În ce condiţii putem călători în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a putea călători în orice stat care face parte din Uniunea Europeană, la ieşirea din România cetăţenii trebuie să aibă asupra lor paşaportul sau cartea de identitate valabile până în ziua în care vor să se întoarcă în ţară. Anterior, acestea trebuiau să fie valabile încă şase luni după revenirea din călătorie.

Cu o carte de identitate valabilă, românii pot călători doar în statele membre ale UE, respectiv Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Potrivit Poliţiei române de Frontieră, ca cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, românii beneficiază de un control minim la trecerea frontierei, control ce constă într-o verificare rapidă şi imediată a documentelor de călătorie pentru stabilirea identităţii. 

Controlul se efectuează pe culoarul (culoarele) special amenajat - pentru cetăţeni UE şi ai Spaţiului Economic European (SEE) - iar, la final, Poliţia de Frontieră nu aplică, în documentul de călătorie, ştampila de intrare/ieşire în/din ţară.

De asemenea, într-un mod aleatoriu sau în baza unor analize de risc, oamenii legii pot efectua controale mai riguroase sau suplimentare asupra persoanelor şi mijloacelor de transport/obiectelor acestora. În cazul în care se constată că nu sunt îndeplinite condiţiile de ieşire din ţară, şeful punctului de trecere a frontierei dispune întreruperea călătoriei.

Membrii de familie ai cetăţenilor români, care nu sunt cetăţeni ai UE, pot ieşi de pe teritoriul României în baza unui paşaport valabil şi a vizei de intrare, cu excepţia cazurilor în care obligativitatea vizei este desfiinţată în condiţiile legii.

Mai mult, în cazul în care un membru de familie nu este cetăţean al Uniunii, dar are un document valabil care atestă rezidenţa pe teritoriului unui stat membru (în calitate de membru de familie al unui cetăţean european), este scutit de obligativitatea obţinerii unei vize.

Condiţiile în care minorii pot părăsi România

Cetăţenii români cu vârsta sub 18 ani nu pot călători în străinătate neînsoţiţi. Cu toate acestea, ei pot pleca în străinătate dacă respectă una dintre condiţiile următoare: 

  • sunt însoţiţi de ambii părinţi;
  • sunt însoţiţi de un părinte aflat în posesia, după caz, a unuia dintre documentele următoare: 

                  - declaraţia celuilalt părinte, declaraţie autentificată de către notar, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei.

                 - certificatul de deces al celuilalt părinte

                 - hotărâre judecătorească definitivă de încredinţare a copilului etc. 

  • sunt însoţiţi de un adult aflat în posesia certificatului personal de cazier judiciar şi a declaraţiei autentificate din partea ambilor părinţi din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei. 

De asemenea, minorul trebuie să aibă o carte de identitate sau paşaport.

Declaraţie privind acordul părinţilor pentru ieşirea din ţară a unui minor

   

Călătorii au nevoie de asigurare medicală sau de cardul european de sănătate

Pentru a putea călători în străinătate aveţi nevoie şi de asigurare medicală sau de cardul european de sănătate, valabile pe toată durata sejurului.

Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS) asigură accesul numai la tratamente medicale de urgenţă efectuate în sistemul public (de stat) de sănătate din ţările Uniunii Europe şi Elveţia. Acest Card se eliberează de Casa de Asigurări de Sănătate teritorială. 

Asigurarea medicală de călătorie este valabilă şi în afara Uniunii şi permite accesul şi la serviciile clinicilor şi spitalelor private (majoritare în comparaţie cu sistemul public). Asigurarea de sănătate pentru călătorii este obligatorie pentru ţările din afara Uniunii Europene cu care România nu a semnat un acord bilateral de asistenţă medicală reciprocă.

Aceste asigurări se pot încheia la agenţiile de turism sau la societăţile de asigurare.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

O vacanţă în siguranţă. Cum să te asiguri că nu devii ţinta hackerilor

În sezonul de vară creşte considerabil numărul de concedii şi călătorii în străinătate şi, odată cu acestea, şi numărul de atacuri cibernetice care vizează turiştii străini. Ţinând cont de aceste pericole, experţii Kaspersky Lab au elaborat un ghid cu paşii esenţiali de urmat de atunci când călătoriţi peste graniţă, ca să aveţi o vacanţă sigură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite