Câţi angajaţi din Sănătate s-au vaccinat anti-COVID-19. Sociolog: Nu am văzut medici care să explice, cu argumente ştiinţifice, reţinerea de la vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: RO Vaccinare
Imagine: RO Vaccinare

88,5% dintre lucrătorii din domeniile sănătăţii şi social din România - spitale, ambulanţă, personalul implicat în campania de vaccinare, farmacişti şi personal de laborator, angajaţi ai centrelor rezidenţiale sau personal care acordă îngrijiri medicale şi sociale la domiciliu, atât din sistemul public, cât şi din cel privat - s-au vaccinat anti-COVID-19 până în acest moment.

Concret, este vorba de 322.083 de angajaţi din domeniul sănătăţii şi social care s-au imunizat, dintre care 311.369 cu ambele doze, transmite Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), la solicitarea Hotnews.ro.

Există spitale unde o mare parte dintre angajaţi s-au vaccinat, precum Spitalul Judeţean Cluj, Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti şi Spitalul Judeţean Timişoara, dar există şi unităţi în care procentul de vaccinare a personalului este dezarmant.

De exemplu, la Spitalul Universitar de Urgenţă sunt 1.647 de salariaţi vaccinaţi împotriva COVID-19, cu ambele doze, după cum urmează:

  • 482 de medici,
  • 591 de asistente medicale,
  • 327 de angajaţi ce reprezintă personal medical auxiliar,
  • 67 alt personal medical,
  • 180 personal nemedical - sunt datele comunicate de reprezentanţii spitalului.

Numărul total al salariaţilor (inclusiv medici rezidenti) Spitalului Universitar în luna aprilie a fost de 4.079. Un mic calcul ne arată că, practic, doar aproximativ 40% dintre angajaţii Spitalului Universitar sunt vaccinaţi până în acest moment.

O parte au avut COVID-19

Important de subliniat este că o parte dintre angajaţii încă nevaccinaţi din spitale au trecut prin boală şi au în acest moment anticorpi, aşa că au amânat administrarea vaccinului.

În alte cazuri, însă, sunt şi angajaţi care refuză vaccinul. Managerii spitalelor sunt neputincioşi: vaccinarea nu este obligatorie prin lege, aşa că niciun angajat nu poate fi constrâns să se vaccineze.

Sociologul Mircea Kivu consideră că atitudinea anti-vaccin a medicilor este greu de înţeles.

„Vorbim aici de consecinţe nefaste ale epidemiei asupra modului în care ei îşi pot face meseria. Adică a modului în care nu îşi mai fac meseria cei care nu se ocupă de cazurile de COVID-19. Măcar din acest punct de vedere, de a reveni la rutina de dinainte, ar fi trebuit să se vaccineze. În plus, nu am văzut în spaţiul public medici care să explice, cu argumente ştiinţifice, reţinerea de la vaccinare. Au fost numai vreo doi sau trei medici care au vorbit public despre faptul că nu se vaccinează, dar argumentele lor au fost total propagandistice, greu de digerat de o persoană lucidă”, a explicat Mircea Kivu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite