Ce amendă plătesc şoferii care au un far defect la maşină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto IPJ Sibiu
Foto IPJ Sibiu

Şoferii care circulă cu un far defect la maşină pot avea parte de o surpriză neplăcută atunci când sunt opriţi de poliţie în trafic. Conform normelor aflate în vigoare, conducătorii auto care au probleme cu farurile riscă sancţiuni foarte mari.

Foarte mulţi şoferi s-au lovit de această problemă şi probabil că vor mai avea de-a face cu situaţii când un far de la maşină nu funcţionează corect. Potrivit Codului Rutier, soferii riscă să fie amendaţi în următoarele situaţii: când au becurile arse, dacă acestea nu funcţionează corepsunzător sau când folosesc becuri care nu sunt omologate.

Este foarte important să verifici dacă sistemul de iluminare funcţionează, înainte de a porni la un drum lung, deoarece rişti sancţiuni foarte mari.

Punctul de amendă este plafonat la 145 de lei per punct, dar amenda pentru şoferii care au un far defect la maşină poate fi destul de mare. Iată ce spune legea:

În articolul 101 din Codul Rutier se precizează la punctul 11 că „circulaţia cu un autovehicul şi tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc” constituie o contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni.

În articolul 112 se precizează că certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se reţine de către poliţie dacă vehicului circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, mijloace fluorescent-reflectorizante sau dispozitive de iluminare şi semnalizare luminoase prevăzute în normele tehnice în vigoare. De asemenea, certificatul de înmatriculare se reţine dacă vehiculul circulă cu defecţiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate.

Amenda pentru un far defect la maşină este cuprinsă între 870 şi 1160 de lei.

Citeşte mai mult aici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite