Grevă generală în spitale pe 31 octombrie. Miniştrii Sănătăţii şi Muncii, deschişi la dialog cu sindicaliştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Sanitas, care reprezintă cadrele medicale din Sănătate, a anunţat grevă generală pe 31 octombrie. Aceştia sunt nemulţumiţi de salariile pe care le primesc. Ministrul Sănătăţii şi ministrul Muncii au precizat însă că sunt deschişi pentru dialog cu reprezentanţii SANITAS în vederea găsirii unor soluţii pentru problemele semnalate.

UPDATE Potrivit unui comunicat de presă comun, cei doi miniştri au participat joi la Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS, unde au dat asigurări că principala prioritate este găsirea unor soluţii de remunerare şi pentru categoriile profesionale din sistemul sanitar care nu au fost vizate direct de OUG 20/2016, respectiv OUG 43/2016, arată Agerpres.

„În acelaşi timp, cei doi miniştri au explicat că rezolvarea problemelor din sistemul de salarizare nu este posibilă decât prin aprobarea unei Legi unitare de salarizare, document la care Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice deja lucrează cu toţi partenerii sociali. Ministrul Sănătăţii şi ministrul Muncii mizează în continuare pe cooperarea partenerilor de dialog social, atât în procesul de explorare a posibilelor soluţii, cât şi în asigurarea stabilităţii sistemului sanitar”, se arată în documentul citat.

Consiliul Naţional al SANITAS s-a întâlnit pe 15 septembrie, la întâlnire participând nu doar ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ci şi ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru. După două ore de consultări, SANITAS a anunţat că au luat decizia de a face grevă generală în sistemul de sănătate pe 31 octombrie, pe 19 fiind programată greva de avertisment.

Consiliul Naţional al SANITAS s-a întâlnit pe 15 septembrie, la întâlnire participând nu doar ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ci şi ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru. După două ore de consultări, SANITAS a anunţat că au luat decizia de a face grevă generală în sistemul de sănătate, pe 19 fiind programată greva de avertisment.

Una dintre nemulţumiri e legată de faptul că medicii beneficiază de bani în plus pentru gărzile suplimentare. De altfel, chiar şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat în urmă cu puţin timp, că este conştient de faptul că şi salariile celorlalte categorii de personal medical trebuie majorate.

Sindicaliştii vor creşteri şi pentru personalul tehnico-administrativ

Concret, Leonard Bărăscu, preşedintele SANITAS, spunea că trebuie majorate şi salariile funcţionarilor publici din DSP-uri, ale medicilor şcolari, ale celor care lucrează în creşe.

„Alegerile sunt foarte departe, noi vorbim de proxima perioadă. Din calculele noastre, efortul bugetar era de 5 - 6 - 7 milioane de lei, impactul era undeva la 23.000 de oameni din bugetul alocat sănătăţii. Până la rectificare vrem să venim cu soluţii noi. Octombrie ar fi o lună rezonabilă pentru majorări”, a declarat Bărăscu.

Referitor la suma care ar fi necesară pentru acordarea de majorări salariale personalului tehnico-administrativ din spitale, Voiculescu a precizat că Ministerul Sănătăţii trebuie „să îşi facă temele”.  „Eu cred că suma este cumva diferită în funcţie de ce categorii vrem să ajutăm, trebuie să ne facem temele. Ordonanţa 20 a fost un lucru bun, nu înţeleg de ce sunt medici care nu semnează contractele de muncă cu timp parţial. Nu cred că vom avea spitale care să nu aibă linii de gardă, creşterile sunt de la 60 la 80%”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite