Ce-i lipseşte României ca să fie pregătită pentru vaccinul anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiiile farmaceutice sunt în căutarea unui vaccin care să prevină îmbolnăvirea cu SARS-CoV-2
Companiiile farmaceutice sunt în căutarea unui vaccin care să prevină îmbolnăvirea cu SARS-CoV-2

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a exprimat îngrijorarea că autorităţile nu vor fi suficient de organizate pentru a vaccina populaţia atunci când vaccinul anti-COVID va fi descoperit. Ajutorul Armatei va fi esenţial pentru reuşita campaniei de vaccinare, transmite oficialul.

Companii farmaceutice din întrega lume sunt angajate într-o cursă contracronometru pentru găsirea unui vaccin care să prevină îmbolnăvirea cu SARS-CoV-2, virusul responsabil de actuala pandemie. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au declarat că speră în obţinerea unui ser şi chiar a două miliarde de doze de vaccin anti-COVID până la finalul anului viitor. Până acum, 156 de ţări au aderat la mecanismul COVAX de cumpărare şi distribuire corectă a vaccinurilor. Deocamdată, însă, nu se poate vorbi decât despre vaccinuri-candidat.

„Precontractele pentru potenţialele vaccinuri sunt semnate, iar un astfel de vaccin care a fost deja contractat în avans va şi ajunge să fie autorizat, cu siguranţă că ţările membre ale UE vor primi o cotă parte din acea cantitate care a fost rezervată de către Comisia Europeană, care a şi plătit în avans sume considerabile de bani. E vorba despre ceea ce a reuşit să facă CE pentru statele membre, şi noi din fericire suntem membri ai Uniunii şi atunci am putea să avem un vaccin disponibil poate ceva mai repede, în prima jumătate a anului viitor”, a explicat prof.dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Digi 24 România. Primii care ar trebui să fie imunizaţi sunt persoanele din categoriile vulnerabile şi personalul medical.

Lipseşte infrastructura

Universitarul şi-a exprimat îngrijorarea că noi nu vom fi suficient de organizaţi pentru a vaccina populaţia atunci când un astfel de vaccin va fi descoperit: „Eu sunt foarte îngrijorat, văzând cum ne mişcăm în zona organizatorică, că va exista acest vaccin disponibil, Comisia Europeană şi-a făcut treaba, România va putea primi vaccinul şi organizarea pentru administrarea vaccinului nu ştiu dacă va fi gata. Cred că lucrul acesta trebuie de acum început, astfel încât în eventualitatea în care acest vaccin va fi disponibil să poată fi administrat într-un timp cât mai scurt unui număr mare de persoane”, a spus medicul.

În opinia lui, ar trebui ca, de mâine, să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. „Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile, să poată fi vaccinate”, a mai spus Rafila.

Rafila a explicat că vaccinurile trebuie transportate în condiţii speciale, la minus 70-80 de grade, şi nu există nicio ţară, inclusiv România, care să aibă o capacitate de stocare la o astfel de temperatură. Ele vor fi livrate în recipiente care conţin gheaţă carbonică şi care trebuie să ajungă direct în centrele de vaccinare, unde pot să rămână refrigerate timp de câteva zile, a mai spus universitarul.

„Cred că ar trebui foarte rapid să începem să organizăm o campanie de vaccinare, cu responsabili, cu centre de vaccinare, cu locaţii de depozitare intermediară, dacă este cazul, dar lucrurile sunt foarte complexe şi cred că necesită colaborarea mai multor instituţii, nu doar a Ministerului Sănătăţii. Sigur, ar trebui să fie, bineînţeles, şi Ministerul Sănătăţii agrenat, dar probabil că un ajutor din partea Ministerului Apărării Naţionale va fi esenţial pentru reuşita unei astfel de campanii”, a mai spus Rafila.

Sincope de-a lungul „lanţului de frig“

Dr. Sorin Paveliu, expert în sănătate publică, este de acord că la Unifarm nu există frigidere care să păstreze vaccinul la sub minus 50 de grade. De asemenea, el a subliniat că România nu are nici capacitate de transport specializat, care ar putea fi asigurat de firmele private, în condiţiile organizării de licitaţii.

Mai departe pe „lanţul de frig”, la Direcţiile de Sănătate Publică judeţene ar fi nevoie de altă infrastructură foarte puternică capabilă să stocheze şi să transporte serul mai apoi la medicii de familie. Traseul ar fi similar vaccinului antigripal, să spunem, dar condiţiile ar putea fi cu totul altele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite