Ce va face Crucea Roşie cu cei 3,7 milioane lei strânşi la concertul caritabil We Are One. „E posibil să vină un al doilea val“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-au strâns peste 3,7 milioane lei la concertul cartitabil organizat de  SAGA FESTIVAL, PRO TV, KISS FM şi Primăria Municipiului Bucureşti Credit foto: SAGA / ProTV / Centrul Media Crucea Rosie Romana
S-au strâns peste 3,7 milioane lei la concertul cartitabil organizat de  SAGA FESTIVAL, PRO TV, KISS FM şi Primăria Municipiului Bucureşti Credit foto: SAGA / ProTV / Centrul Media Crucea Rosie Romana

Directorul Societăţii Române de Cruce Roşie, Ioan Silviu Lefter, a vorbit într-o intervenţie la Pro Tv despre nevoile din acest moment de pe „frontul“ sprijinirii refugiaţilor din Ucraina. Se lucrează, a spus Lefter, inclusiv cu scenariul unui al doilea val de refugiaţi, mai numeros şi format din oameni mai săraci.

Peste 3,7 milioane lei s-au strâns în cadrul celui mai mare concert caritabil organizat vreodată în România, a anunţat Societatea Română de Cruce Roşie pe pagina oficială de Facebook.  

Concertul „We are one” a adus  pe aceeaşi scenă, la Arena Naţională din Bucureşti, sâmbătă-seara, 12 martie 2022, 35 de artişti români şi străini, precum Armin van Buuren, Tom Odell, Jamala, INNA, Carla’s Dreams, Spike, Grasu XXL, Andra, Guess Who, Irina Rimes, Vama, Antonia, Horia Brenciu, Delia, Lidia Buble, Feli, DJ Project, Alina Eremia, VUNK, Voltaj. 

Banii strânşi vor fi folosiţi pentru a sprijini oamenii greu încercaţi de războiul din Ucraina, prioritatea fiind transferul ajutoarelor pe teritoriul ucrainean, după cum a precizat directorul Societăţii Române de Cruce Roşie, Ion Slviu Lefter, într-o intervenţie în direct la Pro TV.

„Suntem axaţi pe a aduce convoaie umanitare direct în Ucraina“

„Noi am lansat un apel umanitar cu care intenţionăm să facem o serie de achiziţii împreună cu DSU, pentru că noi suntem, conform legii, auxiliari ai statului în situaţii de urgenţă şi avem un parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Am identificat cam unde ar fi nevoile. Cred că la momentul ăsta, în ţară, nu este chiar foarte multă nevoie de sprijin, avem alimente  şi tot ce trebuie pentru ţară. Am să vă spun ce ar urma în ţară, dar deocamdată suntem axaţi pe a aduce convoaie umanitare direct în Ucraina pentru cetăţenii din Ucraina. Şi pentru că facem parte din această mare familie care se cheamă Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, pot să vă spun că până acum au intrat 44 de turiri de alimente, din care 14 de la Societatea Naţională de Cruce Roşie România, restul de la Semiluna Roşie Turcă, de la bulgari, de la italieni, de la greci, din China a venit un tir, şi curg în continuare astfel de ajutoare din partea societăţilor naţionale de cruce roşie şi semilună roşie din lume“, a precizat Lefter, la Pro TV.

Problema ar fi, în schimb, că la acest moment nu sunt disponibile prea multe culoare umanitare sigure, a mai spus directorul CR România. Există, practic, un singur culoar, Siret-Cernăuţi, iar ajutoarele care sunt predate depozitului din Cernăuţi, construit de Crucea Roşie Daneză, pleacă mai departe prin sistemul de ajutorare ucrainean acolo unde este nevoie şi unde se poate ajunge. „N-am găsit încă o cale în nord, mă refer aici Sighetu-Marmaţiei, Satu-Mare, o zonă în care să putem trece în siguranţă. Noi lucrăm, vă daţi seama, cu Crucea Roşie din Ucraina, dar conducerea Crucii Roşii din Ucraina este la Kiev şi lucrează, săracii, cam de prin subsolurile blocurilor, nu-i foarte simplu, dar suntem într-un contact permanet cu ei“, a spus Lefter.

„Cel mai simplu pentru noi este dacă primim măcar acei 2 euro de la fiecare cetăţean“

În România au ajuns, în sprijinul voluntarilor Crucii Roşii Române, şi persoane specializate în intervenţia pe front. „Este o criză majoră, la care nu s-ar fi aşteptat nimeni şi ăsta este şi motivul pentru care Federaţia ne-a trimis un sprijin, un şef de operaţiuni şi încă şase oameni care au lucrat în zone fierbinţi, mă refer la Siria, Afganistan, Irak. Sigur, trebuie să învăţăm de la alţii care au trecut prin astfel de experienţe. Noi, în mare, ştim cam ce avem de făcut, dar sunt şi lucruri pe care trebuie să ni le explice cei cu experienţă“, a mai spus şeful Crucii Roşii Române.

Cât despre ajutorul pe care în continuare românii sunt aşteptaţi să-l acorde organizaţiei, ar fi de dorit să fie în bani, deoarece achiziţiile centralizate îi ajută pe voluntari să salveze timpul necesar sortării donaţiilor, a precizat Lefter.

„Foarte multe ajutoare s-au donat direct în materiale, adică mă refer la alimente greu perisabile. A funcţionat şi banca de alimente în continuare în magazinele partenere nouă, însă cel mai simplu pentru noi este dacă primim măcar acei 2 euro de la fiecare cetăţean, pentru că e mai uşor să cumpărăm centralizat anumite produse. Sigur, mulţumim tuturor celor care donează, însă e o muncă mai mare, pentru că ele trebuie sortate, trebuie puse pe categorii, şi apoi trebuie trimise în afară“, a spus directorul organizaţiei. Toată această muncă se face cu voluntari, în condiţiile în care cei doi ani pandemici au rărit rândurile voluntarilor societăţii de Cruce Roşie, a precizat Lefter.

„M-aş gândi chiar la un val de refugiaţi cu o situaţie materială mai scăzută“

Dacă la acest moment autorităţile şi ONG-urile partenere au situaţia sub control, perioada următoare ar putea aduce un nou val de refugiaţi şi noi provocări. Crucea Roşie, împreună cu DSU, lucrează cu un astfel de scenariu, a dezvăluit directorul Silviu Lefter.

„Există un scenariu discutat şi cu DSU, oricând e posibil să vină un al doilea val de emigranţi, mai numeros decât primul val şi m-aş gândi chiar la un val de refugiaţi cu o situaţie materială mai scăzută. Aceştia vor avea nevoie de mult sprijin, dacă vine un val mare, fapt pentru care ne preocupă să achiziţionăm în continuare corturi sau alte modalităţi de a-i caza pe aceşti cetăţeni“, a spus Lefter.

Modalitatea în care putem fi în continuare solidari şi putem sprijini eforturile Crucii Roşii Române este aceea de a dona 2 euro cu un SMS la 8825 cu textul ONE. „Le mulţumim pentru asta şi o să-i informăm tot timpul ce facem cu aceşti bani“, a asigurat directorul Societăţii Române de Cruce Roşie.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE VIDEO Armin van Buuren, Tom Odell şi Jamala, live la Bucureşti. We Are One, concert caritabil pentru poporul ucrainean, în direct pe adevarul.ro

Revolut şi utilizatorii săi au donat peste 10 milioane de euro pentru Crucea Roşie, în cadrul apelului pentru Ucraina

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite