De Sărbători, mergi în vizită la bunica testat, chiar dacă eşti vaccinat. Cum să ne ferim de tulpina Omicron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este bine să ne testăm înainte de a face vizite de Sărbători
Este bine să ne testăm înainte de a face vizite de Sărbători

Anul acesta de Sărbători este bine să ne testăm înainte de a merge la părinţi, la bunici sau la petreceri. Asta chiar dacă suntem vaccinaţi, atrage atenţia coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID, col.dr. Valeriu Gheorghiţă, care precizează că există date care arată că noua tulpină Omicron se transmite şi prin aerosoli, nu doar prin picături de secreţii respiratorii, ceea ce o face mult mai contagioasă.

Chiar dacă suntem vaccinaţi, ar fi bine să ne şi testăm anti-COVID înainte de a merge de Sărbători în vizită la bunici şi părinţi, a recomandat col.dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID. Aceasta pentru a reduce cât mai mult riscul de infectare pentru aceste persoane vulnerabile. „Suplimentar, să încurajăm vaccinarea celor din familie care sunt vulnerabili, bunicii, părinţii care au afecţiuni cronice”, a mai spus Gheorghiţă. 

Specialistul a recomandat persoanelor care vor să meargă în această perioadă la petreceri să nu uite de măsurile de prevenţie: „Oamenii trebuie să înţeleagă că a merge la o petrecere nu înseamnă a neglija măsurile personale de prevenţie şi nu înseamnă a neglija protecţia celor din jurul nostru. Ne vedem cu oameni dragi, cu prieteni, cu membri ai familiei, trebuie să ne protejăm unii pe alţii. Este datoria noastră civică şi morală să nu neglijăm în această perioadă complicată pentru toată lumea respectarea măsurilor de prevenţie”. 

Platformă optimizată pentru copii  

În acelaşi timp, coordonatorul a anunţat că vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani ar putea începe după jumătatea lunii ianuarie. „A fost deja optimizată platforma de programare şi Registrul Electronic Naţional de Vaccinare, ele vor fi deschise în momentul în care vom anunţa debutul efectiv al campaniei de vaccinare. Am elaborat instrucţiunea care reglementează modalitatea în care se va derula vaccinarea pentru această grupă de vârstă. Locurile în care se va derula campania de vaccinare pentru grupa de vârstă 5-11 ani sunt în cabinetele de vaccinare organizate în centrele de vaccinare atât din unităţi sanitare, cât şi din afara unităţilor sanitare, vorbim doar de centrele de vaccinare care folosesc vaccinul de la compania Pfizer. De asemenea, se vor putea adresa pentru vaccinare şi în cabinetele pentru medicină de familie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Schema de vaccinare, a mai spus medicul, constă în două doze administrate la interval de 21 de zile, a câte 10 micrograme pe doză: „Asta înseamnă un volum de 0,2 mililitri, care se extrage din flaconul multidoză. Doza se administrează intramuscular, la fel ca şi pentru copiii din grupa de vârstă de peste 12 ani. Conform calendarului de livrare preconizat, foarte probabil că vom recepţiona doze de vaccin pediatric de la compania Pfizer în luna ianuarie, ca atare cel mai probabil în a doua parte a lunii ianuarie vom putea debuta campania de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă”. 

Coordonatorul a estimat că rata de acoperire vaccinală pentru această categorie este de 20%, adică aproximativ 240.000 de copii. De asemenea, necesarul estimat de doze de vaccin pentru copiii între 5 şi 11 ani este la 550.000 pe an.

„Există o creştere exponenţială a numărului de cazuri“ 

Valeriu Gheorghiţă a mai spus că este foarte posibil ca valul 5 al pandemiei să fie produs de tulpina Omicron: „Uitându-mă la situaţia epidemiologică din ţările vest-europene, în mod deosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, ceea ce se întâmplă în Norvegia, în Marea Britanie, dar şi în celelalte ţări limitrofe, există o creştere exponenţială numărului de cazuri, din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mult mai mare, iar această transmisibilitate probabil că este explicată de cel puţin doi factori, şi anume o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar şi o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută. Sunt deja date care sugerează şi transmiterea aerogenă, prin aerosoli, nu doar prin picături de secreţii respiratorii, ceea ce o facem mult mai contagioasă, mai ales în spaţii închise, slab ventilate”. 

Ţările cel mai bine protejate în faţa noii variante vor fi cele unde rata de vaccinare e mare: „Dar şi rate crescute de administrare a dozei booster şi aici mă refer în mod deosebit la impactul asupra formelor severe. Este nerelevant la acest moment faptul că avem din punct de vedere clinic majoritatea cazurilor cu evoluţie uşoară sau asimptomatică pentru că în general aceste cazuri s-au raportat la persoane care sunt cel puţin protejate parţial în urma faptului că au fost vaccinate sau aveau istoric de trecere prin boală. Aceste date încă nu sunt relevante pentru ceea ce se întâmplă la nivel populaţional, acolo unde există populaţie vulnerabilă, nevaccinată suficient”. 

În Marea Britanie, a mai spus Gheorghiţă, este deja înregistrat un deces generat de varianta Omicron: „Lucrurile nu sunt simple, nu trebuie să le ignorăm şi nu trebuie să ne confruntăm iar cu un val de îmbolnăvire, pentru că varianta Omicron este cât se poate de transmisibilă şi nu trebuie să ne jucăm cu aceste lucruri”. 

Omicron se înmulţeşte mai ales în bronhii 

Tulpina Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 se înmulţeşte de 70 de ori mai rapid în ţesutul bronhiilor decât cea originală şi decât Delta, arată un studiu, apărut în „The Guardian“. Această înmulţire ar putea explica transmiterea noii variante. Studiul realizat de o echipă a Universităţii din Hong Kong mai arată că noua variantă s-a înmulţit de zece ori mai încet în ţesutul pulmonar, ceea ce din nou ar putea explica de ce această tulpină se asociază cu forme mai uşoare de boală. Coordonatorul studiului, Michael Chan Chi-wai, susţine însă că aceste rezultate trebuie interpretate cu prudenţă, pentru că gravitatea bolii este determinată nu doar de cât de rapid se înmulţeşte virusul, ci şi de răspunsul imun al unei persoane şi, în special, dacă sistemul imunitar devine suprasolicitat. 

BBC: De ce boosterul funcţionează mai bine pentru Omicron  

James Gallagher, editorul ştiinţific şi prezentatorul emisiunii „Inside Health” de la BBC Radio 4, a asemănat într-o analiză vaccinarea cu trei doze cu treptele în educaţie pe care trebuie să le urmeze o persoană pentru a fi mai bine pregătită. „Vaccinurile sunt mai mult ca o şcoală – un mediu mai sigur în care sistemul tău imunitar să-şi dezvolte educaţia COVID”, este de părere James Gallagher, acesta comparând prima doză a vaccinului anti-COVID cu „şcoala primară”, în care sistemul imunitar fixează cunoştiinţele de bază despre virus, în timp ce doza a doua şi a treia reprezintă „şcoala gimnazială” şi respectiv „educaţia universitară”, în care sistemul imunitar îşi aprofundează în mod „dramatic” înţelegerea asupra virusului SARS-CoV-2, prin dobândirea de anticorpi”, a spus acesta. 

Gallagher argumentează că o doză booster, deşi ar conţine în prezent aceeaşi substanţă care era destinată luptei cu varianta iniţială, nu înseamnă doar „mai mult” din acelaşi lucru pentru sistemul nostru imunitar, ci din contră, doza booster ne-ar oferi o protecţie mai mare, mai amplă şi mai de lungă durată în lupta cu coronavirusul.

„Lupta cu coronavirusul este ceva ce sistemul tău imunitar trebuie să înveţe”, argumentează Gallagher. Una dintre opţiuni este, mai spune specialistul, să afli direct la locul respectiv, când te infectezi cu el în realitate, dar în acest caz există riscul să te prindă pe nepregătite şi să ajungi grav bolnav.

O nouă doză de vaccin, o nouă rundă de anticorpi 

Un sistem imunitar foarte bine antrenat este „un mediu extrem de dificil şi ostil” pentru virus şi variantele sale, conform profesorului Jonathan Ball, virusolog de la Universitatea din Nottingham. Fiecare doză de vaccin declanşează o nouă rundă de evoluţie a anticorpilor în sistemul imunitar, aceştia ajungând ulterior să se ataşeze mult mai puternic de virus în caz de infecţie, limitându-i acestuia capacităţile de extindere în organism. 

Deşi Omicron este o variantă cu multe mutaţii, fundamental este în continuare acelaşi virus, având părţi care nu s-au schimbat deloc faţă de celelalte variante. „Anticorpii tăi se potrivesc mai bine odată cu trecerea timpului, devenind mai pretenţioşi şi mai sofisticaţi”, adaugă profesorul Danny Altmann, un imunolog de la Imperial College din Londra. Acesta consideră că vaccinarea cu doar două doze nu ajută cu „absolut nimic” în lupta cu varianta Omicron, iar în lipsa vaccinării cu un booster, oamenii sunt victime aproape sigure. 

 

Cresc cantitatea şi calitatea anticorpilor 

Astfel, după vaccinarea cu un booster, nu doar calitatea anticorpilor se îmbunătăţeşte, ci şi numărul acestora, aceştia contribuind la lupta mai bună atât împotriva variantei Omicron, cât şi împotriva variantelor viitoare, cu ajutorul celulelor B şi T. „Obţii mult mai mulţi anticorpi, concentraţia din sânge creşte şi nu ştim cât timp va rămâne, însă cu cât eşti vaccinat de mai multe ori, cu atât memoria imună rămâne mai îndelungată”, conchide Altmann. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite