Gheţuşul şi frigul fac victime pe bandă rulantă. Peste 1200 de solicitări la Ambulanţa Bucureşti în 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov lucrează la foc continuu de mai bine de câteva zile. În ultimele 24 de ore a înregistrat peste 1.200 de apeluri, din care jumătate au reprezentant cazuri grave şi foarte grave.

Potrivit managerului SABIf, doctorul Alis Grasu, în 24 de ore s-au înregistrat 1.242 de solicitări. Concret, 627 dintre ele au fost cazuri grave şi foarte grave.

„În ultimele 24 de ore, de luni de la ora 8,00 până marţi ora 8,00, 1.242 de persoane în Bucureşti şi Ilfov au avut nevoie de Ambulanţă, dintre acestea 627 au prezentat urgenţe de cod roşu — cazuri foarte grave — şi urgenţe de cod galben — cazuri grave. Din totalul urgenţelor, 84 de cazuri au fost pentru persoane care se aflau în locuri publice. Dintre acestea 26 au fost persoane fără adăpost, care au fost transportate la adăposturile primăriilor”, a declarat managerul SABIf, citată de Agerpres.

Medicul a explicat că doar 30 dintre solicitări au fost pentru luxaţii, fracturi sau entorse.

Meteorolog: „Zăpada nu se va topi“

După ce ninsoarea a pus stăpânire pe întreaga ţară, meteorologii atrag atenţia urmează câteva zile cu ger puternic şi intensificări de vânt. Informarea meteorologică, valabilă din noaptea care tocmai a trecut şi până joi dimineaţă, va duce la formarea de gheţuş în zonele în care zăpada nu a fost curăţată corespunzător. Aşa atrag atenţia specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie, care au emis ieri şi prog-noza meteo pentru următoarele două săptămâni, precizând că vremea va fi geroasă până pe 25 ianuarie. Vestea bună este că în ultima săptămână din ianuarie, temperaturile se vor apropia de cele normale pentru această perioadă din an.

Concret, informarea meteorologică valabilă până joi prevede că vremea va fi deosebit de rece în majoritatea regiunilor. Astfel, în sudul, estul şi centrul ţării vor fi minime de –20 de grade Celsius pe timp de noapte. „Gerul va fi cumplit în special în Muntenia, Oltenia şi sud-estul Transilvaniei. Aici, mercurul din termometre va coborî, pe timpul nopţii, până la -20 de grade Celsius“, atrag atenţia specialiştii de la ANM. Şi vântul va sufla cu putere în aceste zile, cu viteze de 45 - 50 de kilometri pe oră, izolat peste 60 de kilometri pe oră în zona litorală, spulberând zăpada depusă în zilele precedente.

„Chiar dacă ninsorile vor fi slabe, vântul va sufla cu 50 - 70 de kilometri pe oră şi va spulbera zăpada depusă. În toate regiunile va fi ger, dar şi ceaţă. În zonele afectate se va forma gheţuş, care va pune probleme atât participanţilor la trafic, cât şi pietonilor. Cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni, gheaţa şi zăpada nu se vor topi de la natură. În plus, temperaturile resimţite de corp în condiţii de vânt sunt diferite de cele de afară.

Cei care se expun la frig riscă degerături

Spre exemplu, o temperatură de -4 grade Celsius este resimţită ca -15 sau chiar -20 de grade Celsius dacă viteza vântului este de 50 – 60 de kilometri pe oră. În Tulcea, unde vântul suflă cu 70 de kilometri pe oră, temperatura percepută de corpul uman este de -25 de grade Celsius. În condiţii de expunere la frig prelungite şi dacă îmbrăcămintea nu este adecvată, persoana respectivă riscă, printre altele, degerături“, a declarat, pentru „Adevărul“, meteorologul de serviciu. Potrivit acestuia, din prognoza pentru următoarele două săptămâni reiese că vremea va fi geroasă până pe 25 – 26 ianuarie, în toate regiunile ţării.

„Datele arată o încălzire uşoară începând cu data de 26 ianuarie, dar asta înseamnă că este tot o perioadă relativ rece. Sunt temperaturi specifice lunii ianuarie, adică sunt scăzute, cu ger în zonele depresionare. Am putea ajunge la  temperaturi pozitive, între 1 şi 3 grade Celsius pe timp de zi, dar nu ne aşteptăm la o încălzire semnificativă, cum a fost cea de săptămâna trecută“, a explicat meteorologul.

Va ninge din nou la sfârşitul lui ianuarie

Specialistul ANM a precizat şi că, în ultima săptămână din luna ianuarie, cresc şansele de precipitaţii, sub formă de lapoviţă şi ninsoare.  „Ar putea ninge inclusiv în zona de sud, respectiv în Capitală. Săptămâna aceasta, fulguieli vor fi, dar în partea de nord a ţării. Datele pe care le avem la dispoziţie arată că ninsorile ar fi slabe“, a completat acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite