Cum vom putea intra în posesia paşaportului de vaccinare

Cum vom putea intra în posesia paşaportului de vaccinare

FOTO Shutterstock

Începând cu 1 iulie, românii vor putea intra în posesia certificatului verde de vaccinare care va fi folosit pentru călătoriile din interiorul Uniunii Europene. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a explicat, la Digi24, paşii care trebuie urmaţi pentru a descărca documentul.

Ştiri pe aceeaşi temă

„O să fie platforma STS, unde ne facem un cont. Contul va fi verificat că aparţine acelei persoane şi o să ne putem alege una din cele 3 situaţii (n.r. – vaccinat, testat sau trecut prin boală). (Platforma -. n.r.) o să ne transmită un link pe adresa de email de unde putem fie să printăm acel certificat în format fizic, fie să îl păstrăm pe telefon, sub formă de poză, e-mail sau pdf. Scanăm acest cod QR în dispozitivele de la frontieră”, a explicat Andrei Baciu în intervenţia televizată.

În cazul în care acest certificat este pierdut, vor exista opţiuni de a avea acces la un nou certificat, chiar prin platformă.

Baciu a spus că datele privind persoanele vaccinate provin de la registru Naţional Electronic de Vaccinare (RENV), iar pentru cei care si-au făcut un test, datele sunt disponibile în CoronaForms.

Certificatul de vaccinare care va fi lansat pe 1 iulie are rolul de a facilita călătoriile între statele membre ale UE. El are la bază un cod QR care atestă veridicitatea documentului şi va oferi informaţii privind vaccinarea unei persoane, testarea negativă pentru Covid-19 sau faptul că a trecut prin boală.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat la finalul lunii mai că sistemul IT pe care l-a dezvoltat pentru generarea şi verificarea certificatelor digitale UE privind COVID a fost testat cu succes cu grupul tehnic de lucru de la nivel european.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările