Gheorghe Ciorbă, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, implicat într-un scandal de corupţie împreună cu cei doi foşti miniştri Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, a fost trimis în judecată pentru

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, implicat într-un scandal de corupţie împreună cu cei doi foşti miniştri Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală de Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş.

Ciorbă este acuzat că, în perioada ianuarie 2003 - mai 2004, în calitate de administrator al societăţii Mitruţ Com SRL Certeze, a înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale.

Acesta a înregistrat în contabilitate zece contracte de subantrepriză cu diverse societăţi comerciale, unele dintre ele fictive şi altele cu care nu a avut niciodată raporturi comerciale.

Prin omisiunea înregistrării în actele contabile a operaţiunilor comerciale realizate şi a veniturilor obţinute, respectiv diminuarea lor cu cheltuieli fictive în valoare de peste 3,6 milioane lei, Ciorbă a produs un prejudiciu de peste 1,3 milioane lei vechi la bugetul statului, reprezentând TVA suplimentar şi impozitul pe profit.

Totodată, susţin anchetatorii, Ciorbă a ridicat în numerar sume de bani, în valoare totală de aproximativ 7,2 milioane lei, pentru care a completat declaraţii de justificare cu date nereale.

Declaraţiile respective nu s-au mai regăsit în actele contabile, iar sumele au fost ridicate pentru salarii, achiziţii materiale şi aport propriu, în condiţiile în care societatea figura cu doi angajaţi şi nu avea înregistrată nicio operaţiune de aport propriu la capital.

Gheorghe Ciorbă a mai fost implicat în alte două cazuri de corupţie la Satu Mare.

În primul dosar, din 2005, el a denunţat un funcţionar din Primăria Satu Mare, Cosmin Vasile Ţuţuraş, după ce a primit de la acesta 40.000 de euro pentru a interveni într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală.

Ciorbă susţinea că i s-ar fi cerut să intervină pe lângă procurori pentru a obţine soluţionarea favorabilă a unui dosar.

Tot el a fost implicat, în martie 2007, într-un dosar în care secretarul executiv al PSD Satu Mare, Vasile Fernea, fost şef al Corpului de Control al Prefecturii Satu Mare, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit DNA, şi în acest dosar, Ciorbă a făcut autodenunţ după ce i-a dat lui Vasile Fernea 13.000 de lei şi 1.000 de dolari în urma unor controale ale funcţionarilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice la firmele administrate de omul de afaceri.

Scandalul a fost cu atât mai mare cu cât DNA l-a acuzat pe Fernea că a depus cei 13.000 de lei la casieria PSD Satu Mare, pentru susţinerea campaniei electorale.

În ultimul dosar, Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce a încercat să obţină diverse lucrări în ţară cu sprijinul fostului ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş.

Procurorii DNA au efectuat cercetări penale faţă de Ioan Mureşan, pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă, prevăzute de art. 61 din Legea 78/2000, şi faţă de Gheorghe Ciorbă, om de afaceri, pentru săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Din probele administrate până în prezent de procurori a rezultat că, în cursul lunii septembrie 2007, fostul ministru Ioan Avram Mureşan ar fi înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 de lei şi a sumei de 15.000 de euro, de la învinuitul Gheorghe Ciorbă, unui demnitar al statului român, pentru ca acesta din urmă să favorizeze firmele omului de afaceri la licitaţii publice organizate de instituţii publice.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a sesizat, luni, pe preşedintele Traian Băsescu pentru ca să ceară urmărirea penală a lui Decebal Traian Remeş, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Decebal Traian Remeş este acuzat că ar fi luat mită de la Gheorghe Ciorbă printr-o tranzacţie mijlocită de fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan.

Procurorii DNA efectuează cercetări penale şi faţă de Mureşan, pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

'Din probele administrate până în prezent de procurori a rezultat că, în cursul lunii septembrie 2007, fostul ministru Ioan Mureşan a înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 lei şi a sumei de 15.000 euro, de la învinuitul Gheorghe Ciorbă, unui demnitar al statului român, pentru ca acesta din urmă să favorizeze firmele omului de afaceri la licitaţii publice organizate de instituţii publice aflate în subordinea demnitarului', anunţa Direcţia Naţională Anticorupţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite