri recrutorilor PwC-D&B David şi Baias-George Butunoiu pentru a obţine o funcţie de conducere în CNADNR - una de membru executiv şi cinci de membru neexecutiv în CA. Recrutorii au realizat în urma interviurilor lista de finalişti pe care au trimis-o Ministerului Transportului, acesta urmând să anunţe săptămâna viitoare managerii privaţi numiţi la Compania de Autostrăzi.

Trei francezi vor la compania de stat

Lista propunerilor pentru manager executiv, obţinută de TIRMagazin.ro, cuprinde nume grele. Finaliştii au fost aranjaţi în listă în funcţie de recomandările consultanţilor. Astfel, la poziţia numărul 1, se află francezul Benoit Pleska (43 de ani), partner la compania BBV din Ucraina. Pleska este descris de recrutori ca bun vorbitor de limba română, „tipul de «mercenar managerial» de succes. Este trimis acolo unde este nevoie de o preluare imediată a unui business şi de conducerea lui cu succes în scurt timp".

Următorul favorit este fostul director financiar de la Romtelecom Dimitris Sophocleous (45 de ani), descris ca „unul dintre cei mai experimentaţi directori financiari de pe piaţă". Lista continuă cu Mircea Pop, actualul director general de la CNADNR, „cu o experienţă semnificativă în domeniul de activitate", şi cu George Ştirbu, şeful Egis România, care a mai lucrat la Vodafone şi BCR şi care are „standarde profesionale şi morale foarte înalte". Poziţia a cincea între favoriţi este ocupată de Bogdan Pascu, director general adjunct la CNADNR, cu „un profil interesant, clar, coerent, la obiect şi logic".

Franţuzoaica Clotilde Moroianu (39 de ani), director de inovaţie şi pieţe noi la GDF SUEZ Energie France, care ocupă poziţia a şasea în clasament, este o surpriză. Măritată cu un român, ea vrea să se stabilească în România şi este recomandată de faptul că ocupă o poziţie-cheie la una dintre cele mai mari corporaţii din Franţa. Lista celor şapte finalişti este închisă de un alt francez, Philippe Pedrini (57 de ani), membru CA la o subsidiară din Indonezia a Suez Environnement.   

„Dacă nu noi, atunci cine?"

Lista celor 23 de finalişti pentru o funcţie de membru neexecutiv în CA este şi mai interesantă, de vreme ce pe aceasta se regăsesc de la bancheri şi finanţişti până la avocaţi şi manageri din domeniul energetic. Din această listă, Transporturile urmează să selecteze săptămâna viitoare cinci membri. Pe prima poziţie în rândul finaliştilor se află Marinel Burduja, cel care a renunţat în această vară, după şapte ani, la funcţia de vicepreşedinte la Raiffeisen Bank. Lista continuă cu Alexandra Gâtej, fost country manager la Unilever, şi Sorin Mîndruţescu, directorul general al Oracle.

Pe listă se regăseşte şi consultantul financiar Dragoş Cabat. „Dacă nu noi, atunci cine? Este bine să nu existe un control politic", şi-a explicat Cabat decizia de a aplica pentru un job de manager la stat.

Întrebat dacă salariul de la CNADNR va fi mai motivant decât cel din mediul privat, Cabat a spus că nu are idee, că nu l-a interesat, în primul rând, acest aspect. „Eu mi-aş dori ca proiectele de autostrăzi să se facă mult mai repede, mai eficient, adică mai ieftin, şi mai transparent", a spus Cabat, adăugând că a aplicat pentru trei companii sub autoritatea Transporturilor.

Lista este completată şi de avocatul Gabriel Biriş. „Este onorant pentru mine să fiu pe lista scurtă", a declarat Biriş. El spune că „şi companiile de stat trebuie manageriate profesionist, să se oprească această hemoragie de bani. S-au dat o groază de bani pentru un drum din vârful muntelui, dar nu avem bani pentru centura Bucureştiului".

„Independenţi? Să fim serioşi!"

Ce vor avea, concret, de făcut candidaţii care vor reuşi să obţină posturile de conducere la CNADNR? „Responsabilităţile sunt majore, pentru că vor avea de administrat bugete foarte mari", a declarat pentru „Adevărul" Dorina Tiron, fost director general al companiei. Cât despre independenţa în luarea deciziilor, Tiron a precizat: „Să fim serioşi, niciun manager nu va fi independent acolo.

Patrimoniul CNADNR va fi tot al statului, care va avea anumite pretenţii. Viitorii manageri vor avea de îndeplinit anumite standarde, vor fi ţinte de atins şi, dacă le îndeplineşti, eşti mare; dacă, atunci nu pleci acasă".

"Şi companiile de stat trebuie manageriate profesionist, să se oprească această hemoragie de bani."
Gabriel Biriş managing partner Biriş Goran

Cine se bate pentru conducerea CNADNR

Membru executiv în Consiliul de Administraţie

1. Benoit Pleska - Partner la BBV (Ucraina)
2. Dimitris Sophocleous - fost director financiar la Romtelecom
3. Mircea Pop - actualul preşedinte al CNADNR
4. George Ştirbu - director general la Egis România
5 . Bogdan Pascu - şeful direcţiei proiecte din fonduri nerambursabile din cadrul CNADNR
6. Clotilde Moroianu - director de inovaţie şi pieţe noi la GDF SUEZ Energie France
7. Philippe Pedrini - membru al CA Suez Environnement la PT Sauhbahtera Samudera, Indonezia

Membru nonexecutiv în Consiliul de Administraţie

1. Marinel Burduja - fost vicepreşedinte pe corporate la Raiffeisen
2. Alexandra Gâtej - fost country manager al Unilever
3. Sorin Mîndruţescu - director general la Oracle
4. Dan Sandu - preşedinte la MKB Nextebank
5. Micaela Vasilica Jugravu - expert contabil CECCARF
6. Cătălin Dragoş Radu - managing partner la Cabinet Avocat Dragoş Radu
7. Marcel Cobuz - Senior Vice President Innovation la Lafarge Group Franţa
8. Florin Furdui - director Portland Trust
9. Sergiu Oprescu - preşedinte Alpha Bank
10 . Andrei Alin Haret - director general al Dreher Brewerres
11. Dragoş Horia - preşedinte Romanian American Entreprise Fund 
12. Adrian Băicuşi - fost director general la Siemens şi la Transelectrica, în prezent, country manager la Group 4 Securicor
13. Florian Aldea - director general al Carpatcement
14. Dan Weiler - Director Executiv Investment Banking & Corporate Finance la BCR
15. Gabriel Biriş - managing partner Biriş Goran
16. Valentin Cristian Colţeanu - country manager la GE România
17. Bogdan Mihoc - managing partner la MSB Consulting
18. Mihai Anitei - director general la Azomureş
19. Valeriu Ionescu - managing partner la Valeriu Ionescu&Asociaţii
20. Dragoş Cabat - managing partner la Financial View
21. Victor Kevehazi - Global Lead Partner US Private Equity KPMG
22. Patrick Johan Gabriels - fost preşedinte la RBS
23. Iulian Giani Kacic - project manager la Rompetrol Group

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite