Cum îţi schimbi medicul de familie. Paşii de urmat, cu explicaţii de la doi specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ss

Să ai un medic de familie pe care să ştii că te poţi baza la nevoie este esenţial pentru propria sănătate şi stare de bine. Cum îţi schimbi medicul de familie în cazul în care actualul te nemulţumeşte dintr-un motiv sau altul, afli în continuare de la doi specilişti direct implicaţi în sistem: un medic de familie şi un reprezentat al casei de asigurări de sănătate.

Spre deosebire de medicii specialişti cărora le tragi pragul ocazional, în funcţie de afecţiunile de care suferi la un moment dat (cu excepţia celor care te tratează pentru afecţiuni cronice -diabetolog, cardiolog-, care ar fi bine să-ţi urmărească evoluţia pe termen lung), medicul de familie ar trebuie să fie o prezenţă constantă în viaţa ta.

El este primul cu care trebuie să discuţi atunci când ai o problemă de sănătate, este cel care te îndrumă către alţi medici, în funcţie de simptomele tale, îţi prescrie reţete, analize, concedii medicale şi multe alte acte de care inevitabil cu toţii avem nevoie la un moment dat.

Cum îţi alegi medicul de familie

De cele mai multe ori, suntem pe lista unui medic de familie pentru că acolo ne-au înscris cu ani în urmă părinţii noştri sau pentru că alte persoane apropiate (rude, prieteni, soţ) ne-au recomandat medicul respectiv.

Alteori, pur şi simplu îl alegem pentru că se întâmplă să fie medicul cabinetului cel mai apropiat de casă. Totuşi, aceste criterii nu sunt întotdeauna suficiente pentru ca noi să fim mulţumiţi cu medicul de familie pe care îl avem.

Inconveniente şi piedici

Cel mai comun motiv de nemulţumire este distanţa prea mare faţă de cabinetul medicului tău. Dacă ne-am schimbat domiciliul sau locul de muncă şi nu ne mai aflăm aproape de medicul nostru, aceasta poate deveni o problemă serioasă.

Alteori, se întâmplă să fii nemulţumit de programul medicului tău de familie sau de numărul prea mare de pacienţi pe care-i are, astfel că trebuie să aştepţi prea mult pentru a ajunge la control.

Sau poate că pur şi simplu nu există o afinitate între tine şi medicul respectiv, iar acest lucru te face să-ţi neglijezi sănătatea, evitând să mergi la cabinet pentru a beneficia de consultaţii şi analize la care ai dreptul şi de care ai nevoie.

Treci sau nu cu vederea?

După ce m-am mutat în alt cartier mi s-a întâmplat să fiu nevoită să străbat oraşul de la un capăt la altul pentru a ajunge la medicul meu de familie, în condiţiile în care nu mă simţeam deloc bine (până la urmă, de aceea mergeam la medic).

De multe ori, a doua zi trebuia să repet călătoria, pentru că uita să ştampileze reţeta sau completa cine ştie ce informaţie greşit.

Al doilea medic de familie pe care l-am avut era imposibil de găsit la orele la care eu puteam merge la control şi nici nu se punea problema să-l sun ca să-i cer vreo informaţie, pentru că nu răspundea niciodată.

Al treilea medic de familie pe care l-am avut era un specialist foarte bun şi îl apreciam din suflet, doar că dura uneori şi două ore din momentul când era programată consultaţia până când reuşea, efectiv, să se elibereze şi să mă primească.

Sunt situaţii şi situaţii care pot pune beţe-n roatele relaţiei tale cu medicul de familiei, pe care le poţi accepta sau nu la un moment dat.

Procedura legală pentru a schimba medicul de familie

Nu toţi oamenii sunt atât de norocoşi încât să poată avea acelaşi medic de familie toată viaţa, să se înţeleagă bine şi să fie suficient de apropiaţi de el încât să-şi permită să-l sune sau să-i scrie oricând au o urgenţă.

Continuarea articolului, aici

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite