Ce frumos visează Boc!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un discurs pe care l-a ţinut, la sfârşitul lunii septembrie, în plenul Camerei Deputaţilor, premierul Emil Boc a spus că „lunile următoare vor fi decisive pentru ce înseamnă consolidarea reformelor începute şi asigurarea temeiurilor sănătoase pentru creşterea economică în 2011, fundamentată pe productivitate, investiţii şi locuri de muncă".

Sunt foarte curios să aflu care sunt „temeiurile sănătoase" pe care îşi va baza Executivul avansul Produsului Intern Brut anul viitor.

Măsurile luate de Cabinetul Boc IV nu vizează nici pe departe stimularea cu adevărat a mediului antreprenorial (chiar dacă, printre altele, Guvernul a eliminat impozitul minim - prea târziu oricum - şi a scăzut dobânda datorată pentru creanţele fiscale neachitate la termen).

În continuare, nivelul contribuţiilor sociale este ucigător, datoriile statului către firme sunt neachitate, cota unică nu a fost diminuată, iar sistemul fiscal este asemenea unei punţi de vapor zgâlţâit de furtună. În aceste condiţii, ce companie va avea curajul să pună în practică, de la anul, proiecte de anvergură şi investiţii de zeci de milioane de euro?

Sunt convins că Emil Boc nu-şi pune astfel de probleme. El visează la creşteri economice de 2% în 2011. În acelaşi timp, raportul trimestrial „Eurozone Forecast - Autumn 2010" realizat de Ernst & Young în colaborare cu Oxford Economics prognozează pentru România o scădere economică de 1%, anul viitor. Nu cred însă, că acest raport îi va strica visul premierului. Lui îi place atât de mult să viseze... Iată dovada: 2 decembrie 2009. Emil Boc: „Încasările bugetare în luna noiembrie s-au situat la 12,1 miliarde lei, depăşind nivelul consemnat în noiembrie 2008, de 11,9 miliarde lei, evoluţie care semnifică depăşirea pragului critic al crizei economice"; 12 ianuarie 2010. Emil Boc: „Anul 2010 e unul al ieşirii din criză şi al pregătirii creşterii economice, bugetul pe 2010 e un buget al relansării economice şi al ieşirii din criză". Un vechi proverb spune că pentru a-ţi îndeplini visele trebuie mai întâi să te trezeşti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite