Ce aşteaptă medicii şi pacienţii de la noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Vlad Voiculescu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Pentru prima oară, la conducerea Ministerului Sănătăţii se află un reprezentant al organizaţiilor de pacienţi. Cu toate acestea, numirea lui Vlad Voiculescu în funcţie este privită cu scepticism de unele voci din sistem, care spun că schimbări profunde nu pot fi făcute în doar şase luni de mandat.

Ministerul Sănătăţii are o nouă conducere începând de vineri, după ce Vlad Voiculescu (33 de ani), un tânăr economist, a preluat funcţia de ministru de la premierul Dacian Cioloş, cel care a asigurat interimatul la Sănătate. Finanţistul venit la Ministerul Sănătăţii în plină criză sistemică este vicepreşedinte al unei organizaţii europene de pacienţi şi a devenit cunoscut după ce s-a implicat în reţeaua citostaticelor, asigurând medicaţia necesară bolnavilor de cancer care nu îşi puteau procura tratamentele din ţară.

Numirea lui în fruntea Ministerului Sănătăţii este privită cu scepticism de medici, dar cu speranţă de reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi. Toţi sunt însă conştienţi că o schimbare profundă a sistemului de sănătate, devenit prioritatea zero a Guvernului Cioloş, nu poate avea loc într-un timp atât de scurt.

„Sunt curios, dar sunt sceptic, referitor la ce va putea face noul ministru în aceste luni de mandat. Au mai fost economişti în fruntea Ministerului Sănătăţii şi n-a ieşit niciodată nimic. Ar putea să facă trei lucruri: să stabilească exact cât costă serviciile medicale, am convingerea că, fiind finanţist, va dori să ştie cât costă actul medical. În prezent, operăm cu nişte cifre care nu au corespondent în realitate. Ar mai putea să facă norme la pachetul minim de sănătate şi să vadă câte servicii au primit cei care nu îşi plătesc asigurările, astfel încât statul să îşi asume acele servicii, nu ceilalţi contribuabili. Sunt lucruri care sunt în curtea lui, are în faţă cifre, tabele. E complicat să conduci Ministerul Sănătăţii, dar sunt lucruri pe care le înţelege mai bine decât doctorii”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Florin Chirculescu, şeful secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar din Capitală.

Important, arată profesorul Gheorghe Andrei Dan, şef de clinică la Spitalul Colentina, este ca Vlad Voiculescu să „înţeleagă că între pacienţi şi medici este un parteneriat”.

„E pentru prima oară când la cârma Ministerului Sănătăţii se află un reprezentant al pacienţilor. Teoretic vorbind, un reprezentant care cunoaşte problemele acestora ar trebui să susţină şi lumea medicală, asta pentru că pacienţii au nevoie de doctori. Cert e că un ministru al Sănătăţii trebuie să dovedească pricepere în manageriat de sănătate. Însă, dacă îşi închipuie cineva că schimbă sistemul de sănătate schimbând un ministru, se înşală amarnic”, a explicat cardiologul.

Ce aşteptări au pacienţii de la oficial

Concret, la ceremonia de învestire de vineri, preşedintele Klaus Iohannis i-a spus noului ministru de la Sănătate, al zecelea din ultimii şase ani, că „are şansa de a corecta problemele sistemice din domeniu”, subliniind că are toată libertatea şi sprijinul său pentru a veni cu politici publice în domeniu, care să îmbunătăţească net sistemul.

„Mă gândesc că o persoană care vine din partea societăţii civile şi care a văzut nevoile din sistem ar avea un cuvânt de spus. Însă, degeaba dăm jos un ministru la fiecare două-trei luni dacă acei directori de direcţii de sănătate publică sau manageri de spitale puşi în funcţie de consiliile judeţene nu se schimbă. Cam acolo e problema. Anul acesta e unul pierdut pentru noi, vom avea patru miniştri la Sănătate, iar problemele noastre sunt nerezolvate”, a declarat şi Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

La rândul său, un alt reprezentant al pacienţilor, Cezar Irimia, este de părere că atâta vreme cât în funcţie rămân vechii consilieri şi funcţionari din minister, schimbări reale nu au cum să se producă.

„Nu am mari speranţe, mi se pare o propunere nerealistă. Ar trebui să se ocupe de  transparentizarea tuturor deciziilor Ministerului Sănătăţii şi de o politică de preţuri realistă, pentru că această politică de preţuri a dus la dispariţia medicamentelor din piaţa românească. Nu ştiu dacă va fi lăsat. Nu are timp să facă mai mult, dar vine dintr-un sistem european, bancar. Nu-i cerem să facă pe sănătate pentru că nu are nici timp şi nici experienţă în domeniu”, a completat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Pe reţeaua de socializare Facebook au apărut însă foarte multe mesaje de susţinere pentru noul şef de la Sănătate care, înainte de a prelua mandatul, a plecat din funcţia de director de cabinet al fostului ministru de Finanţe, Anca Dragu.

Cine este Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu are o experienţă de peste 10 ani în consultanţă financiară şi contabilă la Viena, fiind implicat în activităţi caritabile. Vicepreşedinte al uneia dintre cele mai mari organizaţii europene de pacienţi, a fondat în 2013, alături de jurnalista Melania Medeleanu, prima tabără destinată copiilor bolnavi de cancer. În 2008, Vlad Voiculescu punea bazele aşa-numitei Reţele a Citostaticelor. Era o perioadă în care medicamente esenţiale bolnavilor de cancer erau de negăsit în farmacii. Sub coordonarea sa, sute de voluntari din toată Europa se mobilizează pentru a aduce gratuit în România citostaticele necesare bolnavilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite