Campanie de donare de sânge, iniţiată de studenţi şi Centrul de Transfuzii Bucureşti. Condiţiile pentru donatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România organizează, în perioada 23 - 27 februarie, o campanie de donare de sânge. Studenţii şi tinerii vor putea dona sânge zilnic, între orele 08.00 - 12.00, în holul Rectoratului Universităţii Politehnica din Bucureşti.

„Cineva are nevoie de sânge la fiecare 3 secunde şi 60% din populaţie va avea nevoie de sânge la un moment dat în viaţă. În acelaşi timp, doar 2% din populaţie donează sânge şi nu există substitut pentru sângele uman. Donatorii de sânge sunt adevăraţi eroi, iar sângele donat va fi descompus în componente şi va putea să ajute până la trei vieţi omeneşti”, a explicat Şeila Abdulamit, liderul studenţilor.

Concret, donatorilor li se va întocmi un set de analize, li se va măsura tensiunea arterială, temperatura corpului şi ritmul cardiac şi vor beneficia de o zi liberă, în cazul în care sunt angajaţi. De asemenea, ei vor primi bonuri valorice.

Condiţiile pentru donatori
-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii -chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-să nu fi sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Concret, donatorii nu trebuie să fi suferit de una din următoarele boli:
-hepatită (de orice tip)
-TBC
-sifilis
-malarie
-epilepsie si alte boli neurologice
-boli psihice
-bruceloză
-ulcer
-diabet zaharat
-boli de inimă
-boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer

Criză acută de sânge în spitale în 2014

Anul trecut, în vară, spitalele din Capitală s-au confruntat cu o criză de sânge fără precedent, mai multe operaţii fiind anulate din lipsa sângelui. La vremea respectivă, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a decis să reînfiinţeze centrele de colectare de sânge din trei spitale bucureştene mari: Spitalul Fundeni, Spitalul Universitar şi Spitalul Bagdasar.

Cele trei unităţi sanitare se numără printre cele mai mari consumatoare de sânge. Tot anul trecut, şi la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost amânate din lipsa sângelui. Ulterior apelului făcut de ministrul Bănicioiu, sute de bucureşteni au făcut cozi interminabile la Centrul de Transfuzii din Bucureşti, stabilind un număr record de donatori, cel mai mare din ultimii 20 de ani.

„Numărul mare de donatori a fost pentru noi un semnal că e nevoie să reînfiinţăm centrele de donare în spitale. Românii au dovedit că sângele apă nu se face. Le mulţumesc de asemenea colegilor mei, miniştrii cabinetului Ponta, care s-au alăturat acestei campanii.Am încredere că acest gest civic va deveni unul constant, astfel încât multe vieţi să poată fi salvate. În numai 3 zile am reuşit să avem în centrele de donare de trei ori mai mulţi donatori decât în zile obişnuite”, a declarat Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat de presă.

Pe aceeaşi temă:

Operaţii amânate din lipsa sângelui

Spitalele din Bucureşti au nevoie în această perioadă de mai mult sânge pentru intervenţiile chirurgicale, dar numărul donatorilor a scăzut. Doar la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost amânate cinci operaţii din lipsa sângelui. Autorităţile fac un apel pentru donarea voluntară.

Criză de sânge în spitalele vasluiene: operaţiile care nu sunt urgenţe, amânate

Din cauza numărului redus de donatori şi stocurilor foarte mici de sânge la Spitalul de Urgenţă din Vaslui sunt amânate intervenţiile chirurgicale. Unitatea sanitara nu mai are pe stoc sange din grupa A negativ. Cadrele medicale recomandă rudelor pacienţilor internaţi în spital să doneze sânge.

120 de militari ai Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” donează sânge în sprijinul bolnavilor

În urma apelului Ministerului Sănătăţii, lansat în mass-media naţională, referitor la criza de sânge transfuzabil în care se află acesta, militarii Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” s-au alăturat campaniei de donare de sânge.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite