Cine controlează laboratoarele de analize medicale. De ce diferă atât de mult rezultatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt mulţi factori de eroare în analizele de laborator, spun specialiştii FOTO: Adevărul
Sunt mulţi factori de eroare în analizele de laborator, spun specialiştii FOTO: Adevărul

Scandalul buletinelor de analize fictive în care sunt implicate două laboratoare din Bucureşti, Uromed şi City Lab, aduce în atenţie o problemă mai gravă şi anume aceea a controalelor insuficiente în ceea ce priveşte calitatea rezultatelor furnizate de aceste laboratoare, potrivit specialiştilor.

Laboratoarele de analize din toată ţara sunt controlate în două moduri. Pe de o parte, periodic, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate realizează controlale ale documentelor laboratoarelor de analize, prin deplasări inopinate la sediile acestora. CNAS urmăreşte însă numai ca laboratoarele respective să dovedească, cu acte, activitatea desfăşurată, fără a putea verifica autenticitatea rezultatelor analizelor.

Pe de altă parte, pentru verificarea calităţii analizelor furnizate de laboratoare, acestea sunt obligate să se supună unor controale externe, care sunt realizate, însă, de anumite firme, nu de către autorităţi ale statului. Şi aici pot exista probleme, semnalează specialiştii.

„Noi trimitem probe biologice cât mai apropiate de nişte probe biologice reale, ale pacienţilor, şi ei ne trimit rezultatele. În România nu există la ora actuală un sistem care să verifice la faţa locului în ce măsură un laborator face corect sau nu analizele. Nu putem constata dacă reactivii sunt expiraţi, tot ce putem spune este dacă rezultatul obţinut este sau nu corect. Dar riscul ca rezultatele obţinute să fie incorecte este, evident, mai mare în cazul reactivilor expiraţi. Pe fiecare reactiv în parte este precizată stabilitatea“, explică dr. biolog Crezante Lazăr, de la RoEQALM, Societatea Română pentru Asigurarea şi Controlul Extern al Calităţii în Medicina de Laborator. RoEQALM este o fundaţie, prima societate nonprofit, independentă, cu activitate exclusiv în domeniul asigurării şi controlului extern al calităţii în medicina de laborator din România.

În prezent, peste zece astfel de unităţi oferă control extern al calităţii analizelor de laborator. „Multe dintre companiile care realizează controlul extern al calităţii procesează rezultatele analizelor de laborator în afara ţării şi sunt foarte greu de controlat, la rândul lor. Din această cauză, a scăzut foarte mult în ultimii ani numărul laboratoarelor care ne solicită nouă controale externe“, precizează dr. biolog Crezante Lazăr.

Conflicte de interese

O parte dintre companiile care oferă controlul extern al calităţii analizelor de laborator sunt societăţi comerciale care, la rândul lor, comercializează reactivi sau aparatură medicală. De asemenea, unele dintre ele deţin ele însele un laborator de analize. „Cât de corecte pot fi aceste controale, în condiţiile în care există conflicte de interese atât de mari?“, se întreabă specialista.

Dr. biolog Crezante Lazăr oferă exemplul Franţei, unde toate laboratoarele de analize sunt obligate să participe la un control naţional, şi exemplul Germaniei, unde există două societăţi profesionale la care toate laboratoarele sunt obligate să-şi controleze calitatea analizelor.

Care sunt cele mai riscante analize

„Laboratoarele cu care avem noi contract au, în general, analize foarte bune. Sub 10% din rezultate sunt incorecte“, spune specialista. Mai multe probleme sunt la parazitologie, dar biologul pune acest lucru pe seama faptului că şcoala de parazitologie din România este tot mai slab dezvoltată. Şi la testele de coagulare mai sunt oarecare probleme, precizează ea. 

Consecinţele lipsei unui control riguros al tuturor laboratoarelor de analize din ţară sunt diferenţele foarte mari ale rezultatelor de la un laborator la altul. De aceea, un laborator te poate cataloga drept bolnav, iar altul drept sănătos. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite