Din septembrie, „Brigada Diverse” intră în acţiune
0În această toamnă, „Adevărul magazin de duminică” prezintă cititorilor săi cele mai bune filme româneşti. Oferta lunii septembrie este seria completă „Brigada Diverse”, la o calitate excepţională.
Începând cu 6 septembrie, puteţi achiziţiona pachetul „Brigada Diverse”, ce conţine toate cele trei DVD-uri ale seriei împreună cu „Adevărul magazin de duminică” la preţul special de 14,99 lei.
Pachetul include, pe lângă cele trei episoade amuzante din aventurile plutonierului Căpşună şi ale echipei sale, un box de colecţie gratuit, astfel încât colecţia dumneavoastră de DVD-uri să arate mai bine şi să o puteţi folosi cu uşurinţă.
Seria „Brigada Diverse” conţine trei lungmetraje, „BD intră în acţiune”, „BD în alertă” şi „BD la munte şi la mare”, realizate în anii 1970 şi 1971, în regia lui Mircea Drăgan şi cu mari actori în distribuţie, printre care Sebastian Papaiani, Toma Caragiu şi Dem Rădulescu.
Momente geniale
Apărută în cinematografe în anul 1970, realizată din două părţi, „Hoţul de câini” şi „Profesorul de mimică”, pelicula „BD intră în acţiune” a avut un succes de public comparabil cu acela pe care îl înregistra nouă ani mai târziu comedia „Nea Mărin Miliardar”.
Două cazuri de furt aparent banale îi conduc pe căpitanul Panait, plutonierul Căpşună, sergentul Cristoloveanu şi câinele Costel pe urmele unei reţele de hoţi. Confruntarea cu celebra bandă formată din Gogu, Trandafir şi Patraulea naşte situaţii comice de neuitat.
În regia lui Mircea Drăgan, filmul îi are în distribuţie pe Iurie Darie - maiorul care împarte sarcinile de serviciu, Toma Caragiu - căpitanul Panait, Sebastian Papaiani - Căpşună şi, bineînţeles, câinele lup Costel. De cealaltă parte a baricadei se află inamicii Brigăzii de mărunţişuri, interpretaţi de actorii de comedie Dem Rădulescu (Gogu), Jean Constantin (Patraulea) şi Puiu Călinescu, care are un rol-cheie în cea de-a doua parte a peliculei, „Profesorul de mimică”.
Detectivii la apel, distracţie garantată
„Brigada Diverse” nu primeşte niciodată cazuri grele. Nici măcar cazuri în adevăratul sens al cuvântului, după cum povestea la un moment dat Toma Caragiu, amuzat. Când maiorul îi cere să dezlege o enigmă care i se pare o joacă de copii, căpitanul Panait izbucneşte: „Tovarăşe maior, nu credeţi că e cazul să primim şi noi un caz?”, exemplifică actorul.
În producţia „Profesorul de mimică”, maiorul îi oferă căpitanului cazul dispariţiei unei broşe. „Doamna Venera Manolache, de pe Strada Mimozelor numărul 208, ne anunţă că a constatat dispariţia unei broşe. Ai ceva împotrivă, tovărăşe?”. „Nu, tovarăşe, mă simt onorat. De la căţel la broşă e un salt”, este replica lui Toma Caragiu, dialogul între personaje curgând în acelaşi fel pe tot parcursul acţiunii.
Al doilea film, „BD în alertă”, este impărţit în două episoade, „Femeia fără identitate” şi „Văduve cu termen redus”. Echipa de la „Diverse” primeşte misiunea de a descoperi provenienţa unor bani falşi. Eroii pun la cale o capcană pentru a-i prinde în flagrant delict pe infractori, dar aceştia reuşesc să scape. Luând apoi urma celor trei borfaşi, Gogu, Trandafir şi Steriade, detectivii ajung în sediul falsificatorilor, unde constată că şeful lui Panait, Dobrescu, îi arestase deja pe bandiţi.
Gogu, Trandafir şi Patraulea nu scapă nepedepsiţi nici măcar după îndelungi stăruinţe
În cea de-a doua parte, pentru ca lucrurile să se complice şi mai tare, la orizont apare un grup de „tinere văduve”, frumoase şi seducătoare, care acţionează în complicitate cu o reţea bine organizată de hoţi de apartamente. Asistaţi de o doamnă misterioasă, „fără semnalmente”, aceştia pun la grea încercare abilitatea, intuiţia şi profesionalismul celor patru colegi din Miliţie.
În „BD la munte şi la mare” căpitanul Panait îşi mobilizează din nou echipa pentru anihilarea unei periculoase reţele de traficanţi de droguri şi recuperarea unei valoroase icoane făcătoare de minuni. Nici de data aceasta, Gogu, Trandafir şi Patraulea nu scapă nepedepsiţi, publicul fiind recompensat şi de această dată cu multe scene de umor inegalabil şi o distribuţie remarcabilă.
Pedepsiţi de fiecare dată
Bandiţii activează pe teritoriul României, atât pe litoral cât şi în munţi, de unde sustrag icoane de o valoare inestimabilă. Gogu, Patraulea şi Trandafir sunt atraşi în cursă de domnul Vasilescò, care le promite contracte în străinătate şi cad din nou în mâinile Miliţiei, deşi sunt nişte simpli intermediari sau mai bine zis, doar comis-voiajori. C
ea de-a doua jumătate a filmului conţine, poate, cele mai bune 20 de minute ale cinematografiei româneşti, umorul autentic ce rezultă din comicul de situaţie, dar mai ales din cel de caracter, realizat cu interpretarea strălucită a celor trei actori.
Mari actori români
Sebastian Papaiani, care îl interpretează pe simpaticul plutonier Căpşună, s-a născut la 25 august 1936 la Piteşti. Din 1963, când a debutat în filmul „Un surâs în plină vară”, actorul a jucat în peste 50 de producţii, interpretând tot felul de roluri, pe cât de diferite pe atât de atractive. Printre cele mai cunoscute producţii în care a apărut amintim aici „Gaudeamus igitur”, „Asediul”, „Facerea lumii”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Fraţii Jderi”, „Toamna bobocilor”, „Iarna bobocilor”, „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475”, „Roşcovanul”, „Toate pânzele sus”, „Liceenii”, „Lacrimi de iubire”, „Numai iubirea” sau „Daria, iubirea mea”.
Regretatul actor Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925, la Ploieşti, şi a murit în anul marelui cutremur, 1977. Printre filmele în care a apărut se numără „Nufărul roşu”, producţie în care a debutat, „Străzile au amintiri”, „Regizorul”, „De trei ori Bucureşti”, „Dragostea începe vineri”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Tatăl risipitor”, „Trei scrisori secrete”, „Actorul şi sălbaticii”, „Casa de la miezul nopţii” şi ultimul în care a apărut înainte de deces, „Buzduganul cu trei peceţi”.
După moartea sa au fost lansate mai multe producţii despre viaţa şi activitatea sa, printre care „Toma - după 20 de ani” sau „Toma Caragiu - Momente de Aur” volumele 1,2 şi 3. Actorul şi profesorul Dem Rădulescu s-a născut la 30 septembrie 1931 şi s-a stins din viaţă la 17 septembrie 2000.
Printre cele mai cunoscute producţii în care a apărut amintim „Politică şi delicatese”, „Dragoste la zero grade”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Astă seară dansăm în familie”, „Veronica se întoarce”, „Fraţii Jderi”, „Comedie fantastică”, „Aurel Vlaicu”, „Expresul de Buftea”, „Fram”, „Primăvara bobocilor”, „A doua cădere a Constantinopolului” şi „Milionar... la minut”.