Fapta premierului Ponta a făcut înconjurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Le Fiagaro“ (Franţa) şi „The Guardian“ (Marea Britanie): „Premierul român, acuzat de plagiat“
„Le Fiagaro“ (Franţa) şi „The Guardian“ (Marea Britanie): „Premierul român, acuzat de plagiat“

Presa internaţională relatează pe larg şi critică vehement cazul de plagiat de care este acuzat Victor Ponta.

Aproape că nu există publicaţie sau post de televiziune sau radio din lume care să nu dea măcar o ştire pe tema plagiatului lui Ponta.  Ziarul german de stânga „Süddeutsche Zeitung"  relatează despre „dubioasa lucrare de doctorat" a lui Ponta şi aminteşte că nu e primul scandal de acest fel.

Le Figaro

„Blestemul plagiatului loveşte guvernul român"

„Este un adevărat blestem al plagiatului care loveşte Guvernul român, atins de această dată chiar la vârf", subliniază „Le Figaro". Ponta găseşte „comic" faptul că revista „Nature", care este specializată în ştiinţă şi medicină, este interesată de doctoratul său în drept internaţional. Însă, notează ziarul, adevărul este că publicaţia a urmărit întotdeauna actualitatea universitară a României şi politica ştiinţifică a ţării.

Kommersant

„Ponta păşeşte pe o cărare bătătorită"

Cotidianul rus notează că premierul Ponta „păşeşte pe o cărare bătătorită, riscând demisia. Publicaţia îl citează pe şeful Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, Marius Andruh, care a spus că este de acord cu concluzia revistei „Nature", subliniind că „dovezile de plagiat sunt copleşitoare".

The Guardian

„Premierul se apără"

Ziarele britanice „The Guar­dian" şi „The Telegraf" consemnează că premierul român a admis, marţi, unele dintre reproşurile care i se aduc, dar l-a acuzat pe rivalul său politic Traian Băsescu de orchestrarea acestui atac şi spune că încrederea între el şi preşedinte este „zero".

BBC

„Mai mulţi politicieni europeni au demisionat din cauză de plagiat"

„Mai mulţi politicieni europeni, inclusiv un ministru român al Educaţiei, au demisionat în ultimele luni din cauza unor acuzaţii de plagiat. Preşedintele Ungariei şi ministrul german al Apărării, un politician care era considerat un posibil succesor al Angelei Merkel, au fost nevoiţi să demisioneze în urma unor scandaluri de plagiat", reaminteşte BBC News online.

Huffington Post

„Ponta are foarte mult timp pentru a explica presupusele greşeli din doctoratul său"

Publicaţiile americane „The Washington Post" şi „Chicago Tribune" relatează că mai mult de jumătate din lucrarea lui Victor Ponta este plagiat, precizând că premierul României a preluat funcţia în luna mai, după ce precedentul guvern a picat votul de încredere. „Huffington Post" scrie că şeful Guvernului român se confruntă cu acuzaţii de pla­giat, după ce doi miniştri ai Educaţiei din cabinetul său au demisionat din aceleaşi motive. „Deşi ţara se zbate în instabilitate politică, Ponta are foarte mult timp pentru a explica presupusele greşeli din doctoratul său, subliniază „Huffington Post".

El Mundo

„A plagia s-a transformat într-o modă între politicienii"

„A minţi în CV şi a plagia s-a transformat în modă între politicienii europeni", scrie cotidianul spaniol, care aminteşte de cazurile ministrului Apărării din Germania, Karl Theodor zu Guttenberg, şi al fostului preşedinte al Ungariei, Pal Schmitt. Acum e rândul premierului român, constată cotidianul. „Aceste acuze pun la indoială capacitatea actualului guvern de a lupta cu corupţia din sistemul de învăţământ superior", notează „El Mundo".

Intereconomia „Ponta intră în G3-ul plagiatorilor"

Portalul Intereconomia notează că Victor Ponta este al treilea muschetar, ultimul care a intrat în clubul plagiatorilor cu funcţii înalte în stat alături de Karl-Theodor Zu Guttenberg, ministrul german al Apărării, şi de Pal Schmitt, preşedintele Ungariei".

Ponta şi argintăria Europei

Corespondentul „Frankfurter Allgemeine Zeitung", Karl-Peter Schwarz,  primul jurnalist care a preluat dezvăluirea apărută în „Nature", a scris ieri pe pagina sa de Facebook despre tăcerea suspectă a Europei în cazul Ponta. „Ciudată, tăcerea Europei în afacerea Ponta. Vă puteţi imagina discuţiile internaţionale, dacă Orban (premierul maghiar - nota redacţiei) ar fi fost suspectat de o astfel de ofensă? Se pare că premierul român trebuie să fure argintăria la un summit UE pentru ca să înţeleagă toţi cine este. Încercarea mea de a explica: combinaţia dintre afilierile socialiste, presa de stânga şi prejudecăţile  antiromâneşti. Ei văd România ca pe o cauză pierdută, dincolo de standardele europene. Eu, nu".

Karl-Peter Schwarz a fost acuzat de unele persoane din jurul lui Victor Ponta că ar fi un apropiat al Monicăi Macovei, şi de aici ar veni virulenţa relatărilor sale pe marginea scandalului plagiatului.

Într-un interviu acordat hotnews.ro, jurnalistul spune că plagiatul premierului Victor Ponta este mai grav decât cel al fostului preşedinte maghiar Pal Schmitt, sau cel al fostului ministru german al Apărării, întrucât ei nu au copiat pagini întregi, aşa cum a făcut premierul român.

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite