Implicare şi consecvenţă pentru a face România să recicleze. Rezultate şi concluzii după un an de la lansarea „România Reciclează“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
romania recicleaza deee

100.000 kg de deşeuri electrice şi baterii au fost colectate din 62 de localităţi din ţara noastră, în mai puţin de 3 luni în cadrul celei de-a treia ediţii a programului „România Reciclează”, organizat de Asociaţia Environ şi Asociaţia SNRB, în parteneriat cu autorităţile locale.

Rezultatele sunt direct proporţionale cu gradul de implicare, iar cele peste 100 de tone, s-ar putea dubla sau tripla cu uşurinţă dacă şi alte localităţi ar răspunde pozitiv acestei iniţiative.

În cea de-a treia ediţie, desfăşurată în perioada 15 aprilie – 30 iunie 2019, au fost colectate 100.000 kg de echipamente electrice vechi. Dintre deşeurile care au luat drumul reciclării, cele mai numeroase au fost televizoarele, monitoarele şi unităţile PC şi frigiderele.

Printre localităţile din care s-au colectat cantităţi record de DEEE-uri sunt fruntaşe oraşe precum Buzău, Caracal, Videle, dar şi localităţi mai mici precum Lupeni sau Berceni (Prahova). Încurajaţi de sloganul „DEEEgeaba păstrezi deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Reciclează-le şi câştigi premii pe loc”, peste 2000 de români susţinuţi de autorităţile locale din 62 de localităţi, au predat vechile aparate electrice.

Lansată în iunie 2018, campania „România Reciclează” a devenit în mai puţin de un an un program naţional funcţional de colectare, în care mii de români au predat spre reciclare aparatura electrică veche şi bateriile uzate. În total, în cele 3 ediţii derulate au avut loc 162 de acţiuni de colectare, în urma cărora 250 de tone de aparatură electrică şi baterii au fost trimise spre reciclare.

romania recicleaza deee

În derularea programelor de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) de la populaţie, autorităţile locale joacă un rol critic - de acestea depinde cum şi unde vor sfârşi aparatele electrice vechi dintr-o localitate. Aruncate la întâmplare, la groapa de gunoi, DEEE-urile şi bateriile uzate afectează nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea umană din cauza substanţelor toxice şi conţinutului ridicat de metale grele.

Conform OUG nr.5/2015 şi a Legii 211/2011 republicată, autorităţile locale au obligaţia de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite din gospodării prin centre fixe sau mobile şi organizând campanii de colectare a DEEE-urilor cel puţin o dată la trei luni.

De la o ediţie la alta «România Reciclează» şi-a confirmat statutul de mişcare naţională, atât în privinţa numărului de localităţi implicate, cât şi din punct de vedere al cantităţilor colectate. Sunt oraşe în care am revenit pentru a doua sau a treia oară în ultimul an, pentru că localnicii şi autorităţile ne-au solicitat prezenţa, reuşind să convingă şi alţi concetăţeni să se implice în reciclare. Mobilizarea acestor oameni reprezintă o dovadă clară că timpul, comunicarea şi sprijinul autorităţlior sunt factori esenţiali în cultivarea obiceiului reciclării.

Să nu uităm însă că un sistem de management al deşeurilor performant este dependent de implicarea autorităţilor publice locale, motiv pentru care reiterăm primăriilor invitaţia de a se alătura demersurilor noastre de a face România mai curată” – a declarat Roxana Puia, Director Marketing Asociaţia Environ.â

romania recicleaza deee

Autorităţile publice care doresc să se implice,  pot transmite solicitarea pe adresa office@environ.ro sau direct prin telefon la numărul 031.827.0000. În programul „Romania Recicleaza” pot participa municipii, orase, localitati mari si mici, iar colectarea DEEE-urilor se realizeaza in baza unui protocol de colaborare.

Campania se adresează locuitorilor, persoane fizice din localităţile participante, instituind un mecanism de premiere pe loc a participanţilor care predau aparatura veche sau defectă la punctele de colectare. Pentru echipamentele de mari dimensiuni, cetăţenii pot solicita ridicarea de la domiciliu în baza unei programări realizate prin Call Center la 031.827.0000 sau e-mail pe adresa logistica@environ.ro

Programările pentru ediţia a 4-a (septembrie 2019) se pot face pe adresa office@environ.ro sau direct prin telefon, la numărul 031.827.0000

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite