Emil Boc a cerut ministerelor implementarea Acordurilor cu Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a însărcinat joi ministerele să redacteze actele normative necesare punerii în practică a acordurilor bilaterale semnate săptămâna trecută cu Republica Moldova.

Autorităţile române şi cele moldovene au semnat săptămâna trecută, la Bucureşti, Acordul privind micul trafic la frontieră, Acordul interguvernamental cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova şi Protocolul de amendare a Acşordului interguvernamental privind promovarea şi protejarea  reciprocă a investiţiilor, semnat la Bucureti, la 14 august 1992


Boc a convocat joi o reuniune interministerială de lucru în vederea implementării acordurilor semnate cu Republica Moldova în cursul săptămânii trecute, cu ocazia vizitei la Bucureşti al premierului Vlad Filat.

La reuniunea de la Palatul Victoria au participat Gheorghe Pogea (care gestionează portofoliile Finanţelor şi Muncii), Radu Berceanu (gestionar al ministerelor Transporturilor şi Agriculturii), Gabriel Sandu (ministrul Comunicaţiilor), Adriean Videanu (Economiei şi Sănătăţii) şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Internelor şi ai Ministerului Justiţiei.

În domeniul consular, premierul a cerut experţilor din ministere să colaboreze cu consiliile judeţene din zona de graniţă, în ceeea ce priveşte Acordul privind micul trafic la frontieră, informează Biroul de Presă al Guvernului. "Şeful Executivului a solicitat experţilor să ţină cont în redactarea actului normativ de toate implicaţiile aplicării acestui Acord, inclusiv în contextul viitoarei intrări a României în zona Schengen", se arată în comunicat.

Comitetul interministerial a luat în discuţie şi posibilitatea acordării de către România, Republicii Moldova, a unui număr de 400.000 de doze de vaccin gripal cu tulpină pandemică, urmând să fie dispuse detaliile acestei donaţii.

  • Acordul privind micul trafic la frontieră instituie un regim favorizant pentru cetăţenii care domiciliază în zonele situate de ambele părţi ale frontierei comune, simplificând deplasarea peste graniţă. Astfel, cetăţenii moldoveni vor putea intra în România fără viză, doar pe baza unui "permis de mic trafic la frontieră". Acordul permite rezidenţilor ambelor ţări, care locuiesc legal în localităţile aflate în proximitatea frontierei (de regulă până la 30 de kilometri, iar în anumite situaţii până la 50 de kilometri de linia de frontieră), să circule fără vize în zona similară ca întindere situată în cealaltă ţară doar pe baza permiselor de mic trafic şi a paşaportului. Valabilitatea permiselor este de la 2 la 5 ani.
  • Guvernul R. Moldova a aprobat miercuri Convenţia privind micul trafic la frontieră. Convenţia va intra în vigoare în 30 de zile de la momentul parcurgerii procedurilor interne, care presupun aprobarea documentului de guvernele celor două ţări. Odată documentul intrat în vigoare, cetăţenii moldoveni vor putea trece frontiera în baza unui permis special eliberat de consulatele româneşti din Republica Moldova. Sub incidenţa Convenţiei sunt 369 de comune din 18 raioane şi 651 de sate, în total 1.250.000 de cetăţeni urmând să beneficieze de călătorii fără vize în zona de frontieră a României.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite