Lanţ de 100 de metri din cârnaţi de Pleşcoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, ajuns la a treia ediţie, se va desfăşura în cele două zile de weekend, cartierul general al sărbătorii fiind la Pensiunea Casa Matei din Berca. Noutatea din acest an constă în două întreceri intitulate „Fomilă de Pleşcoi”, un concurs de mâncat cârnaţi picanţi contra-cronometru, şi „Setilă de Pleşcoi”, concursul de băut bere. 

Sărbătoarea începe astăzi cu povestea preparatelor culinare din Pleşcoi şi cu sosirea haiducilor, care pe vremuri furau oi din care făceau pastramă şi cârnaţi. Gustoşi şi picanţi, numai buni de stins cu un vin de Pietroasele, adevăraţii cârnaţi de Pleşcoi sunt cei preparaţi din reţeta moştenită de generaţii de localnicii din comuna buzoiană Berca.

Ca să arate cât de mult îşi preţuiesc celebra marcă tradiţională, proprietarii de pensiuni, localnicii, producătorii şi turiştii vor realiza şi în acest an, la fel ca la ediţiile trecute, un lanţ de cârnaţi lung de 100 de metri. Totodată, ei vor face şi o demonstraţie de preparare a cârnaţilor, iar după această etapă cei prezenţi sunt invitaţi la expoziţia gastronomică a pensiunilor.

Festivalul va continua mâine, de la ora 11.00, cu un program folcloric buzoian, cu o prezentare şi vânzare de cârnaţi, dar şi a celorlalte produse tradiţionale ale zonei: brânză, dulciuri şi vin. Sărbătoarea cârnaţilor de Pleşcoi din acest an se va încheia la ora 18.00.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite