Elevii care fac mişcare îşi rezolvă mai bine temele, potrivit unui studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puţină mişcare prinde bine înainte de începerea temelor
Puţină mişcare prinde bine înainte de începerea temelor

Prin practicarea unei activităţi fizice, creierul se pregăteşte mai bine pentru o sarcină intelectuală, cel puţin aşa arată un studiu realizat recent de o echipă de cercetători din Canada.

Studiile asupra binefacerilor mişcării asupra funcţionării creierului s-au concentrat până acum pe adulţi şi îndeosebi pe vârstnici. O echipă de la Universitatea din Montreal s-a ocupat de copii, scrie Agerpres, care citează passionsante.be.

Cercetătorii şi-au pus întrebarea dacă activitatea fizică duce la îmbunătăţirea activităţii intelectuale. Într-un prim experiment, s-au făcut electroencefalograme ((EEG) la aproximativ zece băieţi de la 9 la 11 ani înainte şi după o şedinţă de o jumătate de oră de mers pe bicicleta staţionară, în ritm moderat. “Am observat creşterea undelor rapide, ca la trezirea din somn, fenomenul durând câteva zeci de minute”, arată unul din autorii studiului.

În cadrul unui al doilea test, aproximativ 30 de băieţi şi fete între 8 şi 11 ani au mers şi ei pe bicicleta staţionară şi au fost supuşi apoi unui exerciţiu de memorare, activitatea lor cerebrală fiind monitorizată. Zona asociată cu “memoria de lucru” (prelucrarea şi menţinerea pe termen scurt a informaţiilor) înregistra o activitate crescută, cu mărirea amplitudinii undelor respective. Procesul este şi el atribuit unei atenţii mai mari.

Efectul imediat al activităţii fizice s-ar explica prin schimbări în metabolismul neurotransmiţătorilor, care se traduc printr-o accentuare a capacităţilor de atenţie şi învăţare. Aşa că elevii ar trebui să reţină că le-ar prinde bine puţină mişcare înainte să înceapă să facă temele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite