Gheorghiţă, despre cum se va desfăşura procesul de imunizare a cadrelor didactice şi a persoanelor care fac dializă cronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coordonatorul campaniei de vaccinare: 3.969 persoane, infectate cu coronavirus după ce au primit prima doză de vaccin FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Coordonatorul campaniei de vaccinare: 3.969 persoane, infectate cu coronavirus după ce au primit prima doză de vaccin FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că vaccinarea personalului din învăţământ începe mâine, în Bucureşti şi 23 de judeţe. În următoarele zilele se vor fi dechide şi centrele speciale din celelalte judeţe, iar vaccinarea angajaţilor din învîţământ se va finaliza în 10 martie. De asemenea continuă procesul de vaccinare a persoanelor care fac dializă cronică.

Valeriu Gheorghiţă a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că vaccinarea prioritară a personalului din învăţământ va începe miercuri în Bucureşti şi în alte 23 de judeţe, şi se va încheia pe 10 martie. Respectiv de joi, 25 februarie se va continua vaccinarea în alte 14 judeţe, pe 26 februarie în 2 judeţe şi pe 1 martie în utimele 3 judeţe. 

Gheorghiţă a precizat că vaccinarea personalului din învăţământ se va finaliza în 10 martie, pentru prima doză de vaccin. Se estimează că 60.000 de persoane vor fi vaccinate în această persoane.

Cum se va desfăşura activitatea de vaccinare?

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că vor fi folosite vaccinuri atât produse de compania Oxford/AstraZeneca, pentru persoanele de până la 55 de ani, în mod exclusiv şi cu vaccin Pfizer pentru cei peste această vârstă, urmând a exista circute separate de vaccinare. 

Unităţile de învăţământ centralizează lista cu personalul propriu care doreşte să fie vaccinat în această perioadă, listele sunt centalizate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene şi sunt transmise către direcţiile de sănătate publică care, în funcţie de capaciatea de vaccinare, şi de perioada propusă pentru vaccinare, efectuează programarea persoanalului din învăţământ. Ulterior aceste date vor fi comunicate beneficiarilor, de către reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi conducătorii unităţilor de învăţământ. 

Potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiţă, procesul de vaccinare a personalului didactic ar trebui să dureze între 7 şi 10 zile, în funcţie de judeţ şi momentul în care debutează procesul de imunizare.

De asemenea, locaţiile în care se desfăşoară activitatea de vaccinare aparţin în mare parte de spaţiile puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei şi în locaţii care vor servi ca centre de vaccinare dar care nu au fost puse în activitate. Astfel că în Bucureşti au fost deschise încă 22 de cabinete de vaccinare, în incinta Centrului de vaccinare de la Romexpo, cu fluxuri separate pentru AstraZeneca şi Pfizer. Respectiv, pentru vaccinul produs de AstraZeneca, în Bucureşti vor fi disponibile 16 puncte de vaccinare şi 6 pentru vaccinul produs de Pfizer.

Vaccinarea persoanelor care fac dializă cronică

Coordonatorul campaniei de vaccinare a solicitat centralizarea datelor de la principalii operatori de dializă din România, precizând că: 

Au răspuns operatorii care deţin aproximativ 78 de clinici de dializă din România, totalizând aproximativ 11.100 de persoane cu dializă, în România existând în total aproximativ 13.000 de persoane care fac dializă cronică. Aproximativ 6341 de persoane (circa 60% ca rată de acoperire vaccinală) au fost deja vaccinate cu prima doză. De altfel aproximativ 70% dintre persoanele din această categorie şi-au exprimat acordul pentru vaccinare.

Valeriu Gheorhiţă a precizat şi că din păcate circa 25% dintre persoanele din această categorie infectate cu SARS-CoV-2 au decedat. 

Dar totodată, de la debutul campaniei de vaccinare în rândul pacienţilor cu dializă, a scăzut numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Persoanele care s-au infectat cu COVID, după vaccinare

De la debutul campaniei de vaccinare, 27 decembrie, până la 21 februarie, aproximativ 3969 de persoane (0,49% din numărul persoanelor vaccinate cu prima doză) au fost testate pozitiv cu COVID, dintre care 95% fusese vaccinaţi cu  vaccinul produs de Pfizer, 4,6% cu Moderna şi 0,4% cu AstraZeneca.

Mediana timpului de la momentul vaccinării până la depistrea infecţeii a fost de 7 zile, când încă nu îşi făcuse efectul vaccinul, respectiv apariţia nivelului de anticorpi la un titru protector. 

Coordonatorul campaniei de vaccinare atrage atenţia asupra continuării respectării măsurilor de prevenţie, atât înainte cât şi după vaccinare. 

De asemena, 1.052 persoane dintre cele care au fost diagnosticate cu infecţie Sars Cov 2 după administrarea primei doze s-au prezentat deja pentru efectuarea dozei de rapel, 4,3% dintre ele, aproximativ 172 de persoane au efectuat cea de-a doua doză în primele două săptămâni de la momentul vindecării infecţiei, iar restul de 880 de persoane au fost vaccinate după un interval de două săptămâni de la momentul vindecării acelei infecţii.

Iar, în ceea ce priveşte numărul de persoane care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-Cov- 2 după administrarea celei de-a doua doze, în perioada 17  ianuarie - 21 februarie, coordonatorul CNCAV a precizat că un număr de 446 de persoane, reprezentând 0,08 la sută din totalul persoanelor vaccinate cu două doze, au avut un test pozitiv pentru infecţia cu virusul Sars Cov 2. Toate aceste persoane au fost vaccinate cu vaccinul produs de compania Biontech/Pfizer având în vedere că este singurul tip de vaccin care se foloseşte pentru administrarea rapelului este vaccinul produs de compania Biontech/Pfizer. Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua şi până la data confirmării infecţiei a fost de patru zile. Reamintesc faptul că beneficiile vaccinarii ating valoarea maximă la cel puţin şapte 10-14 zile în funcţie de tipul vaccinului după administrarea celei de-a doua doze.

„De la debutul campaniei de vaccinare şi până în data de 21 februarie, au fost raportate un total de 4.184 de cazuri de reacţii adverse post-vaccinale indezirabile, cu o rată de circa trei cazuri la o mie de doze administrate, fiind considerate reacţii rare dacă ne uităm la modalitatea în care ele sunt prezentate în rezumatul caracteristicilor produsului, cu o frecvenţă de la unul pe o mie până la unul pe zece mii”, a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă. 

În săptămâna 15 - 21 februarie, au fost raportate un număr de 1.288 de reacţii adverse post vaccinale indezirabile, dintre care 87% au fost raportate pe platforma ANMDMR, restul fiind raportate direct la Institutul Naţional de Sănătate Publică, conform News.ro

”Vârsta mediană a persoanelor care au raportat reacţii adverse post vaccinale a fost de 41 de ani cu extreme între 16 şi 85 de ani, dintre acestea 66% au fost persoane de sex feminin. În funcţie de severitatea manifestărilor, după cum ştim, 1.263 de reacţii au fost clasificate ca nesevere”, a mai precizat Gheorghiţă. 

Întrebat de ce apar mai multe reacţii adverse după vaccinarea cu AstraZeneca comparativ cu Moderna şi Pfizer, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: ”Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral, dar pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave sunt poate mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie, însă particularitatea este legată că la cea de-a doua doză rata de reacţii adverse este mult scăzută comparativ de pildă cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză. Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen care în cazul vaccinului bazat pe vector viral organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina Spike. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente, dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare”.

   

”În România au fost recepţionate în total, la data de 22 februarie, aproximativ 1.924.000 de doze de vaccin de la cele trei companii diferite. Au fost administrat peste 1.400.000 de doze, ceea ce înseamnă o rată de utilizare de peste 73%. În momentul de faţă stocul existent la 22 februarie este de aproximativ 405.000 de doze pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite