„De profesie: medic în România”. Cum încearcă ministrul Nicolăescu să-i ţină pe doctori în ţară

„De profesie: medic în România”. Cum încearcă ministrul Nicolăescu să-i ţină pe doctori în ţară

Numărul de medici din România este în scădere FOTO Adevărul

România are o rată a migraţiei doctorilor de 9% în timp ce media europeană este de 2,5%, arată date ale Colegiului Medicilor din România (CMR). Pentru a soluţiona una dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate românesc, Ministerul Sănătăţii a lansat campania ”De profesie: medic în România”, care presupune crearea unei coaliţii între mediul de afaceri şi autorităţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai precis, campania îşi propune creşterea numărului de medici în ţară la mia de locuitori de la 2,4 la 2,6 până în 2015.

„Ca ministru al Sănătăţii şi ca economist sunt de părere că banii investiţi în sănătate nu sunt doar cheltuieli, ci sunt investiţii în capitalul uman şi în acelaşi timp, în viitorul României. Din punct de vedere economic, consecinţa migraţiei forţei de muncă, mai ales în cazul cadrelor medicale, este pentru ţara exportatoare o reducere a potenţialului de creştere economică pe termen mediu şi lung”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Acesta a precizat că „ne putem mândri cu şcoala românească de medicină, cu medicii români care fac minuni în spital”.

Una dintre problemele cheie ale sistemului o reprezintă lipsa personalului medical

Printre motivele pentru care tinerii medici aleg să plece şi să profeseze medicina în altă ţară sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultăţile financiare şi lipsa oportunităţilor de educaţie şi perfecţionare pe care le au în România.

„Suntem îngrijoraţi din cauza valorilor indicatorilor de sănătate din România şi considerăm că una dintre problemele cheie ale sistemului o reprezintă lipsa personalului medical, care afectează calitatea serviciilor de sănătate pentru întreaga populaţie. De aceea, am iniţiat acest parteneriat între autorităţi, sectorul privat şi societatea civilă deoarece credem că această problemă ne priveşte pe fiecare şi trebuie să fie abordată de noi toţi”, a explicat Pascal Prigent, preşedintele Grupului de Lucru pe Sănătate din cadrul Consiliului Investitorilor Străini.

Mai exact, conform Eurostat 2011, media medicilor români la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialişti, iar media celorlalte ţări europene este de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. Mai mult, studii derulate de FIC şi CMR realizate în 2011 şi 2012 arată că 64% dintre studenţii uneia dintre cele mai mari universităţi de medicină din România, respectiv 60% dintre medici intenţionează să părăsească ţara.

Călăraşi şi Giurgiu, judeţele în care există doar un medic la 1.000 de locuitori

Judeţele cele mai afectate de lipsa medicilor specialişti sunt, potrivit Colegiului Medicilor din România, Călăraşi şi Giurgiu, care au 1 medic la 1.000 de locuitori, urmate de Ialomiţa (cu 1,1 medici la 1.000 locuitori) şi Tulcea (cu 1,2 medici la 1.000 de locuitori).

Potrivit Colegiului Medicilor din România, pentru şcolarizarea celor aproximativ 14.000 de medici emigranţi, statul român a cheltuit mai mult de 3,5 miliarde de lei.CMR suţine că, din cauza migraţiei, în România există spitale care nu au nici măcar un medic specialist, fenomen unic în Europa.

Un studiu derulat de organizaţia profesională în 2011 arată că 58,46% dintre medicii din România sunt profund nemulţumiţi de nivelul salarizării, iar 25,52% s-au declarat nemulţumiţi. În acelaşi timp,studiul arată că foarte mulţumiţi de salariu sunt 0.30% dintre medicii români.  

Românii sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, cu o medie de supravieţuire de 73 de ani şi cinci luni, potrivit Eurostat 2012.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările