Campanie de donare de sânge organizată de studenţii medicinişti din Capitală. Ce condiţii trebuie să îndeplinească cei care vor să doneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă campanie de donare de sânge are loc în perioada 19 - 23 noiembrie în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină şi la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Campania se derulează în contextul crizei de sânge din Capitală, cu toate că solicitările pentru produse de sânge venite de la spitale sunt din ce în ce mai mari. 

„Ultimele statistici privind procentul donatorilor de sânge la nivel naţional (1,7% din populaţia României, comparativ cu cca 70% - Austria sau cca 55% - Franţa) reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nevoia pregnantă şi permanentă de sânge şi de preparate sanguine”, arată Societatea Studenţilor în Medicină, organizatorii campaniei „Donează sânge! Fii erou!”. 

„Doar 150 de donatori se prezintă pe zi, asta în condiţiile în care în mod normal se prezintă cam 280-300 de persoane. Este foarte puţin. Ne descurcăm pentru că luăm sânge de la centrele din jurul Bucureştiului, dar am ajuns chiar şi în Oradea pentru a lua sânge. Spitalelor reuşim să le îndeplinim, cu greu, solicitările. Avem nevoie de mai mulţi donatori”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Doina Goşa, şefa CTS Bucureşti. 

Potrivit acesteia, cele mai mari probleme sunt pe grupele negative. 

Cine poate dona sânge

Persoanele care donează sânge trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie cetăţeni români cu domiciliul în România sau cetăţeni ai Uniunii Europene cu reşedinţa în România, să aibă între 18 şi 60 ani, greutatea cuprinsă în intervalul 50 - 100 kg femeile şi 60 - 120 kg bărbaţii, tensiunea arterială sistolică să fie între 10 şi 18 mmH, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele luni, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie (un an şi jumătate după naştere) sau în perioada menstruală (ą 5 zile), să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării.

Donatorii trebuie să nu aibă sau să nu fi avut afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, intervenţii chirurgicale, boli profesionale, infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne şi encefalopatie spongiformă transmisibilă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite