Fost preşedinte CNAS, acuzat de fraudă, uns şef de comisie la cel mai important examen pentru medicii tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Burcea FOTO Inquam Photos
Marian Burcea FOTO Inquam Photos

Decizie cel puţin ciudată la examenul de specialitate pe care îl susţin medicii rezidenţi din specialitatea Oftalmologie.

Preşedintele comisiei este chiar profesorul Marian Burcea, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie şi cercetat pentru constituirea de grup infracţional organizat şi folosirea influenţei. 

„O persoană cercetată penală nu ar trebui să facă parte dintr-o astfel de comisie, cu atât mai mult să fie şeful unei asemenea comsii. Într-o comisie la un examen cu aşa o mare importanţă pentru medici ar trebui să fie oameni asupra cărora să nu planeze astfel de suspiciuni, mai ales că avem profesori de oftalmologie în toate centrele universitare. E vorba de o dimensiune etică aici şi nu doar de competenţă profesională”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor. 

19 medici dau examenul cu Burcea

Semnalul de alarmă a fost tras de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi are parte de susţinere din partea breslei medicale, care consideră anormală desemnarea unui medic cercetat penal în vârful unei comisii care decide dacă un rezident devine sau nu medic specialist. 

 „Zilele acestea, medicii care au terminat rezidenţiatul susţin examenul ca să devină medici specialişti. Pe cine a pus oare Universitatea de Medicină şi Farmacie preşedinte al uneia dintre comisiile de oftalmologie? Pe Marian Burcea. Acel Marian Burcea, fost preşedinte CNAS, pe care DNA l-a trimis în judecată în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale. Potrivit DNA, peste 4,5 milioane euro din fondurile CASMB au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive. Asta în timp ce bolnavi aflaţi în faza terminală sau imobilizaţi la pat nu beneficiau de servicii pentru că nu existau fonduri”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook, conform căruia 19 tineri medici vor susţine examenul în faţa comisiei prezidate de Marian Burcea.

Şi fostul ministrul al Sănătăţii, Florian Bodog, acuzat de plagiat, este preşedinte al Comisiei de Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă din centrul universitar Cluj-Napoca, potrivit informaţiilor privind examenul de specialitate făcute publice de Ministerul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite