Experienţa unei voluntare în studiile clinice pentru un vaccin împotriva COVID-19. Motivul pentru care a decis să fie „cobai”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntar studiu clinic: Vaccinul, oricare ar fi el, este sigur, este studiat incredibil de atent Foto: Pixabay
Voluntar studiu clinic: Vaccinul, oricare ar fi el, este sigur, este studiat incredibil de atent Foto: Pixabay

Silvia Câmpeanu, o avocată română stabilită în Marea Britanie, s-a înscris ca voluntar în studiul clinic al noului ser pentru a onora memoria tatălui său, răpus de COVID-19 în urmă cu un an. Povestea ei, preluată pe pagina de Facebook RO-Vaccinare, arată cum decurge procesul de testare a vaccinurilor împotriva COVID-19 şi cât de înşelătoare poate fi mintea umană.

În studiile clinice, voluntarii sunt împărţiţi în două grupe: primei i se administrează, într-o primă etapă, ser fiziologic, iar a doua primeşte vaccinul propriu-zis. În a doua etapă, numită cross-over, cei care în prima etapă au primit vaccin primesc placebo, şi invers. Scopul folosirii unui „placebo”, adică serul fiziologic, este de a observa câte persoane din fiecare grup contractează virusul în mod natural şi se îmbolnăvesc, astfel încât cercetătorii să poată determina procentual eficienţa vaccinului. Până la finalul studiului, voluntarilor nu le este dezvăluit care ser le este administrat în fiecare etapă. 

Silvia Câmpeanu povesteşte că, în prima etapă a studiului, ea a primit doza „placebo” şi a suferit efecte adverse puternice, fiind convinsă că a primit vaccinul: febră, vărsături, dureri musculare, leşin, erupţii cutanate, palpitaţii, tuse, dificultăţi de respiraţie. În a doua etapă, când a primit vaccinul Novavax, românca mărturiseşte că „în afară de o poftă super mare de cafea, nu am trăit nimic interesant. Nici măcar durere la locul injectării”. 

Silvia descrie uimirea pe care a simţit-o la final când a aflat când a primit, de fapt, doza reală de vaccin: „Am primit două doze de ser fiziologic şi am făcut ca toate visele, şi toate durerile şi sufocările şi leşinurile vieţii au fost provocate de mintea mea panicată. Am leşinat, am avut febră (38,3), mi-a fost rău, voi înţelegeţi? Da, aşa funcţionează placebo. Majoritatea efectelor secundare au fost raportate de primitorii de placebo”. 

Avocata spune că şi-a împărtăşit experienţa în studiul clinic pentru a-i asigura pe români că „vaccinul, oricare ar fi el, este sigur, este studiat incredibil de atent, că fiecare aprobare este dată doar după rezultate impecabile în studii, că nu se face nici cea mai mică eroare şi că nici cel mai mic pas nu este sărit”.

Vaccinul Novavax, pe bază de proteine, are un grad de peste 90% eficienţă şi a fost aprobat azi de Agenţia Medicamentului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite