După cei care deservesc activităţi esenţiale sunt amânate de la vaccinare şi persoanele sub 65 de ani, indiferent dacă au sau nu au boli cronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Gheorghita şeful Comutetului de vaccinare  FOTO gov.ro
Valeriu Gheorghita şeful Comutetului de vaccinare  FOTO gov.ro

Peste 66.000 de persoane cu vârsta sub 65 de ani care erau programate pentru doza 1 de vaccin împotriva COVID-19, între 30 ianuarie şi 11 februarie, vor fi reprogramate pentru 16 februarie şi ulterior, în ordinea planificării iniţiale. Aceste reprogramări vin după ce şi persoanele  care deservesc activităţi esenţiale au fost amânate la vaccinare cu zece zile. Prioritare la imunizare sunt astfel cei peste 65 de ani.

Dintre cei reprogramaţi din 30 Ianuarie, 6% sunt din etapa 1,dar care nu au făcut prima doză, 41% sunt persoane programate pe categoria esenţiali (validaţi şi cu boală cronică la CNAS) şi 53% în categoria boli cronice.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că a luat această decizie ca măsură de siguranţă, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1. 

„Persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea iniţială. Totodată, se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile şi a celor fără adăpost. 

Fiecare persoană va fi înştiinţată prin SMS cu privire la data şi intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă şi va regăsi informaţiile în secţiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, noile date vor fi comunicate şi telefonic. Facem precizarea că această situaţie este una temporară, până la data de 15 februarie.

Astfel, ca organism interministerial cu rol de coordonare a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, CNCAV se preocupă să asigure un mediu favorabil şi sigur pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a tuturor activităţilor de vaccinare.

În acest moment, interesul fundamental de sănătate publică în România este reprezentat de vaccinarea, pe baza consimţământului informat, a cât mai multor persoane, într-un interval de timp cât mai scurt. CNCAV salută interesul crescut al cetăţenilor pentru vaccinare, interes relevat de datele privind numărul mare de persoane care s-au vaccinat efectiv şi de persoane care s-au înscris pentru vaccinare”, arată CNCAV într-un comunicat.

Reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică susţin că măsura s-a luat din cauza din cauza unor întârzieri în ritmul de livrare a vaccinului. "Aşa cum am menţionat, dozele de rapel sunt asigurate pe de o parte din dozele existente in stocurile actuale, iar pe de alta parte din dozele care sunt livrate săptămânal. Aşadar, dacă vor exista întârzieri in ritmul de livrare, diminuări ale numarului de doze livrate sau incidente care duc la irosirea unui număr mare de doze ( ex. Abateri de la lanţul de frig) ne-am afla in imposibilitatea de a administra atât doza 1 pentru persoanele programate, cât şi rapelul. In acest caz, am decis ca măsura de siguranţă reprogramarea pentru data de 16 Februarie", arată GCS. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite