De ce preferă românii să lucreze la multinaţionale. Topul companiilor în care ţi-e mai mare dragul să munceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microsoft, Procter&Gamble, Orange, Oracle şi Bitdefender sunt companiile unde ţi-e mai mare dragul să lucrezi. Cel puţin aşa susţin angajaţii acestora. Topul 10 este completat de KPMG, ING, Interbrands, Vodafone, Heineken, Coca-Cola HBC, Endava, HP, Huawei şi Ubisoft.

Aşa arată cel mai recent clasament întocmit de platforma de recrutare BestJobs, care evidenţiază că deşi mii de firme au fost evaluate de angajaţi, notele cele mai mari le-au obţinut, de departe, multinaţionalele. Topul nu i-a luat prin surprindere pe specialişti, care spun că pe lângă oferta salarială foarte bună, companiile mari atrag angajaţii ca un magnet datorită culturii organizaţionale foarte bine definite, lucru rar întâlnit în companiile mici şi mijlocii.

„Multinaţionalele au o serie de avantaje comparativ cu cele mai multe dintre firmele româneşti. Pe lângă salariile mari pe care le oferă, au o structură foarte bine definită, în sensul că atunci când ajung acolo, angajaţii ştiu foarte clar care este fişa postului şi ce au de făcut, iar managerii pun accentul pe crearea unui mediu plăcut în cadrul organizaţiei. Apoi, multinaţionalele atrag şi pentru că dau foarte bine în CV. De pildă, un specialist în recrutare care vede că un candidat a lucrat câţiva ani într-o astfel de companie da o mai multă importanţă acelui CV. Multinaţionalele sunt, de fapt, de perpectivă, de aici şi faptul că se numără printre cei mai doriţi angajatori”, a explicat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare. 

Au fost şi rămân de perspectivă

Prin urmare, un alt criteriu esenţial pentru candidaţi este şi pachetul de beneficii care însoţeşte salariul: asigurarea medicală, traininguri, bonusurile de performanţă, toate trei oferite de multinaţionale. Şi, în plus, aceste companii mari le oferă angajaţilor stabilitate şi siguranţă la locul de muncă. „Multinaţionalele au fost de perspectivă şi rămân de perspectivă. Potenţialul lor financiar este mai mare, investesc în mare parte din angajaţi care pot să şi avanseze mai uşor. Practic, de la bun început, în multinaţionale se face un management al carierei”, a completat Chicioreanu. 

Programul de lucru flexibil este un alt aspect pe care angajaţii îl consideră împortant şi care se regăseşte în cadrul unora dintre multinaţionale. „Managementul internaţional este mult mai pozitiv, oamenii tind să fie mulţumiţi de locul de muncă dacă relaţiile umane, inclusiv cele ierarhice, sunt foarte bune. Ajung inclusiv să stea peste program iar jobul devine o parte din viaţa angajatului. Poţi să te transferi, poţi să mergi dintr-un oraş în altul, această flexibilitate nu o prea găseşti în companiile mici şi mijlocii”, a explicat şi psihologul Mihai Copăceanu. 

Iar într-o piaţă a muncii în care numărul de oportunităţi de carieră este ofertant, procesul de luare a deciziei devine mai rafinat. Prin urmare, angajaţii valorizează şi alte criterii decât cele de natură financiară, arată specialiştii. „Toate aceste note pe care angajaţii le dau companiilor multinaţionale sunt vizibile pe profilul companiei de pe platforma BestJobs”, spune şi Hermina Man, PR manager BestJobs. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite