Codul portocaliu şi cel galben de inundaţii emise pentru Dunăre au fost prelungite până la sfârşitul lunii mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dunărea a produs deja daune la Galaţi FOTO Adevărul
Dunărea a produs deja daune la Galaţi FOTO Adevărul

Hidrologii au actualizat Codurile portocaliu şi galben emise pentru Dunăre, astfel că fluviul ar putea ieşi de sub avertizări abia la sfârşitul lunii mai. Debitul Dunării este în continuă creştere şi se aşteaptă ca joi să se atingă maximul acestor zile. În aşteptarea viiturii, autorităţile au luat deja măsuri, în localităţile din sudul ţării fiind deja întărite digurile.

Potrivit specialiştilor, Dunărea are miercuri, la intrarea în ţară, un debit de 13.100 mc/s şi se situează peste cotele de inundaţie la staţiile Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea şi Giurgiu, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi fiind sub avertizare cod portocaliu.

Potrivit Administraţiei Naţionale „Apele Române”, la staţia hidrometrică Gruia, cota de inundaţie este depăşită cu patru centimetri, la Calafat cu 82 centimetri, la Beechet cu 84 centimtri, la Corabia cu 53 centimetri, la Turnu Măgurele cu 74 centimetri, la Zimnicea cu 55 centimetri şi la Giurgiu cu cinci centimetri.

Aceeaşi sursă arată că digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat în faza II de apărare (aferentă depăşirii cotei de inundaţie, respectiv codului portocaliu de inundaţii), apa fiind la jumătatea digului, iar în aval de Giurgiu sunt în faza I (aferentă depăşirii cotei de atenţie, respectiv codului galben de inundaţii).
 

Codul portocaliu de inundaţii, prelungit

Administraţia Naţională „Apele Române” precizează că avertizarea de Cod portocaliu de inundaţii este valabilă până pe 30 mai la ora 18.00, pentru Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier - Călăraşi (sector îndiguit aval Gruia) - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi.

De asemenea, se va institui Cod portocaliu de inundaţii, începând cu data de 23 mai 2014 ora 06:00, pentru Dunăre pe sectorul aval Călăraşi- Brăila (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea).

Hidrologii au prelungit avertizarea de Cod galben, şi pentru sector aval Brăila (judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi şi Tulcea ).

Până pe 23 mai la ora 6.00, este valabil un Cod galben de inundaţii emis pentru Dunăre pe sectorul aval Călăraşi - Brăila ( judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea).

Punctul maxim al debitului, aşteptat joi

Pe sectorul aval Porţile de Fier, debitul Dunării creşte continuu, iar în opt localităţi dunărene, nivelul a depăşit cotele de inundaţie. Punctul maxim al debitului estimat de specialişti va fi atins joi când, la intrarea în ţară, când Dunărea va avea aproximativ 13.500 de metri cubi pe secundă.

Hidrocentrala funcţionează la capacitatea maximă, iar lacul de acumulare de la Orşova a fost golit pentru ca localităţile din amonte de baraj să nu fie inundate în caz de viitură.

Vecinii din vest, afectaţi de inundaţii

O bună parte din Sebia, Bosnia şi estul Croaţiei se află sub ape de mai multe zile, bilanţul provizoriu indicând mai puţin de 50 de morţi şi evacuări a zeci de mii de oameni.

Până acum zeci de mii de case au fost evacuate, iar sute de mii de oameni încă nu au acces la apă potabilă şi nici electricitate. Deşi numărul morţilor nu a depăşit încă pragul de 50 de oameni, autorităţile locale se aşteaptă ca echipele de salvare să găsească mai multe cadavre pe măsură ce apele se retrag.

O centrală electrică din Obrenovac, Serbia, care furnizează curent electric Belgradului şi mai multo regiuni ale ţării, riscă să-şi înceteze activitatea şi să fie afectată de apă, iar în Bosnia ar fi fost mutate din loc mai multe mine neexplodate din Primul Război Mondial. Eforturile echipelor de salvare sunt de multe ori zădărnicite de alunecările de teren.

Sistemele de urgenţă din Serbia şi Croaţia s-au dovedit a funcţiona relativ eficient, mai puţin în Bosnia. Jumătate din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi-au anunţat intenţiile de a trimite ajutoare în zonele afectate de inundaţii, eforturilor colective alăturându-se şi Israel, Rusia şi Turcia.

Reacţia armatei şi a poliţiei a fost destul de bună, însă lipsa de echipament şi-a spus cuvântul, iar operaţiunile de evacuarea au fost limitate, potrivit experţilor consultaţi de „The Economist”. Nu mai puţin important a fost ajutorul oferit de zecile de mii de voluntari, care s-au organizat singuri şi s-au răspândit în regiunile afectate, construind baraje şi adăposturi pentru sinistraţi.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Pericol de inundaţii pe Dunăre: debitul fluviului este aproape dublu faţă de valorile normale

Localităţile române de pe malul Dunării sunt în pericol de inundaţii, debitul fluviului fiind aproape dublu faţă de valorile normale. De luni, la Craiova  funcţionează un comandament pentru situaţii de urgenţă condus de vicepremierul Liviu Dragnea, care coordonează direct acţiunile din teritoriu. Guvernul a anunţat că România va trimite în Serbia, Bosnia şi Herţegovina ajutoare umanitare pentru zonele inundate.

INFOGRAFIE Ameninţarea Dunării: care sunt zonele cele mai expuse la inundaţii

62 de persoane şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, în urma celor mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani în Serbia şi Bosnia-Herţegovina. MAE recomandă evitarea acestor zone. Viitura va intra joi şi în România, iar autorităţile se aşteaptă la ce e mai rău.

Potopul s-a abătut asupra Balcanilor

Intemperii grave in Balcani: 62 de persoane şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, în urma celor mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani în Serbia şi Bosnia-Herţegovina.

VIDEO FOTO Mai multe ţări din Uniunea Europeană trimit ajutoare şi experţi în Bosnia şi Serbia, afectate puternic de inundaţii

Majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) s-au mobilizat pentru a furniza ajutoare şi experţi Bosniei şi Serbiei, care se confruntă cu inundaţii de amploare, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană, care coordonează această asistenţă, relatează AFP.

Potopul s-a abătut asupra Balcanilor

Intemperii grave in Balcani: 62 de persoane şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, în urma celor mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani în Serbia şi Bosnia-Herţegovina.

Dunărea sub Cod portocaliu de inundaţii. La Craiova s-a înfiinţat un centru regional de comandă

Guvernul va constitui la Craiova un centru regional de comandă pentru inundaţii, care va fi coordonat de către ministrul Administraţiei, vicepremierul Liviu Dragnea, având în subordine toate instituţiile implicate din zonă. Această măsură a fost luată a urmare a emiterii unei avertizări de Cod portocaliu de inundaţii emisă pentru Dunăre. Totodată, meteorologii anunţă că de săptămâna viitoare sunt aşteptate din nou ploi.

Ajută-ţi prietenii sârbi! Acum!

Solidaritatea noastră (în vorbe) cu sârbii trebuie să se transforme în acţiune acum! Prietenii noştri din Serbia şi din Bosnia suferă în urma unor inundaţii fără precedent. Dincolo de înţelegerea iminenţei schimbărilor climatice, românii trebuie să îşi ajute semenii sârbi; nicio instituţie nu poate înlocui solidaritatea; ajută-ţi prietenii acum!

Dunărea ar putea inunda Autostrada Soarelui

După ce în statele vecine a cauzat cea mai mare catastrofă din ultimul secol, creşterea debitului Dunării ar putea produce pagube şi în România, inclusiv inundarea unei porţiuni din Autostrada Soarelui, avertizează oficialii.

Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre. Dragnea: „Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai“

Autorităţile menţin avertizarea cod portocaliu de inundaţii pentru Dunăre, aceasta fiind valabilă până pe 26 mai, ora 18.00, pe sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea. Vizate sunt judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemenea, membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă s-au reunit la Palatul Victoria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite