Call Center dedicat bolnavilor cu hepatită, disponibil începând cu 15 martie 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii care suferă de hepatită vor putea primi sfaturi şi informaţii prin intermediul unui call center care va deveni funcţional începând cu 15 martie. Iniţiativa îi aparţine Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Prin acest nou sistem, pacienţii vor fi “ghidaţi în lupta cu boala şi vor afla ce drepturi şi ce obligaţii au. Ne dorim, de asemenea, să ataşăm acestui call center şi un TelVerde pentru populaţia rurală care trăieşte la limita subzistenţei şi care nu-şi permite nici măcar un apel cu tarif normal”, a explicat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.

De luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 16.00, un operator va fi la dipoziţia apelantului, oferindu-i sfaturi şi informaţii utile, în limita competenţelor sale. Când operatorul consideră că întrebarea şi nevoia interlocutorului necesită ajutor specializat sau un răspuns laborios, ce nu pot fi oferite imediat, problemele ridicate telefonic vor fi direcţionate în timp util către medicii şi specialiştii cu care colaborează organizaţia APAH-RO, astfel încât apelantul să primească răspunsul corect în maximum 72 de ore.

Pentru început, această linie telefonică va fi dedicată pacienţilor cu afecţiuni hepatice, dar în cel mai scurt timp va fi accesibilă pentru mai multe patologii, precum cancer, hemofilie, boli autoimune sau diabet.

Este nevoie de un registru unic al pacienţilor

În România, pacienţii purtători de viruşi hepatitici B şi C sunt numeroşi. Nu avem o statistică exactă dar prevalenta hepatitei C e undeva între 3,4 – 4.5%, adică de la 600.000 până spre un million de pacienţi.

“Pentru prevenirea transmiterii hepatitei cu aceste virusuri, trebuie programe naţionale, astfel încât să se poată interveni din timp. Ştim, nu e uşor de realizat un registru unic naţional, dar e foarte necesar. Putem pleca de la baza de date a unităţilor medicale care au déjà o evidenţă a pacientilor cu hepatite prezentaţi la specialişti, cum ar fi Institutul Matei Balş”, a declarat dr. Gabriel Colţan, medic în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balş” din Capitală.

Potrivit medicului, registrul ar oferi statistica necesară construirii bugetelor anuale, monitorizarea pacienţilor, terapiilor aplicate acestora şi nu în ultimul rând, costurile per pacient.

Testare gratuită pentru depistarea virusului hepatitei C

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a demarat o campania de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C, împreună cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” şi cu susţinerea unor laboratoare private.

Până acum au fost testate peste 35.000 de persoane. Campania se desfăşoară nu doar în Bucureşti, ci şi în Cluj, Braşov, Botoşani, Iaşi, Mureş, Timişoara.

“Estimăm că până la sfârşitul săptămânii viitoare toate testele se vor epuiza. Ţinând cont de numărul mare de persoane testate în mai puţin de o lună şi jumătate de la startul campaniei, credem că este încă un argument al necesităţii testării pentru virusul hepatitic C, dar şi B, în rândul populaţiei, şi sperăm în implicarea autorităţilor”, a precizat Cezar Irimia, preşedintele APCR.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite