De ce nu funcţionează carantina în Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia are dificultăţi în controlul traficului dintre Capitală şi localităţile din Ilfov
Poliţia are dificultăţi în controlul traficului dintre Capitală şi localităţile din Ilfov

Măsura de carantinare s-a prelungit în mai multe localităţi din Ilfov, unde rata de incidenţă cumulată nu scade sub 7 la mie. Raed Arafat explică de ce restricţiile n-au fost eficiente până acum în aceste zone

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, susţine că, în general, semnalele primite în urma carantinării unor localităţi sunt „pozitive“, rata de creştere a infectărilor cu noul coronavirus fiind în scădere, dar a admis că aceste măsuri nu dau roade în unele zone.

„Avem, în acest moment, diferite situaţii. Avem zone care sunt la incidenţa peste 3 la mie, avem zone între 1,5 şi 3 la mie, localităţi şi judeţe chiar. Avem zone care se află sub carantină la acest moment, localităţi care urmează să iasă, dacă coboară la un nivel satisfăcător. Semnalele pe baza carantinării care s-a făcut sunt pozitive. În majoritatea localităţilor carantinate acum 14, 21, 27 de zile sau chiar 30 de zile, se iese deja din carantină, pentru că au atins un nivel sub 5, după ce au început cu 10-11 (...) Continuăm cu măsurile care au fost impuse. (...) Singura măsură care nu s-a mai prelungit a fost închiderea pieţelor agroalimentare“, a explicat Raed Arafat.

În Ilfov este o situaţie mai deosebită pentru că este la limita cu Bucureşti. Este un pic mai greu de controlat situaţia acolo. Raed Arafat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă

Referindu-se la carantinarea unor localităţi din Ilfov, Raed Arafat a spus: „Ilfovul este încă sub monitorizarea noastră. Acolo este o situaţie mai deosebită, pentru că este la limita cu Bucureşti. Este un pic mai greu de controlat situaţia acolo“.

Rate imense de infectare

De altfel, conform cifrelor oficiale, cu mici excepţii, oraşul Măgurele de exemplu, măsura de carantinare nu a prea dat roade în Ilfov. Tocmai din acest motiv, în urmă cu câteva zile, măsura de carantinare s-a prelungit în localităţile Corbeanca, Dobroeşti, Mogoşoaia, Otopeni şi Popeşti-Leordeni din judeţul Ilfov. Potrivit Prefecturii Ilfov, deciziile survin ca urmare a ordinelor emise în acest sens de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat. „Prelungirea măsurii de carantinare zonală pentru cele cinci localităţi ilfovene a fost propusă ca urmare a analizelor de risc zonă focar întocmite de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov şi a avizelor emise de către Institutul Naţional de Sănătate Publică“, a arătat Prefectura.

Sursa citată menţionează că, potrivit datelor transmise de către DSP Ilfov, rata de incidenţă cumulată este 7,76/1.000 locuitori pentru comuna Corbeanca, 7,01/1.000 locuitori pentru comuna Dobroeşti, 7,97/1.000 locuitori pentru comuna Mogoşoaia, 8,89/1.000 locuitori pentru oraşul Otopeni şi 8,98/1.000 locuitori pentru oraşul Popeşti-Leordeni. Tot „fruntaşe“ în acest domeniu şi fără vreo tendinţă de ameliorare mai sunt şi Baloteşti (8,85), Bragadiru (9,59), Chiajna (8,01), Dobroeşti (7,57), Domneşti (7,25) şi Pantelimon (6,68).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite