Iosif Boda: „Băsescu nu şi-a definitivat strategia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, în timpul discursului de miercuri seară
Traian Băsescu, în timpul discursului de miercuri seară

Primul discurs de campanie al preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, a atras atenţia atât prin mesajele directe, dar mai ales prin nuanţele folosite.

Analistul politic Iosif Boda a descifrat unele mesaje indirecte din discursul de miercuri seara.

„Unii au înţeles să stea acasă, alţii - să-i dea votul"

În primul rând, a atras atenţia fraza: „Sunt convins ca românii nu vor participa la acest mod necinstit de a face politica". Întrebarea care se pune este dacă Băsescu le cerea electorilor să nu participe la referendum sau pur şi simplu încerca să-i convingă pe alegători să-l voteze pe el, nu pe cei „necinstiţi". Iosif Boda crede că „se poate interpreta că Băsescu încearcă să-i îndemne pe alegători să nu vină la vot pentru a nu le face jocul «politicienilor necinstiţi».

Se poate şi interpreta că le cere votul, dar, dacă vrea să boicoteze referendumul, o poate face, dată fiind situaţia în care el a fost adus. Nu este incorect, ilegal, dacă alege această cale. A, poate fi neelegant, dar să nu uităm că vorbim de politicieni, nu de o mănăstire de măicuţe. Eu, personal, cred că Băsescu nu şi-a definitivat strategia şi că acum, la primele discursuri de campanie, va lua pulsul", explică politoclogul Iosif Boda. Discursul lui Băsescu a fost „asezonat" şi cu un gest care a creat interpretări. La un moment dat a luat un copil în braţe în timp ce răspundea la întrebări.

Iosif Boda spune că Băsescu este prea imprevizibil pentru a putea spune dacă a fost vorba de o regie sau pur şi simplu a fost un imbold de moment. „Nu cred că lumea va mai merge pe conotaţii, pe conexiuni între anumite scene. Cred că noi, acum, suntem într-o fază în care se interpretează totul. Este o boală care se numeşte suprainterpretare, o boală de care suferim acum".

"Dacă vrea să boicoteze referendumul, o poate face, dată fiind situaţia în care el a fost adus."
Iosif Boda analist politic

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite