Izolarea poate fi suspendată temporar pentru botez, căsătorie sau înmormântare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele suspecte a fi infectate cu noul coronavirus care se află în izolare pot participa la evenimente familiale precum botez, căsătorie sau înmormântare, prevede o hotărâre de guvern care însoţeşte Legea carantinei. Măsura suspendării temporare a izolării este luată de la caz la caz de o comisie a Direcţiei de Sănătate Publică.

În Hotărârea nr. 36 din 21.07.2020 sunt specificate situaţiile în care o persoană suspectă a fi bolnavă de coronavirus poate fi izolată sau situaţiile în care se permite suspendare temporară a celor carantinaţi, scrie Gândul.ro.

Potrivit art. 5(1) din Hotărâre suspendarea temporară a măsurii de carantină poate fi analizată pentru situaţii deosebite, anume la evenimente familiale precum: ziua de naştere, căsătorie, deces, tratamente medicale sau preschimbarea documentului de identitatea.

  • Art.5(1): „Pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică – în program de hemodializă),preschimbare documente de identitate, părăsirea ţăriiş.a., poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină prevăzută la art. 2 şi art. 4, pe baza documentelor justificative”.

Analizarea situaţiilor deosebite în care măsurile de carantină pot fi suspendate temporar, va fi realizată la nivelul centrelor judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, prin decizie emisă de Direcţia de Sănătate Publică. Intervalul de timp pentru care se decide suspendarea temporară a carantinei va fi specificat în mod obligatoriu în decizia de suspendare.

  • (2) Analiza situaţiilor prevăzute la alin. (1) este realizată la nivelul centrelor judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei şi, cazurile considerate ca justificate, pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcţia de Sănătate Publică.
  • (3) În decizia de suspendare se va menţiona, în mod obligatoriu, intervalul de timp pentru care aceasta se aplică şi măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2.

Legea privind carantina a intrat în vigoare marţi, la trei zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite